Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία Vs Δύση: Οι πόλεμοι ξεκινούν τον Αύγουστο

Ρωσία Vs Δύση: Οι πόλεμοι ξεκινούν τον Αύγουστο

O καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο πανεπιστήμιο Οξφόρδης Χανς Σενκ, έλεγε κάποτε πως «οι παγκόσμιοι πόλεμοι ξεκινούν στην Ευρώπη τον Αύγουστο, όταν μαζεύεται η σοδειά και γεμίζουν οι σιταποθήκες». Μήπως ετοιμάζεται δεύτερος κύκλος αίματος στην Ανατολική Ευρώπη.

Τον Αύγουστο του 1914, άνοιξε το Ανατολικό Μέτωπο μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και των Κεντρικών Δυνάμεων, το οποίο κατέληξε σε απερίγραπτο «σφαγείο». Τον ίδιο μήνα του 1942, ξεκίνησε η Μάχη του Στάλινγκραντ, στην οποία τελικά αναδείχτηκαν νικητές οι Σοβιετικοί.

Στη ρωσική ιστορία, ακόμα και μετά τη πτώση της ΕΣΣΔ -1991 έως 2001-, η λεγόμενη «κατάρα του Αυγούστου» έχει μείνει στη μνήμη των Ρώσων ως περίοδος ζοφερών γεγονότων.

Ωστόσο, ο ιστορικός Σενκ θεωρούσε ότι ο λόγος που τον Αύγουστο ξεκινούσαν τα θλιβερά πολεμικά γεγονότα ότι ήταν πως η σοδειά έπρεπε να συγκεντρωθεί με ασφάλεια και οι σιταποθήκες να γεμίσουν για να ταΐσουν τους στρατούς για την επερχόμενη εκστρατεία. «Ήταν χαρακτηριστικό του ακριβούς, μεθοδικού, εξαιρετικά οργανωμένου πρωσικού/γερμανικού γενικού επιτελείου που άρχιζαν πάντα τους παγκόσμιους πολέμους τους τη πρώτη μέρα του μήνα. Έκανε όλη τη χαρτούρα και την επιμελητεία πολύ πιο εύκολη» πίστευε ο Σενκ.

Τον Αύγουστο του 1939 ο Πολωνικό ΓΕΣ φανταζόταν ότι οι χιλιάδες ιππείς τους με την υπέροχη εμφάνιση, τους καβαλάρηδες στα άλογα θα κάλπαζαν μέχρι το Βερολίνο. Οι Ουλάνοι πίστευαν πραγματικά ότι τα ναζιστικά panzer ήταν φτιαγμένα από χαρτόνι. Αλλά τελικά, η Γερμανία ισοπέδωσε κυριολεκτικά τους απροετοίμαστους Πολωνούς.

«Τώρα βρισκόμαστε στον μήνα Αύγουστο και για άλλη μια φορά είναι ο Αύγουστος ενός σκοτεινού καλοκαιριού» αναφέρει ο δημοσιογράφος και επικεφαλής του The Globalist, Martin Sieff, -τρεις φορές υποψήφιος για το βραβείο Πούλιτζερ.

Ο Martin Sieff φοβάται πως ίσως «για άλλη μια φορά, τα σύννεφα μιας πολύ χειρότερης και τρομακτικής σύγκρουσης μαζεύονται στα ανατολικά. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η Πολωνία και οι δυτικές δημοκρατίες δεν περιμένουν με φόβο την καταιγίδα, αλλά ανάβουν [οι ίδιες] ενεργά τις φλόγες για να ξεκινήσει».

Όπως και στο σκοτεινό καλοκαίρι του 1939, τα προειδοποιητικά σημάδια και οι σκοτεινοί οιωνοί εμφανίζονται με αυξανόμενο μέγεθος και συχνότητα από κάθε πλευρά, εκτιμά ο δημοσιογράφος που έχει καλύψει αναρίθμητες εξελίξεις και πολέμος ως ανταποκριτής

Οι Πολωνοί ετοιμάζονται

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ετοιμάζονται να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το γαλλικό Μέσο, ανώνυμες πηγές στην πολωνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι οι Πολωνοί περιμένουν τώρα το τελικό αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης και τις επιθετικές ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων.


Εάν αποδειχθεί ότι η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Πολωνοί μπορεί να στείλουν το πρώτο τμήμα φέτος, το οποίο θα περιλαμβάνει τους Πολωνούς, τους Βαλτικούς και έναν ορισμένο αριθμό Ουκρανών.

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, πρόσφατα ότι σχεδιάζει να αναπτύξει επιπλέον 2.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, διπλάσιο από τον αριθμό που είχε ζητήσει η υπηρεσία συνοριοφυλακής. Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Maciej Wasik ανακοίνωσε την απόφαση, κατηγορώντας το Μινσκ για οργάνωση παράνομης μετανάστευσης.

Οι Ουκρανοί πετάνε στη μάχη την αιχμή του δόρατος

Το δε Κίεβο βλέποντας την αντεπίθεσή του να καταλήγει σε αποτυχία, αποφάσισε να πετάξει στα πεδίο της μάχης τις επίλεκτες δυνάμεις που κρατούσε για εφεδρεία.

