Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Υποτιμήσαμε τη ρωσική απειλή, είπε ο Μαρκ Ρούτε μιλώντας σε φοιτητές στο Παρίσι

Γαλλία: Υποτιμήσαμε τη ρωσική απειλή, είπε ο Μαρκ Ρούτε μιλώντας σε φοιτητές στο Παρίσι

«Πρέπει να είμαστε ισχυρότεροι εταίροι εντός του ΝΑΤΟ, να συνεργαζόμαστε περισσότερο μεταξύ των κρατών μελών και, με αυτόν τον τρόπο, να ενισχύσουμε τη Συμμαχία στο σύνολό της», τόνισε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

«Αυτή η εισβολή είναι μια βίαιη αφύπνιση. Υποτιμήσαμε τη ρωσική απειλή τα τελευταία χρόνια, πιστεύαμε ότι συνεργαζόμενοι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, θα τον φέρναμε να μοιραστεί τις ευρωπαϊκές μας αξίες. Δεν έγινε όμως και αυτή η καθαρή επιθετικότητα δεν θα σταματήσει, αν παραμείνει ανεξέλεγκτη», προειδοποίησε ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ ΡούτεΓασλλ, μιλώντας σε φοιτητές των Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι.

«Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα αυτή την απαίσια πραγματικότητα», ανέφερε ο Ρούτε και πρόσθεσε: «Μπροστά σε μια νέα εποχή αβεβαιότητας, πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα και λογική και να ανταποκριθούμε στη γεωπολιτική αλλαγή, που συντελείται μπροστά στα μάτια μας.  Πρέπει να γίνουμε λιγότερο εξαρτημένοι από το ρωσικό αέριο και λιγότερο ευάλωτοι στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro, τάχθηκε κατά της συμπαράταξης της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία στο άμεσο εμπάργκο τους στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε σήμερα χωρίς ρωσικό αέριο. Πρέπει να επιταχύνουμε την κλιματική μας μετάβαση, να βρούμε εναλλακτικές λύσεις στο φυσικό αέριο, να χρησιμοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική ενέργεια και να αναπτύξουμε διασυνδέσεις στην Ευρώπη, ώστε η ηλιακή ενέργεια από την Πορτογαλία να μπορεί να θερμάνει ένα σχολείο στη Ρίγα».

Για τον ίδιο, η απάντηση στις εξωτερικές απειλές είναι «η ενίσχυση των οικονομιών» των χωρών μελών της ΕΕ, επισημαίνει η Figaro, σημειώνοντας πως δεν είναι υπέρ τού να «βγουν» οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος, ούτε να εξετασθεί ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, που θα βοηθούσε τα κράτη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως η επισιτιστική ανεξαρτησία και οι στρατιωτικές δαπάνες, ενώ επιμένει στο να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρώτα τα υπάρχοντα μέσα, πριν καταφύγει σε μια κοινή έκδοση ομολόγων.

Τέλος, επισημαίνεται η προσήλωση του Ρούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο ΝΑΤΟ, ως προς το οποίο σημείωσε: «Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ηπείρου μας μόνοι μας. Μας προστατεύει το ΝΑΤΟ, το οποίο είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Βασιστήκαμε πάρα πολύ καιρό στον ισχυρότερο σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει να είμαστε ισχυρότεροι εταίροι εντός του ΝΑΤΟ, να συνεργαζόμαστε περισσότερο μεταξύ των κρατών μελών και, με αυτόν τον τρόπο, να ενισχύσουμε τη Συμμαχία στο σύνολό της».

inSports

Τα Χανιά υποδέχθηκαν τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League, βρέθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, με την «θρυλική περιοδεία» των τροπαίων να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024