Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευλογιά των πιθήκων, κοροναϊός, ηπατίτιδα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «φοβερές προκλήσεις»

Ευλογιά των πιθήκων, κοροναϊός, ηπατίτιδα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «φοβερές προκλήσεις»

Αλλεπάλληλες επιδημίες και ανθρωπιστικές κρίσεις κρατούν την ανθρωπότητα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η συνεχιζόμενη πανδημία, η ευλογιά των πιθήκων και η μυστηριώδης επιδημία παιδικής ηπατίτιδας συνδυάζονται με πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις και φέρνουν την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με σειρά «φοβερών» προκλήσεων, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η δυσοίωνη δήλωση ήρθε από τον γενικό γραμματέα του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση ειδικών στη Γενεύη για το πρωτοφανές επιδημικό ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Περίπου 100 επιβεβαιωμένα και ύποπτα περιστατικά έχουν αναφερθεί από τις αρχές του μήνα σε 15 χώρες εκτός Αφρικής, όπως στη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Το θετικό είναι ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από τον αέρα όπως ο κοροναϊός και συνήθως προκαλεί πολύ πιο ήπια νόσο από τον συγγενικό ιό της ευλογιάς, ο οποίος εξαλείφθηκε από τον πλανήτη το 1980 χάρη στους εμβολιασμούς.

Διαβάστε επίσης:

«Η κατάσταση μπορεί να συγκρατηθεί» δήλωσε η Μαρία βαν Κερκόβε, τεχνική υπεύθυνη του ΠΟΥ για την Covid και τις αναδυόμενες ασθένειες. Ανέφερε ακόμα πως μέχρι στιγμής ο ιός δεν δείχνει να έχει μεταλλαχθεί σε πιο επικίνδυνες μορφές.

Από τον Έμπολα μέχρι την Ουκρανία

Μιλώντας κατά την έναρξη της παγκόσμιας διάσκεψης του ΠΟΥ, ο Τέντρος τόνισε ότι «η πανδημία δεν είναι η μόνη κρίση στον πλανήτη μας».

«Την ώρα που μιλάμε, οι συνάδελφοί μας σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν επιδημίες Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, ευλογιά των πιθήκων και ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας και σύνθετες ανθρωπιστικές κρίσεις στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, την Ουκρανία και την Υεμένη».

«Αντιμετωπίζουμε έναν φοβερό συνδυασμό ασθενειών, ξηρασίας, λιμού και πολέμου, τροφοδοτούμενο από την κλιματική αλλαγή, την ανισότητα και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

H πανδημία δεν έχει τελειώσει

Ακόμα, ο Τέντρος προειδοποίησε ότι η άρση όλων των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία είναι πρόωρη, αφού η πανδημία «φυσικά και δεν έχει τελειώσει».

Η πτώση των επιπέδων επαγρύπνησης για τον κοροναϊό εγκυμονεί κινδύνους καθώς «ακόμα δεν μπορούμε να προβλέψουμε την πορεία ή την έντασή του», τόνισε.

«Οι αναφορές για κρούσματα αυξάνονται σε σχεδόν 70 χώρες σε όλες τις περιφέρειες [του ΠΟΥ] την ώρα που ο ρυθμός των διαγνωστικών εξετάσεων έχει πέσει σημαντικά. Η άρνηση παροχής εξετάσεων και γενετικής αλληλούχησης σημαίνει ότι αφήνουμε τους εαυτούς μας τυφλούς στην εξέλιξη του ιού».

Όπως επισήμανε, μόνο 57 χώρες έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού και σχεδόν όλες είναι πλούσια κράτη.

Ακόμα, ο Τέντρρος καταδίκασε τις 373 επιθέσεις του τελευταίου έτους σε υπηρεσίες υγείας 14 χωρών, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 154 εργαζομένους και ασθενείς και άφησαν 131 τραυματίες.

Η ειρήνη, είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, είναι «προαπαιτούμενο για την υγεία»

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024