Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τζορτζ Σμάιλι επιστρέφει με νέα κατασκοπευτική περιπέτεια από τον γιο του Τζον Λε Καρέ

Ο Τζορτζ Σμάιλι επιστρέφει με νέα κατασκοπευτική περιπέτεια από τον γιο του Τζον Λε Καρέ

Το βιβλίο θα τοποθετείται χρονικά στα όσα συνέβησαν στη ζωή του Σμάιλι μεταξύ του εξαιρετικού «Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο» και του συγκλονιστικού «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι».

Όταν ο Ντέιβιντ Κορνγουελ, παγκοσμίως γνωστός με το συγγραφικό του όνομα Τζον Λε Καρέ, πέθανε το 2020 ο λογοτεχνικός κόσμος έσπευσε να χαιρετίσει το μυθιστορηματικό του alter ego με τίτλους όπως «Αντί κύριε Σμάιλι, Καληνύχτα Βρετανία».

Σαν άλλος Λάζαρος όμως ο διοπτροφόρος παχουλός πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με το ξεχωριστό μυαλό επιστρέφει στις σελίδες ενός ακόμα βιβλίου που θα υπογράφει ο Νίκολας Κόρνγουελ, γιος του διάσημου συγγραφεά κατασκοπικών μυθιστορημάτων για να λύσει όποιες απορίες έχουν οι αναγνώστες για την τύχη του μεταξύ του εξαιρετικού «Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο» και του συγκλονιστικού «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι».

Ένας διαφορετικός κατάσκοπος

«Ως αιώνιος θαυμαστής του υπέροχου κόσμου που δημιούργησε ο Τζον Λε Καρέ, αυτά τα χαμένα χρόνια στην καριέρα του Σμάιλι (δηλαδή από το 1963 έως το 1974) πάντα μου προκαλούσαν το ενδιαφέρον», λέει η Χάριετ Μπούρτον, διευθύντρια εκδόσεων στον οίκο Penguin που ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου, που ετοιμάζει ο γιος του Βρετανού συγγραφέα και ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, θα υπογράφει και αυτός με ψευδώνυμο και αυτό είναι Νίκ Χαρκγουεϊ.

Ο Σμάιλι, ένας αξιωματικός καριέρας στην βρετανική υπηρεσία πληροφοριών στο εξωτερικό, με το παρατσούκλι «το Τσίρκο», δημιουργήθηκε από τον Λε Καρέ για να είναι εσκεμμένα αντίθετος στην εμφάνιση, το σκεπτικό και τη δράση με τον Τζέιμς Μποντ, έναν χαρακτήρα που ο συγγραφέας -ο οποίος είχε ο ίδιος εργαστεί τόσο για την MI5 όσο και για την MI6- πίστευε ότι αποτελούσε ανακριβή απεικόνιση της ζωής ενός κατασκόπου, γράφει ο Guardian.

«Κλειδί για την κατανόηση του 20ού αιώνα»

Ο ήσυχος, ευγενικός Σμάιλι εμφανίζεται σε εννέα από τα μυθιστορήματα του Λε Καρέ, από το ντεμπούτο του συγγραφέα «Η Τελευταία Κλήση» του 1961 έως το «A Legacy of Spies» του 2017. Η Μάργκαρετ Άτγουντ έχει χαρακτηρίσει τα μυθιστορήματα Σμάιλι «κλειδί για την κατανόηση του 20ού αιώνα», ενώ ο χαρακτήρας έχει ενσαρκωθεί στην οθόνη από ηθοποιούς όπως ο Άλεκ Γκίνες και ο Γκάρι Όλντμαν.

«Ο Σμάιλι είναι συνυφασμένος με τη ζωή μου», δήλωσε ο Χάρκγουεϊ. «Το βιβλίο «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» δύο χρόνια μετά τη γέννησή μου και μεγάλωσα με την εξέλιξη «του Τσίρκου», οπότε πρόκειται για ένα βαθιά προσωπικό ταξίδι για μένα, και φυσικά είναι ένα ταξίδι που πρέπει να δικαιώσει τις προσδοκίες του κοινού του Λε Καρέ», λέει ο γιος του, συγγραφέας και ο ίδιος, για την απόφαση του να μην αφήσει τον Σμάιλι να φύγει από τώρα από τη ζωή. Όπως έχει γράφει, άλλωστε, και ο πατέρας του «μερικές φορές πρέπει να κάνουμε κάτι με σκοπό να βρούμε την αιτία του. Μερικές φορές οι πράξεις μας είναι ερωτήσεις, όχι απαντήσεις»…

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024