Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι ρίχνει βόμβες λευκού φωσφόρου στην Μπαχμούτ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι ρίχνει βόμβες λευκού φωσφόρου στην Μπαχμούτ

Στην Μπαχμούτ γίνεται μια από τις σκληρότερες και φονικότερες μάχες του πολέμου στην Ουκρανία.

Για νέο έγκλημα πολέμου κατηγορεί η Ουκρανία τη Ρωσία. Το Κίεβο, με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας, σημειώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ρίχνουν βόμβες λευκού φωσφόρου στην Μπαχμούτ, όπου διεξάγεται μια από τις σκληρότερες και φονικότερες μάχες του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, κρίνοντας από το βίντεο, ο λευκός φώσφορος έχει σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.

Δείτε το βίντεο

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το πότε έγιναν οι συγκεκριμένες επιθέσεις. Διεθνή Μέσα αναπαράγουν το βίντεο, ωστόσο σημειώνουν ότι δεν έχουν μπορέσει να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τις εικόνες.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν στόχο να χτυπήσουν «με εμπρηστικά πυρομαχικά περιοχές της Μπαχμούτ που δεν έχουν καταληφθεί ως τώρα». Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση τόνισε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να «καταστρέφουν την πόλη».

Τι είναι οι βόμβες λευκού φωσφόρου

Οι βόμβες λευκού φωσφόρου περιλαμβάνονται στη λίστα των εμπρηστικών όπλων, η χρήση των οποίων απαγορεύεται όπου υπάρχει συγκέντρωση άμαχου πληθυσμού, βάσει του τρίτου πρωτοκόλλου της Σύμβασης του ΟΗΕ για ορισμένα Συμβατικά Όπλα, που υπογράφηκε στη Γενεύη το 1980.

Τα συγκεκριμένα όπλα έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την εξαπόλυση πληγμάτων εναντίον εχθρικών χερσαίων δυνάμεων σε μεγάλες περιοχές.

Η εισαγωγή των εμπρηστικών βομβών και βλημάτων τελειοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον λευκό φώσφορο να προκαλεί πύρινη κόλαση θανάτου 1.200 βαθμών Κελσίου.

Τα πυρομαχικά, που μπορούν να φέρουν λευκό φώσφορο, είναι βόμβες, πύραυλοι, βλήματα πυροβολικού, βλήματα όλμων ακόμα και χειροβομβίδες. Οι βόμβες λευκού φωσφόρου θυμίζουν τις διαβόητες βόμβες ναπάλμ.

Τι θα γίνει με τη Wagner

Θυμίζουμε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, το «αφεντικό» της Wagner, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της μισθοφορικής οργάνωσης θα αποσυρθούν από την Μπαχμούτ μετά από σκληρές καταγγελίες κατά της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης για έλλειψη πυρομαχικών.

Ωστόσο, ο Πριγκόζιν σήμερα έγινε γνωστό ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να μάχονται για τη Ρωσία ακόμα και μετά την αποχώρησή τους από την Μπαχμούτ.

«Οι μαχητές της Wagner θα διατηρηθούν για τις επόμενες επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων», φέρεται να δήλωσε σήμερα σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024