Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις στο Σουδάν: Μεγάλη φυγή αμάχων από το Χαρτούμ

Συγκρούσεις στο Σουδάν: Μεγάλη φυγή αμάχων από το Χαρτούμ

Μετά την αποτυχημένη κατάπαυση του πυρός προετοιμάζεται η μεγάλη φυγή των αμάχων από το Χαρτούμ

Μια νέα απόπειρα κατάπαυσης του πυρός στις σφοδρές μάχες μεταξύ σουδανικών στρατευμάτων και παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Χαρτούμ απέτυχε την Τετάρτη (18.04), αφήνοντας τον κόσμο να φοβάται για τις μειωμένες προμήθειες τροφίμων και την κατάρρευση των ιατρικών υπηρεσιών.

Η 24ωρη κατάπαυση του πυρός – για την οποία πίεζαν χώρες που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους πολίτες τους μετά από ημέρες συγκρούσεων – επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 6 μ.μ. τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας και Κύπρου). Ωστόσο, δύο αυτόπτες μάρτυρες σε διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας δήλωσαν στο Reuters ότι οι μάχες συνεχίστηκαν.

Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνεχείς βομβαρδισμοί ακούγονταν στο κεντρικό Χαρτούμ γύρω από το συγκρότημα που στεγάζει το αρχηγείο του στρατού – όπου ο στρατιωτικός ηγέτης του Σουδάν, στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Δεν ήταν σαφές αν βρισκόταν ακόμη εκεί. «Οι ένοπλες δυνάμεις απαντούν σε μια νέα επίθεση στην περιοχή της Γενικής Διοίκησης», ανέφερε ανακοίνωση του στρατού.

Υπήρξε άλλη μια σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών στη συνοικία Τζάμπρα του δυτικού Χαρτούμ, όπου βρίσκονται σπίτια που ανήκουν στον ηγέτη των παραστρατιωτικών δυνάμεων στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ευρέως γνωστό ως Χεμέντι, και στην οικογένειά του, ανέφερε δημοσιογράφος του Reuters. Η τοποθεσία του Χεμέντι δεν έχει αποκαλυφθεί από τότε που άρχισαν οι μάχες το Σάββατο.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης από το κεντρικό αεροδρόμιο, το οποίο έκλεισε μετά την έκρηξη της σύγκρουσης λόγω της διαμάχης για την εξουσία μεταξύ του Μπουρχάν και του Χεμέντι σχετικά με το σχέδιο ενσωμάτωσης των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Χεμέντι στον τακτικό στρατό.

Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αφρικής με περίπου 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, ήταν σε μεγάλο βαθμό άδειοι. Στριμωγμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι πάλευαν με τις διακοπές ρεύματος και ανησυχούσαν για το πόσο θα κρατήσουν τα αποθέματα τροφίμων.

«Σήμερα είχαμε αρχίσει να ξεμένουμε από κάποια είδη πρώτης ανάγκης», δήλωσε η αρχιτέκτονας Hadeel Mohamed, ανησυχώντας για την ασφάλεια του αδελφού της που είχε πάει να ψάξει για τρόφιμα. Πυροβολισμοί έπεφταν στα νότια της πόλης, δήλωσε μάρτυρας στο Reuters, ενώ ο στρατός φάνηκε να ανακαταλαμβάνει ένα σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα του Σουδάν, όπως έδειξαν εικόνες στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya.

Μεγαλώνει η λίστα των απωλειών

Τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.600 έχουν τραυματιστεί, εκτιμά το υπουργείο Υγείας του Σουδάν. Εννέα νοσοκομεία έχουν πληγεί από το πυροβολικό και 16 χρειάστηκε να εκκενωθούν, δήλωσε η Ένωση Σουδανών Ιατρών, ενώ κανένα δεν λειτουργεί πλήρως εντός της πρωτεύουσας. «Τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει εντελώς, στερούνται όλων των αναγκαίων ειδών. Έχει περάσει η καταστροφή…», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου του Σουδάν Οσάμα Όθμαν.

Ο Μπουρχάν είναι επικεφαλής ενός κυβερνητικού συμβουλίου που εγκαταστάθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 και την απομάκρυνση του βετεράνου απολυταρχικού Όμαρ αλ Μπασίρ το 2019, ενώ ο Χεμεντί, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να διοικεί περισσότερους από 100.000 μαχητές, ήταν ο αναπληρωτής του στο συμβούλιο.

Η σύγκρουσή τους έχει διαψεύσει τις ελπίδες για πρόοδο προς τη δημοκρατία στο Σουδάν, κινδυνεύει να προσελκύσει τους γείτονές του και θα μπορούσε να παίξει ρόλο στον περιφερειακό ανταγωνισμό μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Σουδάν βρίσκεται στρατηγικά ανάμεσα στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Αιθιοπία και την ασταθή περιοχή Σαχέλ της Αφρικής.

Πίεζαν για κατάπαυση του πυρός οι ξένες δυνάμεις

Οι ξένες δυνάμεις πίεζαν για κατάπαυση του πυρός ώστε να επιτραπούν οι εκκενώσεις και η παράδοση προμηθειών, αλλά παρόλο που οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν εκεχειρίες τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη, καμία δεν κράτησε. Με τα αεροπλάνα να καίγονται στον διάδρομο προσγείωσης του διεθνούς αεροδρομίου του Χαρτούμ, οι εκκενώσεις φαίνονταν προς το παρόν δύσκολες.

«Δεν υπάρχει τρόπος να βγούμε έξω», δήλωσε ο Βέλγος δύτης Henri Hemmerechts στο Reuters από το Χαρτούμ. «Είναι απλά φρικτό και ειλικρινά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αυτή τη στιγμή». Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εκκένωση που να συντονίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση. Η Τουρκία δήλωσε επίσης ότι δεν θα μπορούσε επί του παρόντος να προβεί σε εκκένωση.

Η Γερμανία σταμάτησε την Τετάρτη μια αποστολή για την απομάκρυνση περίπου 150 πολιτών με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη A400M της Luftwaffe, ανέφερε το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αξιολογούνται όλες οι επιλογές.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας δήλωσε ότι οι αρχές σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ένα αεροπλάνο των στρατιωτικών δυνάμεων αυτοάμυνας για την εκκένωση περίπου 60 Ιαπώνων πολιτών.

Μεγαλώνει το πρόβλημα πείνας στο Σουδάν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συζητήσει την κατάσταση την Πέμπτη με τους επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων σχετικών οργανισμών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρρίκ στους δημοσιογράφους. «Οι άνθρωποι στο Σουδάν ξεμένουν από τρόφιμα, καύσιμα και άλλες ζωτικές προμήθειες. Πολλοί χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη», δήλωσε ο Dujarric.

Ένοπλοι έχουν βάλει στο στόχαστρο νοσοκομεία και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ υπάρχουν αναφορές για σεξουαλική βία εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη. Τα περισσότερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και η φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσε ότι ένοπλοι εισέβαλαν σε μια αποθήκη προμηθειών που λειτουργεί στα δυτικά της χώρας.

Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Σουδάν αντιμετώπιζε οξεία πείνα. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διέκοψε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιχειρήσεις βοήθειας στη χώρα το Σάββατο, μετά τη δολοφονία τριών εργαζομένων του.

Δείτε το βίντεο

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024