Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο «Πανξατόνι Φιλ» είδε τη σκιά του και ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς...

ΗΠΑ: Ο «Πανξατόνι Φιλ» είδε τη σκιά του και ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς…

Ο επίσημος «διερμηνέας» του Φιλ ανέλυσε τα δεδομένα και ανέγνωσε στη συνέχεια την ετυμηγορία, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων: η μαρμότα είδε τη σκιά της και για τις επόμενες έξι εβδομάδες θα επικρατεί βαρυχειμωνιά στις ΗΠΑ.

Ο Πανξατόνι Φιλ, ο διασημότερος «μετεωρολόγος» του κόσμου, βγήκε από τη… φωλιά του στις 2 Φεβρουαρίου και είδε τη σκιά του, ένδειξη ότι ο χειμώνας στις βόρειες περιοχές των ΗΠΑ θα κρατήσει για άλλες έξι εβδομάδες, αν και μέχρι στιγμής ήταν ένας από τους ηπιότερους όλων των εποχών.

Χιλιάδες επισκέπτες είχαν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στο Πανξατόνι, μια κωμόπολη στα βορειοανατολικά του Πίτσμπουργκ, για να γιορτάσουν την Ημέρα της Μαρμότας και να παρακολουθήσουν τον Φιλ να βγαίνει από την κουφάλα του δέντρου όπου ζει και να κάνει την «πρόγνωση» του καιρού.

Ο επίσημος «διερμηνέας» του Φιλ ανέλυσε τα δεδομένα και ανέγνωσε στη συνέχεια την ετυμηγορία, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων: η μαρμότα είδε τη σκιά της και για τις επόμενες έξι εβδομάδες θα επικρατεί βαρυχειμωνιά.

Πότε έρχεται η άνοιξη

Σύμφωνα με το έθιμο, αν το τρωκτικό δει τη σκιά του στις 2 Φεβρουαρίου, τότε η παγωνιά θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος και δεν υπάρχει σκιά, τότε η άνοιξη δεν αργεί πολύ ακόμη.

Η μαρμότα της Νέας Υόρκης δείχνει άνοιξη

Η Ημέρα της Μαρμότας είναι ένα έθιμο που έφεραν στην Πενσιλβάνια Γερμανοί αγρότες, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή τον προπερασμένο αιώνα. Η πρώτη επίσημη γιορτή έγινε το 1886, σύμφωνα με τη Λέσχη Μαρμότας του Πανξατόνι.

Η Ημέρα της Μαρμότας έγινε διάσημη παγκοσμίως με την ομώνυμη κωμωδία του 1993, με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Μάρεϊ.

Μπορεί στην Πενσιλβάνια ο χειμώνας να συνεχιστεί για πολύ ακόμη, στη Νέα Υόρκη ωστόσο προμηνύεται καλοκαιρία αφού μια άλλη μαρμότα, ο Τσακ του Στάτεν Άιλαντ, δεν είδε τη σκιά του και επομένως η άνοιξη πλησιάζει – αλλά μόνο σε αυτή την Πολιτεία.

Έρχεται παγωνιά ιστορικών διαστάσεων

Φέτος, σε πολλές περιοχές της Βόρειας Αμερικής ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος, όμως φαίνεται ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα – όπως άλλωστε προβλέπει ο Φιλ.

Περίπου 450.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Τέξας, το Μισισίπι, το Άρκανσο και το Τενεσί, έμειναν την Πέμπτη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω του χιονόνερου και των πολύ ψυχρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Τις επόμενες ημέρες, οι… άνθρωποι μετεωρολόγοι – και όχι οι μαρμότες – προβλέπουν ότι οι Βορειοανατολικές ΗΠΑ θα βιώσουν παγωνιά ιστορικών διαστάσεων, με το θερμόμετρο να πέφτει ακόμη και στους -46 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024