Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Γερμανία στα «χαρακώματα» για την προσφυγική πολιτική

Η Γερμανία στα «χαρακώματα» για την προσφυγική πολιτική

Σε μετωπική σύγκρουση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια στη Γερμανία για τη χρηματοδότηση του προσφυγικού

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στη χώρα τους, περίπου 1,25 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία κατέφυγαν πέρυσι στη Γερμανία. Δεν ήταν οι μόνοι…

Άλλοι 218.000 αιτούντες άσυλο είχαν το 2022 τον ίδιο προορισμό, προερχόμενοι κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Τουρκία.

Μόνο μέσα στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για παροχή ασύλου στην οικονομικά δοκιμαζόμενη «ατμομηχανή της Ευρώπης» έφτασαν τις 102.000. Μια αύξηση 78% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εάν οι ρυθμοί αυτοί διατηρηθούν, εκφράζονται φόβοι ότι η Γερμανία θα έχει 330.000 νέες αιτήσεις ασύλου στα χέρια της μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για πολύ περισσότερες από το λεγόμενο ανώτατο όριο των 200.000 νέων αφίξεων ετησίως, που έχει γίνει αντικείμενο σφοδρών διενέξεων, αλλά και πολιτικής συναίνεσης στη Γερμανία ως προς την ικανότητα απορρόφησης και ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών.

Καθώς οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και πάλι, δήμοι και κοινότητες διαμαρτύρονται ότι έχουν φτάσει στα όριά τους.

Πολλοί συγκρίνουν την  κατάσταση με την προσφυγική κρίση του 2015, με τη Γερμανία αυτή τη φορά σε εντελώς διαφορετικό ρόλο.

Σε αυτό το φόντο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, μια κρίσιμη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων.

Στο επίκεντρο είναι η κατανομή των κονδυλίων για τους πρόσφυγες. Στο «τραπέζι» των συνομιλιών αναμένεται ωστόσο να γίνει ένα… «μπρα ντε φερ» ευθυνών.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει δεσμευτεί να δώσει στα κρατίδια ενίσχυση ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας επιχορήγησης των 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κρατίδια και δήμοι ζητούν περισσότερα χρήματα, τονίζοντας ότι τα προβλεπόμενα ποσά πλέον δεν αρκούν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πάντως διατεθειμένη να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην «τσέπη».

Διάλογος «κωφών»;

Τόσο ο Όλαφ Σολτς, όσο και η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής τις εκκλήσεις για την αποδέσμευση περισσότερων κεφαλαίων.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των Ουκρανών προσφύγων -τη συντριπτική πλειοψηφία νέων αφίξεων το 2022.

Γίνεται επίσης λόγος για συσσώρευση των ομοσπονδιακών χρεών, ενόσω τα κρατίδια δημιουργούν δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Κάτι που οι τοπικές κυβερνήσεις -αρμόδιες βάσει του Συντάγματος για την φροντίδα των προσφύγων- διαψεύδουν.

Στην πραγματικότητα, τονίζουν, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, παρά την αύξηση στις αφίξεις αιτούντων άσυλο.

Εξ ου και στις σημερινές διαβουλεύσεις στην καγκελαρία οι επικεφαλής των 16 γερμανικών κρατιδίων προσέρχονται με συγκεκριμένες αξιώσεις.

Σε κοινό κείμενο συνολικά 11 σελίδων, που ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας, τονίζουν την ανάγκη για ένα «μοντέλο χρηματοδότησης», που θα «προσαρμόζεται στην αλλαγή του αριθμού των προσφύγων».

Ζητούν πρακτικά επαναφορά μέτρων που ίσχυαν μέχρι τα τέλη του 2021 -λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- εν προκειμένω προσαρμοσμένα στις πληθωριστικές πιέσεις.

Περιλαμβάνουν την καταβολή 1.000 ευρώ ανά πρόσφυγα, πλήρη αποζημίωση των εξόδων διαμονής και θέρμανσης, μεγαλύτερες επιχορηγήσεις για προγράμματα ένταξης και για την κάλυψη των αναγκών ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ενόσω όμως ασκούν πιέσεις για περισσότερη χρηματοδότηση, καλούν παράλληλα σε αλλαγή πορείας για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Βρίσκοντας έτσι κοινό έδαφος με ορισμένα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, ζητούν τη λήψη μέτρων περιορισμού του αριθμού προσφύγων, με αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και περισσότερες απελάσεις.

«Προκειμένου να μειωθούν τα βάρη στα κρατίδια και στους δήμους», τονίζουν στο κείμενό τους, «η αποτελεσματική διαχείριση του επαναπατρισμού ατόμων χωρίς δικαίωμα διαμονής έχει μεγάλη σημασία, πέρα από την οικονομική υποστήριξη».

Σκληραίνοντας τη στάση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Βερολίνο έχει αρχίσει να καλοβλέπει τις offshore διαδικασίες ασύλου και την επιτάχυνση των απελάσεων όσων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί.

«Βλέπουμε τώρα μια ιστορική δυναμική», δήλωσε προ ημερών στο δίκτυο ARD η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τόνισε -όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Βέλγιο- η Γερμανία θα μπορούσε να πετύχει ένα «κοινό σύστημα ασύλου, όπου οι σχετικές διαδικασίες θα γίνονται στα [εξωτερικά] σύνορα» της ΕΕ.

Αυτές δεν θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από δώδεκα εβδομάδες, διευκρίνισε.

«Στη συνέχεια, όσοι δεν θα έχουν εγκεκριμένη αίτηση ασύλου θα μπορούν να επιστραφούν γρήγορα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός στην Handelsblatt, που εύστοχα παρατηρεί ότι οι θέσεις της σοσιαλδημοκράτισσας Φέζερ αρχίζουν να θυμίζουν τον σκληροπυρηνικό προκάτοχό της από τους Χριστιανοκοινωνιστές, Χορστ Ζεεχόφερ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Γερμανίδα υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση Σολτς εξετάζει τη σύναψη «συμφωνιών για τη μετανάστευση με τρίτες χώρες». Όπως υποστήριξε, θα βασίζονται στο κράτος δικαίου.

Επί τάπητος στο Βερολίνο τίθεται παράλληλα η προσθήκη περισσότερων κρατών στη λίστα των ασφαλών χωρών, που θα επέτρεπε περισσότερους επαναπατρισμούς αιτούντων άσυλο.

Μεταξύ αυτών που εξετάζονται αναφέρεται ότι συγκαταλέγονται αρκετές στη βόρεια Αφρική -απ’ όπου έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, μέσω του «υγρού νεκροταφείου» της Μεσογείου- καθώς επίσης η Μολδαβία και η Γεωργία.

Σε κάθε περίπτωση, η λίστα αυτή δεν μπορεί να περιλαμβάνει (μέχρι… νεοτέρας) χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, πέραν της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Χαιρετίζοντας τις απλοποιημένες διαδικασίες για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, η γερμανική MKO Pro Asyl προειδοποιεί καυτηρίασε την μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική του Βερολίνου ότι διαχωρίζει τους πρόσφυγες σε «Α’ και Β’ κατηγορίας».

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024