Η Έφη Μουγκαράκη, δικηγόρος του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού κάνει λόγο για μαφιόζικο χτύπημα, ενώ σημειώνει ότι ο ίδιος είχε δεχθεί πιέσεις από ιδιώτες στο παρελθόν.

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις, στις οποίες πρωτοστατεί το in, για τα πολεοδομικά «όργια» στη Μύκονο, τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού και τις απειλές σε αρχαιολόγο, ακόμα και με τη χρήση «πακιστανικού» τηλεφώνου.

Στο ΕΡΤNEWS μίλησε η δικηγόρος του αρχαιολόγου που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, Έφη Μουγκαράκη η οποία έκανε λόγο για μαφιόζικο χτύπημα, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε δεχθεί πιέσεις από ιδιώτες στο παρελθόν. Μάλιστα, η κ. Μουγκαράκη ζήτησε η κατηγορία να αναβαθμιστεί και να αφορά την επίθεση κατά της ζωής του αρχαιολόγου και να μην είναι ένα απλό πλημμέλημα για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκάλυψη in για τη Μύκονο: Το νησί των πολεοδομικών «οργίων», στο έλεος των συμφερόντων

Δεν είχε διαφορές με κανένα

Όπως είπε η δικηγόρος, ο αρχαιολόγος – που έχει χρεωθεί από κοινού με άλλους συναδέλφους του το νησί της Μυκόνου σχετικά με τον αρχαιολογικό έλεγχο – έχει υποστεί βαρύτατο ξυλοδαρμό, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είχε διαφορές με κανέναν.

Σε ερώτηση αν είχε δεχθεί απειλές στο παρελθόν η δικηγόρος απάντησε ότι δεν είχε δεχθεί ευθείες απειλές, αλλά σημείωσε ότι είχε δεχθεί πιέσεις από ιδιώτες και είχαν παρατηρηθεί κάποιες ύποπτες κινήσεις και ενέργειες που είχαν λάβει χώρα έξω από τον χώρο της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Κατέθεσε στο Τμήμα Εκβιαστών της ΓΑΔΑ

«Xθες κλήθηκε να καταθέσει στο Τμήμα Εκβιαστών της ΓΑΔΑ. Πράγματι έδωσε μια κατάθεση, διότι πρώτη κατάθεση ήταν όταν ήταν κλινήρης και νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό. Η δεύτερη αυτή ήταν συμπληρωματική. Θα ακολουθήσουν και άλλες όμως, γιατί ανακτά και τη μνήμη του σιγά σιγά και στοιχεία περιέρχονται στα χέρια του. Το σημαντικό είναι ότι δήλωσε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας αυτό που λέγαμε παλαιότερα παράσταση πολιτικής αγωγής. Μιας κατηγορίας που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι αναβαθμισμένη, να αφορά δηλαδή την επίθεση κατά της ζωής του και να μην είναι ένα απλό πλημμέλημα για επικίνδυνη σωματική βλάβη όπως διαβιβάστηκε από το Αστυνομικό τμήμα της Κηφισιάς», τόνισε η δικηγόρος του Μανώλη Ψαρρού.

Η κ. Μουγκαράκη τόνισε ότι ο αρχαιολόγος δεν μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που τον χτύπησαν διότι η επίθεση έγινε από πίσω. Όπως είπε δεν τους είδε, τον έριξαν αναίσθητο και δεν του είπαν λέξη, «ήταν απολύτως μαφιόζικο το χτύπημα».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας του έκανε γνωστό ότι αναρρώνει, πλην όμως έχει κατάγματα εκατέρωθεν στα πλευρά και δεν έχει επανέλθει πλήρως η όραση λέγοντας ότι «εδώ φοβόμαστε μήπως υπάρχει κάποια πιο σταθερή βλάβη».

Οι δηλώσεις της δικηγόρου του αρχαιολόγου

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης μετά τις αποκαλύψεις για όσα συμβαίνουν στη Μύκονο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα».

Με βάση όσα συζητήθηκαν, σε δύο επίπεδα θα κινηθούν οι παρεμβάσεις από τη μεριά της κυβέρνησης: πρώτον, σε πολεοδομικό επίπεδο και δεύτερον, σε επίπεδο αστυνόμευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η μετάβαση στη Μύκονο, την ερχόμενη εβδομάδα, μικτού κλιμακίου από Επιθεωρητή Δόμησης, Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ με διάταξη που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή αναστέλλεται η οικοδόμηση στο νησί σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Ακόμη αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα.

Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ

Στο πλευρό του αρχαιολόγου που χτυπήθηκε, καθώς και στη συνάδελφό του που απειλήθηκε στέκεται από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε στάση εργασίας για τις 28 Μαρτίου σε όλες τις υπηρεσίες της Μυκόνου.

Η ΑΔΕΔΥ, τονίζει ότι το περιστατικό «φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία όσων συναδέλφων ασκούν εποπτεία και έλεγχο σε περιοχές ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα νησιά της τουριστικής “μονοκαλλιέργειας”. Αποτελεί μικρό μόνο μέρος της βίας που ασκείται από οργανωμένα συμφέροντα κατά του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Σημειώνει παράλληλα ότι δεν αντιμετωπίζει το περιστατικό, ως μια μεμονωμένη περίπτωση άσκησης σωματικής βίας. Οπως αναφέρει:

«Εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των αφόρητων πιέσεων που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, ιδιαίτερα αυτοί που ασκούν ελεγκτικό έργο.

Εντάσσεται στο πλαίσιο της απαξίωσης όλων των προσπαθειών για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών απέναντι σε κάθε λογής συμφέροντα.

Η ΑΔΕΔΥ, ζητά συγκεκριμένα μέτρα και προκηρύσσει την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023, στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 για όλες τις υπηρεσίες της Μυκόνου, για να στηριχτεί η κινητοποίηση των σωματείων του ΥΠΠΟΑ, στις 11:30πμ στο Δημαρχείο στη Μύκονο».

Τα αιτήματα

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ζητά:

  • Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους
  • Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως και όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
  • Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που δραστηριοποιούνται, ειδικά σε μέρη με αυξημένη τουριστική πίεση, ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι εξίσου σε όλη την επικράτεια, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.
  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την προστασία όλων των εργαζομένων απέναντι σε κάθε περίπτωση άσκησης πιέσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων.
  • Να σταματήσουν οι πολιτικές πιέσεις στους υπαλλήλους.
  • Να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να γκρεμιστούν όλες οι βεβαιωμένες αυθαίρετες κατασκευές στη Μύκονο και σε άλλα νησιά.
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr