Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλοκαίρι «κοινωνικού αποκλεισμού»: Ακρίβεια, κερδοσκοπία και μπάνιο στην παραλία της... γειτονιάς

Καλοκαίρι «κοινωνικού αποκλεισμού»: Ακρίβεια, κερδοσκοπία και μπάνιο στην παραλία της… γειτονιάς

Με την ακρίβεια και την κερδοσκοπία να αποτελούν τις δύο ράγες που πορεύεται η ελληνική οικονομία, χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες για ολιγοήμερες διακοπές.

Τη στιγμή που το εμπόριο της κλιματικής αλλαγής ωθεί μετεωρολόγους- influencers σε ένα ρεσιτάλ μετεω-τρομοκρατίας, ωσάν οι υψηλές θερμοκρασίες να επισκέπτονται για πρώτη φορά κατακαλόκαιρο την Ελλάδα, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αυτής της χώρας, ξέρουν ήδη ότι από τον επόμενο μήνα, δεν θα έχουν καμία έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σκέφτονται αν θα ανοίξουν το κλιματιστικό, αν θα επιζήσουν στους 44 βαθμούς, αν η Κόλαση του Δάντη που προβλέφθηκε θα κρατήσει μόνο 10 μέρες, κι αν εν τέλει αυτό θα είναι – για ακόμη μία φορά – το τελευταίο καλοκαίρι που δεν θα πάνε διακοπές.

Είναι όμως σίγουρα το καλοκαίρι του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οπως και πολλά προηγούμενα, γιατί η ακρίβεια και η κερδοσκοπία εξακολουθούν να αποψιλώνουν μισθούς παρά το ότι οι συνθήκες που τις γέννησαν και τις εξέθρεψαν, εν πολλοίς εξέλιπαν.

Χωρίς εμάς

Το ταξίδι με καράβι για κάποιο νησιωτικό προορισμό είναι αδιανόητο για τις περισσότερες οικογένειες της χώρας, όπως επίσης και η διαμονή σε ένα ευπρεπές κατάλυμα.

Ένα ζευγάρι που θέλει να ταξιδέψει από το λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη, με ταχύπλοο συμπεριλαμβανομένου ενός οχήματος, θα πληρώσει με επιστροφή 1.060€, όταν μία οικογένεια με δύο παιδιά θα πρέπει να πληρώσει 1.400€.

Αν μείνουν σε ξενοδοχείο για μία εβδομάδα το κόστος εκτοξεύεται πάνω από τις 2.000 ευρώ.

Ποιοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι πολλές ελληνικές οικογένειες έχουν 3.000 και 4.000 ευρώ διαθέσιμα για διακοπές, όταν τον Σεπτέμβριο που ξεκινούν τα σχολεία – και ανοίγει η παραδοσιακή μαύρη τρύπα του οικογενειακού προϋπολογισμού – τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψουν είναι τουλάχιστον ένας μισθός ολόκληρος;

Ενδιαφέρει αυτό τη βιομηχανία του τουρισμού ή πλέον λειτουργεί απροκάλυπτα ως μονοπώλιο σε συνθήκες άκρατου φιλελευθερισμού που δίνει προτεραιότητα σε πακέτα από το εξωτερικό, ζευγάρια για παράδειγμα που μπορούν να πληρώσουν 2.000 ευρώ για έξι διανυκτερεύσεις σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων;

Λεφτά και αστέρια

Για να ταξιδέψει στη Ρόδο, ένα ζευγάρι θα πληρώσει μαζί με αυτοκίνητο και επιστροφή 655€. Για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων, η τιμή διαμορφώνεται στα 1.039€ και αν κλείσει καμπίνα θα πληρώσει 1.220€.

Ενα ζευγάρι για 6 διανυκτερεύσεις στην Κρήτη με πρωινό σε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων, θα πληρώσει 1.096€ και σε ένα τετράστερο 2.1612 ευρώ. Αντίστοιχα, μία οικογένεια σε 3 αστέρων θα δώσει 1.850€ και σε 4 αστέρων, 2.590.

Στη Ρόδο, οι 6 διανυκτερεύσεις για ένα ζευγάρι ανέρχονται στα 1.100€ σε ξενοδοχείο 3 αστέρων και 1.965 σε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Η τιμή για μία οικογένεια με δύο παιδιά, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, φτάνει τα 1.300€, όταν σε τετράστερο καλείται να πληρώσει 3.150€.

Βοήθημα

Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία των 6 στους 10 που υποβάλλουν φορολογική δήλωση, που παίρνουν μισθό από 900 μέχρι 1.400 ευρώ καθαρά ή σύνταξη μέχρι 900 ευρώ, συνήθως αρκετά λιγότερα, και δεν δικαιούνται κανένα βοήθημα.

Επειδή τα εισοδήματά τους είναι φορολογημένα και υπερβαίνουν τα πλασματικά 5.000 και 6.000 ευρώ ετησίως που δηλώνουν όλοι εκείνοι που φοροδιαφεύγουν.

Αυτή η μεγάλη ομάδα του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι που πληρώνει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στα σουπερμάρκετ, που μείωσε τα φρούτα στη λαϊκή αγορά, που δεν αγόρασε κεράσια με 4 ευρώ, ούτε πεπόνια με 4 και 5 ευρώ, που θα περιμένει να πέσει η τιμή των ροδάκινων στο 1 ευρώ, που θα πάρει έτοιμη σαλάτα, τυποποιημένη γιατί είναι ακριβά τα βλήτα 2 ευρώ.

Τα Κύθηρα

Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα δούμε, έφυγε χωρίς αυτούς το πλοίο της γραμμής. Το πλοίο, που αν και το κόστος των καυσίμων έχει μειωθεί φέτος έως και 45,5% σε σύγκριση με πέρυσι, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρέμειναν ίδιες,  είχαν αυξηθεί 34% κατά μέσο όρο.

Για αυτούς τους ανθρώπους, το καλοκαίρι ξεκίνησε, με μια ομπρέλα στο πορτ μπαγκάζ γιατί – ακόμα και στην Αττική – 2 ξαπλώστρες μπορεί να έχουν 40 ευρώ.

Γεμίζουν από νωρίς το πρωί οι παραλίες, γιατί αυτός είναι ο προορισμός τους, μέχρι εκεί θα πάνε και πίσω το βράδυ σπίτι, ίσως να φανούν ασυνεπείς στο ραντεβού τους 5 με 6 μέρες φέτος.

Από το λιμάνι της Ραφήνας για την Άνδρο, το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ το άτομο με επιστροφή.

Εδώ κοντά

Αν κάποιος θέλει να πάρει μαζί του το αυτοκίνητο, στην τιμή θα πρέπει να προσθέσει +70 ευρώ, με το σύνολο για δύο άτομα να φτάνει στα 170 ευρώ.

Από το λιμάνι του Λαυρίου για Κύθνο, το εισιτήριο κοστίζει 34 ευρώ με επιστροφή, συν 86 ευρώ για το αυτοκίνητο, σύνολο για δύο άτομα, 154 ευρώ.

Από το λιμάνι του Πειραιά για τον Πόρο, το εισιτήριο κοστίζει 34 ευρώ με επιστροφή, συν 70 ευρώ για όχημα, ενώ από τον Πειραιά για το Αγκίστρι το εισιτήριο είναι 27 ευρώ με επιστροφή, συν 64 ευρώ για όχημα.

Πόσες φορές και ποιοι μπορούν να δίνουν τέτοια ποσά; Πολλοί, αλλά όχι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024