Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιόγκα και τάι τσι: Μακροπρόθεσμα τα οφέλη για την υγεία

Γιόγκα και τάι τσι: Μακροπρόθεσμα τα οφέλη για την υγεία

Ο στρεσογόνος σύγχρονος τρόπος ζωής ωθεί τους ανθρώπους να αναζητήσουν τρόπους αποσυμπίεσης και χαλάρωσης

Ως εξαιρετικά ελκυστικές παρουσιάζονται οι ήπιες μέθοδοι άσκησης ιδιαίτερα για ανθρώπους που δεν προτιμούν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωματικά στην κλασική αεροβική γυμναστική. Τα οφέλη είναι μακροπρόθεσμα. Μιλάμε για τη γιόγκα και το τάι τσι. Αυτές οι προερχόμενες από την Ινδία και την Κίνα, αντίστοιχα, πρακτικές αναδεικνύονται σε δια βίου «συντρόφους» για όποιον τις αγαπήσει, καθώς οι τεχνικές τους μπορούν να εφαρμοστούν από ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματικής διάπλασης.

Η Ιατρική Σχολή του Harvard στο ιστολόγιό της που δίνει εκλαϊκευμένες συμβουλές για καλύτερη υγεία, συχνά στις αναρτήσεις της αναφέρεται στις ήπιες αυτές πρακτικές άσκησης και mindfulness.

Η γιόγκα, μια πανάρχαια πρακτική και φιλοσοφία με τις ρίζες της στην Ινδία, έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους τα τελευταία χρόνια και στη Δύση και φαίνεται πως αποτελεί μια ιδανική «πύλη» για να εισαγάγει νέες συνήθειες κανείς στη ζωή του πιο υγιεινές και επωφελείς για τον οργανισμό του. Ο στρεσογόνος σύγχρονος τρόπος ζωής ωθεί τους ανθρώπους να αναζητήσουν τρόπους αποσυμπίεσης και χαλάρωσης.

Υπάρχουν πολλοί τύποι και παραλλαγές πλέον της γιόγκα, η πιο γνωστή είναι η Χάθα Γιόγκα που συνδυάζει αναπνευστικές ασκήσεις με συγκεκριμένες σωματικές στάσεις και συνήθως ολοκληρώνεται με ασκήσεις χαλάρωσης και διαλογισμού.

Ο στόχος είναι να ασκηθεί αρμονικά το σώμα, να «ησυχάσει» ο νους και η αναπνοή να οδηγήσει σε ισορροπία τόσο το κορμί όσο και το μυαλό, προσφέροντας πνευματική διαύγεια και ευεξία.

Τα πλεονεκτήματα της γιόγκα

Ακόμη και μετά την απομάκρυνση από το στρωματάκι της γιόγκα, τα οφέλη «δουλεύουν» και λειτουργούν ευρύτερα στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα του ασκούμενου:

-Βελτιώνεται η εικόνα του σώματος, η αίσθησή του και η ενσυνειδητότητα, με αποτέλεσμα να ενδείκνυται αυτή η μορφή άσκησης για ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές.

-Αλλάζουν προς το καλύτερο οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που κάνουν γιόγκα, καθώς γίνονται πιο συνειδητοί με την τροφή τους, είναι πιο ήρεμοι και κατορθώνουν να ελέγξουν το στρες τους, με αποτέλεσμα να μην καταφεύγουν στο φαγητό για συναισθηματική παρηγοριά.

-Μειώνεται το βάρος τους μακροπρόθεσμα, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι μόλις 30 λεπτά γιόγκα την εβδομάδα για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια τουλάχιστον από τους μεσήλικες, είναι αρκετά για να μην πάρουν εύκολα βάρος.

-Καλυτερεύει η συνολική ευεξία και φυσική κατάσταση των ανθρώπων, καθώς και η ψυχολογική τους  και κατάσταση και η διάθεσή τους.

-Σημαντικά αποδεικνύονται και τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνεται η αρτηριακή πίεση, ενώ οι τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν και υποχώρηση των τιμών της χοληστερίνης, των τριγλυκερίδιων καθώς και του δείκτη μάζας σώματος.

Τάι τσι, διαλογισμός εν κινήσει

Η άλλη ήπια άσκηση που έχει τις ρίζες τις στις κινεζικές πολεμικές τέχνες, το τάι τσι, γνωστό και ως «διαλογισμός εν κινήσει», όπως ευρηματικά επισημαίνεται από το Harvard, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «φαρμακευτική αγωγή εν κινήσει». Βασισμένο στη θεωρία του γιν και του γιανγκ των δύο αντίρροπων δυνάμεων της φύσης, οδηγεί στην εξισορρόπησή τους, ενώ καλλιεργεί το «τσι», τη ζωτική ενέργεια του ανθρώπου. Πέρα όμως από την κινεζική ορολογία, η χαμηλής αυτή έντασης άσκηση που δεν φέρνει στα όριά τους τους τένοντες και του μύες, επιτυγχάνει:

-Μείωση του στρες.

-Ευλύγιστο σώμα, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος του κορμού.

-Μυϊκή ενδυνάμωση, παρόλο που ο ασκούμενος δεν εργάζεται ούτε με τα κλασικά βάρη των γυμναστηρίων ούτε με αντιστάσεις.

-Σημαντική βελτίωση της ισορροπίας και μείωση των πτώσεων, καθώς η εξάσκηση του τάι τσι –πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων- μειώνει στους ανθρώπους τον φόβο της πτώσης, κάτι που συνήθως μας κάνει να πέφτουμε πιο εύκολα.

-Οφέλη που αφορούν την αερόβια ικανότητα του ασκούμενου, παρόλο που δεν μπορούν να συγκριθούν με την αμιγώς αεροβική γυμναστική.

Ωστόσο, πάντοντε ο ασκούμενος θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του για το είδος της άσκησης και τη δυναμικής της που ενδείκνυται για τη δική του ξεχωριστή περίπτωση και κατάσταση υγείας.

Only in

«Είχα έναν ιδιωτικό πόλεμο» - Η Λι Μίλερ και οι γυναίκες δημοσιογράφοι που παραβίασαν τους κανόνες του πεδίου της μάχης

Αποφεύγοντας το «ζήτημα της ευκολίας», γλυκομιλώντας τους στρατιώτες, η Λι Μίλερ και η ομάδα της κατάφεραν να παραδώσουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ρεπορτάζ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024