Οι υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες ροδακινιάς, νεκταρινιάς και δαμασκηνιάς βρίσκονται σε στάδια ευπρόσβλητα από την ασθένεια της Μονίλια και πρέπει να είναι προστατευμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της άνθησης.

Η ευαισθησία στις προσβολές από την ασθένεια, ξεκινάει από το στάδιο Γ (Ροζ μπουμπούκι) και συνεχίζεται σε όλη την περίοδο της ανθοφορίας, μέχρι την πτώση των πετάλων.

Βροχερός, νεφοσκεπής καιρός και θερμοκρασίες πάνω από 5ο C, είναι κατ’ εξοχήν ευνοϊκός για την ανάπτυξη της ασθένειας και την πραγματοποίηση μολύνσεων

Εξωασκός

Ο μύκητας δεν αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες κάτω από 7ο C. Στους οπωρώνες που δεν έγινε επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα το φθινόπωρο, να γίνει επιμελημένος ψεκασμός (θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 10ο C), επιλέγοντας το κατάλληλο εγκεκριμένο σκεύασμα.

Κοκκοειδή – Τετράνυχοι

Οδηγίες- Ελέγχετε την βάση 100 βλαστών με ξύλο ενός και δύο ετών για ύπαρξη ασπιδίων κοκκοειδών (παρουσία τους στο 20-24% των βλαστών) και αυγών τετρανύχων (χειμερινά αυγά). Για να είναι αποτελεσματική η επέμβαση, πρέπει να λούζεται καλά ολόκληρο το δένδρο (και ο κορμός).

Ο ψεκασμός αυτός βοηθά στην καταπολέμηση και άλλων εντόμων (ανάρσια, φυλλοδέτης κλπ)

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Χειμερινός πολτός (στο λήθαργο) και θερινός πολτός.

Η εφαρμογή του πολτού να γίνεται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 4ο C και δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού.

Γενικές αρχές κλαδέματος:

  1. Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό.
  2. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται.
  3. Επάλειψη των μεγάλων τομών κλαδέματος με κατάλληλο υλικό (πάστα).
  4. Απομάκρυνση των κλαδιών από τον οπωρώνα (αποτελούν εστίες μόλυνσης).