Τίνα Τέρνερ: Οι μάχες για την υγεία της – Ζούσε με το νεφρό του συζύγου της
Έπασχε από υψηλή αρτηριακή πίεση, έκανε αιμοκαθάρσεις και προκειμένου να συνεχίσει να ζει ο Έργουιν Μπαχ της προσέφερε το νεφρό του. «Έβαλα τον εαυτό μου σε μεγάλο κίνδυνο αρνούμενη να δεχτώ την πραγματικότητα, ότι χρειαζόμουν καθημερινά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής μου. Θεωρούσα το σώμα μου ένα άτρωτο και άφθαρτο προπύργιο για πάρα πολύ καιρό», έχει πει η ίδια.
Spotlight
- Η ιστορία της Γαλλίδας που έμαθε να πιλοτάρει ελικόπτερο για να βγάλει τον άντρα της από τη φυλακή
- Ποια είναι η πραγματική κατάσταση στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία;
- Καφές σε πιπεριά; Μία καφετέρια το τολμά και κερδίζει τις εντυπώσεις
- Επικό: Ο Καντίροφ κατηγορεί τον Μασκ ότι απενεργοποίησε το Tesla που του χάρισε
Φτωχότερη είναι μετά τον θάνατο της Τίνα Τέρνερ η παγκόσμια μουσική σκηνή. Η «βασίλισσα του Rock’n Roll» «έφυγε» σε ηλικία 83 ετών, από επιπλοκές μακράς νόσου, βυθίζοντας στο πένθος τους θαυμαστές της και τα αγαπημένα της πρόσωπα.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, που μετρούσε έξι δεκαετίες, η θρυλική τραγουδίστρια έχει αναφερθεί εκτενώς στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε, μεταξύ των οποίων η υψηλή αρτηριακή πίεση και η νεφρική ανεπάρκεια.
Μάλιστα, είχε παραδεχθεί τα λάθη που είχε κάνει, παραμελώντας τα ιατρικά της προβλήματα και επιλέγοντας την ομοιοπαθητική.
Πριν λίγα χρόνια, σε συνέντευξή της το showyourkidneyslove.com, είχε αναφέρει ότι το 1978 διαγνώστηκε με υπέρταση και έχασε τα νεφρά της.
«Τα νεφρά μου είναι θύματα, καθώς για χρόνια απέφευγα το γεγονός ότι η υπέρτασή μου χρειαζόταν θεραπεία με συμβατική ιατρική. Έβαλα τον εαυτό μου σε μεγάλο κίνδυνο αρνούμενη να δεχτώ την πραγματικότητα, ότι χρειαζόμουν καθημερινά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής μου. Θεωρούσα το σώμα μου ένα άτρωτο και άφθαρτο προπύργιο για πάρα πολύ καιρό», είπε τότε η Τίνα Τέρνερ.
Και πρόσθεσε: «Υπέφερα από υπέρταση εδώ και πολύ καιρό, διαγνώστηκα το 1978, αλλά δεν με ένοιαζε πολύ. Δεν θυμάμαι ποτέ να έλαβα μια εξήγηση για το τι σημαίνει υψηλή αρτηριακή πίεση ή πώς επηρεάζει το σώμα. Θεωρούσα την υψηλή αρτηριακή πίεση ως κάτι φυσιολογικό. Ως εκ τούτου, δεν προσπάθησα πραγματικά να την ελέγξω. Το 1985 ένας γιατρός μου έδωσε μια συνταγή για χάπια από τα οποία υποτίθεται ότι έπαιρνα ένα την ημέρα και αυτό ήταν όλο».
Το εγκεφαλικό, η ομοιοπαθητική και το λάθος
Το 2009, η τραγουδίστρια εξαιτίας της υπέρτασης υπέστη εγκεφαλικό. Τότε έμαθε ότι τα νεφρά της είχαν χάσει το 35% της λειτουργίας τους και επισκέφθηκε ομοιοπαθητικό γιατρό στην Γαλλία.
