Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυλακές στην Ονδούρα: Ο στρατός παίρνει τον έλεγχο μετά την πολύνεκρη σφαγή της περασμένης εβδομάδας

Φυλακές στην Ονδούρα: Ο στρατός παίρνει τον έλεγχο μετά την πολύνεκρη σφαγή της περασμένης εβδομάδας

Τι αποφάσισε η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο για τις φυλακές της χώρας.

Ο στρατός της Ονδούρας άρχισε χθες Δευτέρα να παραλαμβάνει τον έλεγχο των φυλακών της χώρας της κεντρικής Αμερικής, μετά τη σύγκρουση μεταξύ μελών συμμοριών σε κέντρο κράτησης γυναικών την περασμένη εβδομάδα που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 εξ αυτών, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα πως θα αναθέσει στη στρατονομία τον έλεγχο του συστήματος φυλακών –παρότι η αριστερή πολιτικός στο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της στρατιωτικοποίησης της επιβολής του νόμου–, καθώς η κυβέρνησή της πασχίζει να σταματήσει τη δράση συμμοριών στα κέντρα κράτησης.

Βίντεο εικονίζουν εκατοντάδες κρατούμενους με γυμνούς τους κορμούς, πολλούς με τα χαρακτηριστικά τατουάζ των μάρας (συμμοριών), καθισμένους στο έδαφος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ταμάρα, με τα χέρια πάνω από τα κεφάλια.

Οι κρατούμενοι ήταν υπό τα βλέμματα πάνοπλων στρατιωτικών.

Δείτε βίντεο

Παρόμοια κατάσταση με το Ελ Σαλβαδόρ

Οι σκηνές αυτές είναι εντυπωσιακά παρόμοιες με αυτές στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε κήρυξε «πόλεμο» στις μάρας, στο πλαίσιο του οποίου συνελήφθησαν πάνω από 62.000 φερόμενοι ως κακοποιοί.

«Η αποστολή μας είναι να κατανικήσουμε το οργανωμένο έγκλημα μέσα στις φυλακές και να καταδιώξουμε (επίσης) τους ηθικούς αυτουργούς έξω», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας –και πρώτος κύριος– της Ονδούρας, ο Χοσέ Μανουέλ Σελάγια, μέσω Twitter.

Η Ταμάρα, όπου κρατούνται 4.200 έγκλειστοι ενώ η ονομαστική χωρητικότητα της εγκατάστασης δεν ξεπερνά τις 2.500 θέσεις, είναι η μια από τις δύο φυλακές, μαζί με τη Λα Τόλβα, όπου ανέλαβε να εγγυηθεί την ασφάλεια η στρατονομία χθες Δευτέρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων Αντόνιο Κοέγιο.

Στις 26 φυλακές της Ονδούρας είναι έγκλειστοι κάπου 20.000 άνθρωποι. Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπολόγιζε πως οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι 34,2% πάνω από την ονομαστική χωρητικότητά τους.

Ο στρατός ανέφερε χθες Δευτέρα πως κατασχέθηκαν πιστόλια, οπλοπολυβόλα, γεμιστήρες και χειροβομβίδες σε τομέα της φυλακής Ταμάρα όπου κρατούνται μέλη της συμμορίας Μπάριο 18.

«Η διαφθορά στις φυλακές τέλειωσε. Θα θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και δεν θα γίνονται από μέσα τηλεφωνήματα για να διατάσσονται εκβιάσεις ή εκτελέσεις», τόνισε χθες ο συνταγματάρχης Φερνάντο Μουνιός σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024