Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαψεύδει το Κίεβο ότι η Ρωσία προελαύνει σε Μπαχμούτ και Αβντιίβκα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαψεύδει το Κίεβο ότι η Ρωσία προελαύνει σε Μπαχμούτ και Αβντιίβκα

Στην Μπαχμούτ διεξάγεται η πιο σκληρή και πολύμηνη μάχη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τους για να κυριεύσουν τις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν σημειώνουν πρόοδο, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, ενώ αντίθετα φιλορώσος αξιωματούχος ανέφερε πως σημειώνεται προέλαση.

Αυτές οι δύο πόλεις, όπως και άλλες κοινότητες κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην περιφέρεια Ντονέτσκ, έχουν μετατραπεί στο επίκεντρο των εχθροπραξιών το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

«Ο εχθρός συνεχίζει την έφοδό του στην πόλη Μπαχμούτ. Όμως οι υπερασπιστές μας κρατούν θαρραλέα την πόλη, απωθούν πολυάριθμες επιθέσεις του εχθρού», διαβεβαίωσε το επιτελείο, κάνοντας λόγο για 57 επιθέσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έδωσε ελαφρά διαφορετική εικόνα, ανακοινώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν μόνο «οριακή πρόοδο» στην προσπάθειά τους να περικυκλώσει στην Αβντιίβκα και έχασε πολλά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και άρματα μάχης.

Δείτε χάρτη από το SkyNews

Τι υποστηρίζει ο Ντένις Πουσίλιν

Αντίθετα, ο Ντένις Πουσίλιν, φιλορώσος ηγέτης στο Ντονέτσκ, ανέφερε πως οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από μεταλλουργία στο δυτικό τμήμα της Μπαχμούτ και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν.

Καθώς έχουν αρχίσει να φθάνουν δυτικής κατασκευής βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία και εντείνεται η σεναριολογία περί ουκρανικής εαρινής αντεπίθεσης, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η Μόσχα έστειλε εκατοντάδες καινούργια και ανακαινισμένα άρματα μάχης.

Στο βραδινό του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επισκέφθηκε δυο πόλεις στον βορρά και χαρακώματα κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, έκρινε πως η δυτική αντίδραση στην εισβολή του ρωσικού στρατού στη χώρα του που άρχισε πριν από έναν χρόνο και πλέον μπορεί να οδηγήσει «στον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης πολύ πιο γρήγορα από ό,τι λέγεται».

Στο μεταξύ η Ρωσία —που ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο πως θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη γείτονα και σύμμαχό της Λευκορωσία, κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες Τρίτη «επικίνδυνο» και «ανησυχητικό»—, άρχισε γυμνάσια με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών του στρατού της, στα οποία θα δοκιμαστεί ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars. Στη Δύση, τα γυμνάσια εκλαμβάνονται ως επίδειξη δύναμης και των πυρηνικών όπλων της Μόσχας.

Επίσκεψη Γκρόσι στη Ζαπορίζια

Στο μεταξύ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, αναμένεται σήμερα στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη (έξι αντιδραστήρες). Ο κ. Γκρόσι υπογράμμισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η προσπάθειά του για να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του εργοστασίου συνεχίζεται.

Κίεβο και Μόσχα έχουν αλληλοκατηγορηθεί για βομβαρδισμούς του εργοστασίου.

Εξάλλου ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα αξιωματούχο εγκατεστημένο από τη Μόσχα στην περιφέρεια Ζαπορίζια, πως ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Μελιτόπολη, νοτιοανατολικά από το εργοστάσιο, πλήττοντας σιδηροδρομική αποθήκη, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024