«Μου αντικατέστησε τη συμβατική μου φαρμακευτική αγωγή με ομοιοπαθητική. Πράγματι, μετά από λίγο άρχισα να νιώθω καλύτερα. Δεν είχα πει στους γιατρούς μου για το πείραμά μου και όταν επρόκειτο να γίνει ο επόμενος συνήθης έλεγχος μου, ήμουν ενθουσιασμένη γιατί ήθελα να δω αν το ομοιοπαθητικό φάρμακο είχε μειώσει την αρτηριακή μου πίεση και βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών μου».
Ωστόσο, είχε κάνει ένα μεγάλο λάθος… «Λόγω της αφέλειάς μου, είχα καταλήξει σε σημείο ζωής ή θανάτου. Δεν ήξερα ότι η ανεξέλεγκτη υπέρταση θα επιδείνωνε τη νεφρική μου νόσο και ότι θα σκότωνα τα νεφρά μου εγκαταλείποντας τον έλεγχο της αρτηριακής μου πίεσης. Ποτέ δεν θα είχα αντικαταστήσει το φάρμακο μου με τις ομοιοπαθητικές εναλλακτικές λύσεις. Στην αρχή, μπορεί να μην είχα παρατηρήσει σημάδια ασθένειας, αλλά μερικά από τα συμπτώματα, όπως η κόπωση, η ναυτία, ήταν πραγματικά σημάδια της νεφρικής μου νόσου στο τελικό της στάδιο. Αν είχα ιδέα για τον κίνδυνο που έπαιρνα, δεν θα είχα πάρει ποτέ καμία ευκαιρία για εναλλακτική ιατρική. Οι γιατροί κατέστησαν σαφές ότι οι συνέπειες της απόφασής μου ήταν μη αναστρέψιμες. Η νεφρική μου λειτουργία είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό της».
Τότε ήταν που μπήκαν στη ζωή της οι αιμοκαθάρσεις. Ύστερα από εννέα μήνες, προκειμένου να συνεχίσει να ζει, έκανε μεταμόσχευση και πήρε το νεφρό του συζύγου της.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι, χάρη στον αγαπημένο μου σύζυγο, Έργουιν, που μου έδωσε ένα από τα νεφρά του, το δώρο της ζωής, είμαι καλά στην υγεία μου και αγαπώ τη ζωή κάθε μέρα», ανέφερε η ίδια κατά την παρουσίαση του βιβλίου της.
Οι μήνες μετά τη μεταμόσχευση δεν ήταν εύκολοι. Το σώμα της κατά καιρούς προσπαθούσε να απορρίψει το νεφρό του δότη και κάθε τόσο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.
Το μήνυμά της λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Σε μια από τις τελευταίες της αναρτήσεις, στον λογαριασμό της στο Instagram, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, εξομολογήθηκε: «Αυτή η ημέρα είναι σημαντική γιατί τα νεφρά καταρρέουν χωρίς πόνο. Γι’ αυτό σήμερα θέλω να σας πω να τους δείχνετε αγάπη! Την αξίζουν. Τα δικά μου νεφρά είναι θύματα της αποτυχίας μου να συνειδητοποιήσω ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσω με φάρμακα την υπέρτασή μου.
Έθεσα τον εαυτό μου σε μεγάλο κίνδυνο με την άρνησή μου να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα πως χρειάζομαι καθημερινά φαρμακευτική αγωγή, εφ’ όρου ζωής. Για πολύ καιρό πίστευα ότι το σώμα μου είναι ένα φρούριο που τίποτα δεν μπορεί να αγγίξει και να καταστρέψει. Χαίρομαι λοιπόν που μπορώ να υποστηρίξω μια νέα, διεθνή καμπάνια για την υγεία των νεφρών».
Επίσης, η Τίνα Τέρνερ σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στον Guardian, βλέποντας το τέλος να πλησιάζει, είχε απαντήσει «πώς θα ήθελε να τη θυμούνται».
«Σαν τη βασίλισσα του Rock n’ Roll. Σαν μια γυναίκα που έδειξε σε άλλες γυναίκες ότι είναι εντάξει να αγωνίζονται για την επιτυχία με τους δικούς τους όρους. Δεν με φοβίζει τίποτα στο πέρασμα του χρόνου. Είναι μέρος της περιπέτειας της ζωής και αγκαλιάζω και αποδέχομαι ό,τι φέρνει η κάθε μέρα», είπε πει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις