Οι κίνδυνοι από το καλοκαιρινό μαύρισμα και τα οφέλη του ήλιου

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου είναι πολλές, καθώς βοηθάει πάρα πολύ τον μεταβολισμό, στο αδυνάτισμα, ωστόσο η έκθεση σε συτόν απαιτεί προσοχή.

Ο ήλιος από τη μία προκαλεί μελάνωμα, από την άλλη βοηθάει το δερματικό λέμφωμα

Ο γνωστός δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σε άλλο σημείο της συνέντευξης του χαρακτηρίζει τη σχέση του ήλιου με τον άνθρωπο άκρως ερωτική.

«Η σχέση αυτή έχει τα πάνω της, τα κάτω της, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν. Όποτε μας κάνει κακό απομακρυνόμαστε, αλλά πάντα επιστρέφουμε στην αγκαλιά του άνευ όρων. Και βέβαια είναι παράδοξο ότι ενώ από τη μία, προκαλεί μελάνωμα που είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος, από την άλλη, βοηθάει μία άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, που είναι το λέμφωμα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δερματικά νοσήματα, που βελτιώνονται εντυπωσιακά με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, όπως είναι η κοινή ακμή, η ατοπική δερματίτιδα, η ροδρόχρους πιτυρίαση».

Και βέβαια οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου δεν σταματούν εδώ, αφού σύμφωνα με τον γνωστό δερματολόγο, ο ήλιος είναι δεδομένο ότι βοηθάει πάρα πολύ τον μεταβολισμό, βοηθά στο αδυνάτισμα καθώς οι δίαιτες είναι πιο αποδοτικές, γιατί μας κόβεται η όρεξη.

 Ο ήλιος ευεργετικός στην άνοια και στον ύπνο

«Βοηθά στην ψυχολογία γιατί επάγει τη σεροτονίνη, στη δημιουργία της βιταμίνης D, πού είναι ο ενορχηστρωτής της άμυνας του οργανισμού, στην οστεοπόρωση, αλλά και στην άνοια. Επίσης, κινητοποιεί τη δημιουργία της μελατονίνης, δηλαδή φτιάχνει το βιολογικό ρολόι, για αυτό και μετά την ηλιοθεραπεία κοιμόμαστε πολύ καλύτερα το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα ευεργετικός είναι ο ήλιος στο καρδιαγγειακό, γιατί γίνεται αγγειοδιαστολή, οπότε σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειάζονται το καλοκαίρι τα φάρμακά της πίεσης. Βοηθάει τους ρευματισμούς, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση για αυτό και οι πάσχοντες αισθάνονται πολύ καλύτερα την καλοκαιρινή περίοδο».

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς σύμφωνα με τον κύριο Μπάρκη η αθροιστική δράση του ήλιου σε βάθος χρόνου, δημιουργεί ως γνωστόν καρκινογένεση, επιδεινώνει κάποια αυτοάνοσα όπως είναι ο Λύκος, «και πλασματικά χειροτερεύει και η Λεύκη, γιατί αλλάζει χρώμα το υγιές δέρμα, ενώ το λευκό παραμένει ως έχει και έτσι θεωρητικά παρατηρείται μία επιδείνωση. Επιδεινώνει ακόμη τις ιογενείς λοιμώξεις, καθώς το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση των ερπητικών λοιμώξεων, τις μυκητιάσεις, και επάγει τη φωτογήρανση, δημιουργεί φωτοαλλεργίες, ηλιακή κνίδωση κλπ».

Ποια φάρμακα δημιουργούν φωτοτοξικότητα

Υπάρχουν άραγε κάποια φάρμακα που κάνουν απαγορευτική την ηλιοθεραπεία, ερωτάται ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ.«Ο ήλιος δημιουργεί με κάποια φάρμακα φωτοτοξικότητα, ή φωτοαλλεργία. Πχ τέτοια φάρμακα είναι της ακμής, τα αντισυλληπτικά που κάνουν πανάδες, το λίθιο, κάποια απλά αντιφλεγμονώδη, τα αντιυπερτασικά και ειδικά οι ανταγωνιστές ασβεστίου, ακόμα και κάποιες στατίνες για τη χοληστερίνη, τα διουρητικά, και κάποια αντιδιαβητικά. Άρα όσοι λαμβάνουν χρόνιες αγωγές, θα πρέπει ειδικά πριν τις διακοπές τους να επικοινωνήσουν με το θεράποντα ιατρό».

Το έγκαυμα στην παιδική ηλικία αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο καρκίνου στην ενήλικη ζωή

Η φωτότυποι ένα και δύο, δηλαδή η λευκή φυλή με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια κινδυνεύει περισσότερο από ηλιακά εγκαύματα και ειδικότερα τα παιδιά αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ, υπογραμμίζοντας ότι το έγκαυμα στην παιδική ηλικία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30% σε μεγαλύτερη ηλικία.

