Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
90 χρόνια «ΤΑ ΝΕΑ»: Το «Μανιφέστο Ράσελ – Αϊνστάιν» κατά των πυρηνικών όπλων

90 χρόνια «ΤΑ ΝΕΑ»: Το «Μανιφέστο Ράσελ – Αϊνστάιν» κατά των πυρηνικών όπλων

Τα μεγάλα διεθνή γεγονότα, από το 1931 ως σήμερα, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια κυκλοφορίας

Στις 9 Ιουλίου του 1955, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Μπέρτραντ Ράσελ και εννέα

ακόμα διακεκριμένοι επιστήμονες της εποχής υπέγραψαν το «Μανιφέστο Ράσελ – Αϊνστάιν» με το οποίο αποκήρυσσαν τα πυρηνικά όπλα και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Τον Σεπτέμβριο του 2002, ο τελευταίος επιζών της ομάδας εκείνης, ο σερ Τζόζε Ροτμπλατ, νομπελίστας Ειρήνης, το 1995, που έφυγε από τη ζωή το 2005, μίλησε στα «ΝΕΑ» και την Λαμπρινή Σταμάτη.

«ΤΑ ΝΕΑ», 24.9.2002, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Σαράντα επτά χρόνια πριν, ο σερ Τζόζεφ Ρότμπλατ, μαζί με τους υπόλοιπους, έφερνε το μαχαίρι στο κόκαλο:

Το πρόβλημα που σας παρουσιάζουμε είναι ξεκάθαρο, τρομακτικό, αναπόφευκτο:
Θα υπογράψουμε το τέλος της ανθρώπινης φυλής ή
θα πρέπει η ανθρωπότητα να αποκηρύξει τον πόλεμο;».

«Είναι υποχρέωσή μου – ίσως η αποστολή μου τελικά – να επαναφέρω ξανά και ξανά το ίδιο ερώτημα», λέει ο Ρότμπλατ. «Η πυρηνική απειλή μπορεί να μην είναι τόσο έντονη πλέον, όμως δεν έχει εξαφανισθεί – το απέδειξε η πρόσφατη κρίση στο Κασμίρ. Τα πυρηνικά οπλοστάσια μπορεί να έχουν μπορεί να έχουν μειωθεί , όμως υπάρχουν αρκετές κεφαλές παντού γύρω μας.

»Το αν θα τις χρησιμοποιήσουμε, το αν θα απελευθερώσουμε την καταστροφική τους δύναμη εξαρτάται μόνο από ευαίσθητους χειρισμούς από πολύ λεπτές ισορροπίες»

«ΤΑ ΝΕΑ», 24.9.2002, Ιστορικό Αρχείο 

Ο ορκισμένος πολέμιος των πυρηνικών όπλων είχε τοποθετηθεί και στο ως σήμερα επίκαιρο θέμα των ορίων της επιστημονικής έρευνας.

«Όλοι έχουμε πολλά να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Κι ακόμη περισσότερα, οι επιστήμονες – γιατί ό,τι κάνουν έχει τη δύναμη να επηρεάσει θετικά ή πολύ αρνητικά την ανθρωπότητα.

»Δυστυχώς, είναι πολλοί εκείνοι που ακόμη δεν έχουν διδαχθεί από τα παθήματα του χθες, που δεν συνειδητοποιούν πως έξω από τα σύνορα των εργαστηρίων, οι προτάσεις και οι ιδέες τους μπορεί να έχουν και καταστροφικές εφαρμογές.

(…)

»Είναι στη φύση των ανθρώπων να αναζητούν την αλήθεια κι αυτό σημαίνει πως η επιστήμη δεν μπορεί να έχει πινακίδες με stop. Δεν μπορεί όμως και η έρευνα να είναι ανεξέλεγκτη.

»Παλιότερα, ο διαχωρισμός μεταξύ θεωρητικών επιστημόνων και εκείνων που αναζητούσαν τρόπους εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης, κρατούσε κάποια ισορροπία.

»Ωστόσο, οι συσχετισμοί άλλαξαν άρδην. Στην περίπτωση της ατομικής βόμβας ήταν οι θεωρητικοί επιστήμονες εκείνοι που εργάστηκαν για την κατασκευή της. Σήμερα θεωρία και εφαρμογή είναι δυσδιάκριτα, γιατί όλα γίνονται με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

»Άρα, ένα είδος ελέγχου, κάποιας μορφής περιορισμοί είναι απαραίτητοι. Δεν μπορείς να ζητάς από την κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει τους πιθανούς κινδύνους. Τότε θα είναι πολύ αργά».

Sports in

Σοκ με Νικολοπούλου στον Ολυμπιακό: Υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού

Μεγάλο πλήγμα για γυναικεία ομάδα μπάσκετ ου Ολυμπιακού, καθώς η αρχηγός των ερυθρόλευκων υπέστη σημαντικό τραυματισμό στο γόνατο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024