Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σελήνη: Η Ρωσία στούκαρε στον νότιο πόλο, η NASA δείχνει τον κρατήρα

Σελήνη: Η Ρωσία στούκαρε στον νότιο πόλο, η NASA δείχνει τον κρατήρα

O δορυφόρος LRO της NASA που κινείται γύρω από το φεγγάρι εντόπισε τα συντρίμμια του Luna-25, του πρώτου σκάφους που επιχείρησε να στείλει Ρωσία στο φεγγάρι από τη δεκαετία του 1970.

Ένας σωρός από παλιοσίδερα που έπεσε με ταχύτητα από τον ουρανό θα μείνει εκατομμύρια χρόνια στην επιφάνεια της Σελήνης ως υπενθύμιση της τελευταίας αποτυχίας του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.

O δορυφόρος LRO της NASA που κινείται γύρω από το φεγγάρι εντόπισε τα συντρίμμια του Luna-25, του πρώτου σκάφους που επιχείρησε να στείλει Ρωσία στο φεγγάρι από τη δεκαετία του 1970.

Στις 19 Αυγούστου, το ρομποτικό σκάφος βρήκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη στο φεγγάρι, ένα ακόμα πλήγμα για το διαστημικό πρόγραμμα μιας χώρας που κάποτε έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο Διάστημα και προσεδάφισε μη επανδρωμένο σκάφος στον δορυφόρο της Γης.

«Ο νέος κρατήρας είναι περίπου 10 μέτρα σε διάμετρο» ανέφερε η NASA «Δεδομένου ότι ο νέος κρατήρας βρίσκεται κοντά στο εκτιμώμενο σημείο συντριβής του Luna-25, η ομάδα του LRO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προέρχεται πιθανώς από αυτή την αποστολή, αντί από πρόσκρουση φυσικού αντικειμένου.

Animation gif που δείχνει την εμφάνιση του νέου κρατήρα (NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University)

Τα αίτια της αποτυχίας του Luna-25 εξετάζονται από επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, η οποία πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει το συμβάν και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης θα συνεχιστεί.

To λευκό βέλος σημειώνει το σημείο συντριβής (NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University)

Η αποστολή είχε προορισμό τον βόρειο πόλο, γύρω από τον οποίο υπάρχουν κρατήρες που ποτέ δεν βλέπουν το φως του ήλιου. Μέσα τους έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες πάγου νερού, ένας πολύτιμος φυσικός πόρος για την τροφοδοσία των μελλοντικών αποικιών με νερό, οξυγόνο και υδρογόνο για καύσιμα.

Λίγες ημέρες μετά την απώλεια του Luna-25 προσεδαφίστηκε κοντά στον νότιο πόλο το Chandrayaan-3, η πρώτη αποστολή της Ινδίας στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Τον νότιο πόλο θα εξερευνήσουν επίσης οι επανδρωμένες αμερικανικές αποστολές του προγράμματος Artemis στα τέλη της δεκαετίας και οι αποστολές που σχεδιάζει η Κίνα γύρω στο 2030.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024