Μιλώντας στο Insider ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας Μάικλ Κλαρκ, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί στρατηγοί «αποφάσισαν να παίξουν τα ρέστα τους», φέρνοντας ότι όπλο έχουν και σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μπροστά, με αιχμή του δόρατος την 82η Ταξιαρχία.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στις αρχές του έτος, η 82η Ταξιαρχία είναι μια πανίσχυρη μονάδα με περίπου 150 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού που προμήθευε το ΝΑΤΟ. Το εντυπωσιακό του οπλοστάσιο περιλαμβάνει 90 οχήματα Stryker των ΗΠΑ, 40 Marders γερμανικής παραγωγής, 24 αμερικανικής κατασκευής οχήματα πεζικού M113 και 14 βρετανικά άρματα μάχης Challenger, ανέφερε το Politico. Τα Challenger έχουν επιπλέον προστατευτική ενίσχυση ακόμα και στον πυργίσκο για να αντέχουν σε χτυπήματα από drone. Ακόμη και χωρίς αυτήν την τροποποίηση, το γιγαντιαίο Challenger 2 που ζυγίζει τέσσερις τόνους και έχει τέσσερα άτομα πλήρωμα, θεωρείται το καλύτερα προστατευμένο τανκ που χρησιμοποιείται σε αυτόν τον πόλεμο, σύμφωνα με το Forbes.

Ακόμα και αν αποτύχουν αυτές οι επίλεκτες δυνάμεις οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν.

Οι Ρώσοι προχωράνε σε επιστράτευση

Από την άλλη πλευρά της σύγκρουσης, η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε την επερχόμενη κινητοποίηση μισού εκατομμυρίου ανδρών.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση εφέδρων που έχει διατάξει είτε η Ρωσία είτε η Σοβιετική Ένωση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» λέει ο Sieff.

Ο σκοπός αυτής της επιστράτευσης δεν είναι για την αντικατάσταση των απωλειών, τις οποίες διογκώνουν οι Δυτικοί, αλλά για άλλο σκοπό.

To Κρεμλίνο, εξάλλου, ετοιμάζει να υιοθετήσει σειρά τροπολογιών που θα επιτρέπει από 1ης Ιανουαρίου 2024 την στρατολόγηση περίπου 1,5 εκατομμυρίου πρόσθετων νεοσύλλεκτων έως το 2025.

Επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη

Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί στρατηγοί των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση –EUCOM- δίνουν μια καλή εικόνα για την Ουκρανία.

Ο Sieff θεωρεί ότι στη Δύση πέφτουν θύματα των υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων, όπως έκαναν με τραγικές συνέπειες στον Πόλεμο στο Βιετνάμ, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Πολωνοί και οι σύμμαχοί τους θα αντιμετωπίσουν μια παρόμοια έκπληξη. Θα είναι το τέλος του ΝΑΤΟ, και αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, μπορεί να είναι το τέλος και του Δυτικού πολιτισμού, λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος επικρίνει του Πολωνούς που δυναμιτίζουν το κλίμα, εκτιμώντας πως ακολουθούν μια αυτοκτονική πολιτική. Ο πολωνικός απολογισμός είναι ότι μόλις αρχίσουν να πολεμούν τους Ρώσους, θα επέμβουν οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και τα δυτικά ΜΜΕ θα κάνουν πλύση εγκεφάλου υπέρ της Πολωνίας.

Ωστόσο, το κόστος για τη Δύση θα είναι καταστροφικό καθώς ήδη «το ΝΑΤΟ μέσα σε ενάμιση χρόνο πέταξε στα σκουπίδια 1/4 του αιώνα συσσωρευμένων οπλικών συστημάτων και τα πυρομαχικά για αυτά. Στη συνέχεια σπαταλήθηκαν από ανεκπαίδευτους, αβοήθητους άνδρες και από αδίστακτες δυτικές «συμβουλές» περί τακτικής».

Ακόμη χειρότερα, οι Ρώσοι έχουν προσαρμοστεί καταλήγει ο Sieff. «Έχουν μάθει ότι τα περισσότερα από τα δυτικά συστήματα είναι πράγματι απαρχαιωμένα ή αλλιώς άχρηστα, ότι υπολειτουργούν και πώς να τα παρακάμψουν, να τα εξουδετερώσουν και να τα εκμηδενίσουν. Ως αποτέλεσμα, η αμυντική αποτρεπτική ικανότητα μη πυρηνικού χερσαίου πολέμου του ΝΑΤΟ έχει χαθεί. Δεν έχει μείνει κανένα. Η Ρωσία δεν έχει νικηθεί από τον πόλεμο.

Συμπερασματικά, «γιατί να σταματήσει ο ρωσικός στρατός στα πολωνικά σύνορα; Γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας άναψε αμείλικτα τις φλόγες αυτής της κρίσης τα τελευταία εννέα χρόνια, θα τη λυπηθούν [οι Ρώσοι]; Ή θα συνεχίσoυν; Και αν το κάνουν, ποιος θα τους σταματήσει, παρά μόνο αν ξεκινήσει μια ανταλλαγή θερμοπυρηνικών τακτικών πυρών; Ποιος μπορεί;» ανησυχεί ο Martin Sieff.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024