«Ιδιαίτερο κίνδυνο για καρκινογένεση διατρέχουν όσοι κάνουν διακοπές μόνο τα Σαββατοκύριακα, γιατί εκτίθενται απότομα στην ηλιακή ακτινοβολία, κι έτσι τα επανειλημμένα εγκαυματάκια του Σαββατοκύριακου, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επίσης, επαγγελματίες που δουλεύουν πολύ σε εξωτερικούς χώρους, όπως πχ ψαράδες, αγρότες, οικοδόμοι, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράγοντες όμως που προδιαθέτουν για καρκινογένεση είναι η ανοσοκαταστολή, παθήσεις που δημιουργούν ανοσοκαταστολή, φάρμακα που δημιουργούν ανοσοκαταστολή όπως πχ χημειοθεραπευτικά, ενώ άτομα με ιστορικό καρκίνου θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά με τον ήλιο».

Καταλήγοντας ο κ. Μπάρκης τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο όταν είναι κοντά στη γη, δηλαδή τις ώρες 12:00-16:00.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη, να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες και επειδή δεν δρα αμέσως, να κάνουμε επάλειψη μισή ώρα πριν εκτεθούμε, ενώ από καπέλα να προτιμάμε αυτά με γείσο και όχι τα τζόκεϊ. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται για τα βρέφη έως έξι μηνών, που δεν κάνει να εκτεθούν καθόλου στον ήλιο»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Υγεία

Τι είναι ο παρβοϊός που προκάλεσε κρούσματα και έναν θάνατο σε νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης

Η λοίμωξη από B19 είναι μια κοινή και άκρως μεταδοτική παιδική ασθένεια που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Γολγοθάς η πιστοποίηση αναπηρίας για τους καρκινοπαθείς - Απίστευτες καταγγελίες για τα ΚΕΠΑ

Κλινήρης καρκινοπαθής του οποίου η υγεία επιδεινώθηκε είδε μείωση του ποσοστού αναπηρίας του, όπως καταγγέλλεται ενώ συχνά υπάρχει μεγάλη αναμονή μέχρι να περάσει ο ασθενής από επιτροπή.

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Γιατί πεινάω αμέσως μετά το φαγητό;

Αντί το φαγητό να σας κόβει την όρεξη σας την ανοίγει…; Να τι μπορεί να φταίει και τι μπορείτε να κάνετε.

Φαίη Βάκρινου
Φαίη Βάκρινου
Φαίη Βάκρινου
Φαίη Βάκρινου

Επανάσταση στην υγιεινή στόματος - Το φάρμακο που μπορεί να αναπτύσσει δόντια

Ιάπωνες ερευνητές ολοκληρώνουν την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στο τρίτο τρίμηνο του 2025 και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξει ο δρόμος για το «θαυματουργό» φάρμακο.

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

«Καθαρίζει» ο ύπνος τον εγκέφαλο από τις τοξίνες;

Γνωρίζαμε ότι ο εγκέφαλος αξιοποιεί τον ύπνο για να απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, νέα έρευνα φαίνεται να ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Φαίη Βάκρινου
Φαίη Βάκρινου
Φαίη Βάκρινου
Φαίη Βάκρινου

Αντίδοτο στο αλκοόλ; Νέο τζελ προλαμβάνει τη μέθη και το χανγκόβερ

Το τζελ διασπά το αλκοόλ προτού περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και γίνει τοξικό για τον οργανισμό - έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια ενώ αναμένεται σχετική κατοχύρωση πατέντας.

Θεοδώρα Ν. Τσώλη
Θεοδώρα Ν. Τσώλη

Γύρισαν την πλάτη στα εμβόλια

Χαμηλά τα ποσοστά των ευάλωτων ομάδων που έκαναν αναμνηστική δόση κατά του Covid19 - Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Μάρθα Καϊτανίδη
Μάρθα Καϊτανίδη

Το συστατικό στα φαγητά που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου – Υπάρχει παντού

Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι, το υπερβολικό αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστρία.

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές από τον αθλητισμό (pics)

Από τον Πύρρο Δήμα και τη Βούλα Πατουλίδου, μέχρι τη Σοφία Μπεκατώρου, τον Νίκο Παππά, τον Θοδωρή Ζαγοράκη και το Νίκο Παπαδόπουλο, ο αθλητισμός έχει πολλούς υποψήφιους, είτε αθλητές, είτε παράγοντες.

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος

Νέο τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο επτά χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες εντόπισαν πρωτεΐνες που εμπλέκονται σε 19 διαφορετικές μορφές καρκίνου και μπορούν να δείξουν τη νόσο σε τόσο πρώιμο στάδιο ώστε να καθίσταται δυνατή ακόμη και η πρόληψη,

Θεοδώρα Ν. Τσώλη

Τα αντικείμενα που απαγορεύονται να έχουν μαζί τους οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα

Η ΕΠΟ γνωστοποίησε τα αντικείμενα που απαγορεύονται να έχουν μαζί τους οι φίλαθλοι τους Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα ενόψει του τελικού του Conference League.

Σύνταξη ΙΝ
Όλες οι Ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007