Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρυπτονομίσματα και ανάπτυξη

Κρυπτονομίσματα και ανάπτυξη

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί οικονομολόγους και αναλυτές είναι κατά πόσο αποτελεί μια φούσκα για τους επενδυτές και τους διαχειριστές των funds

Το οικονομικό, χρηματοοικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον έχει μεταβληθεί σημαντικά κατά την περίοδο της πανδημίας και έχει δημιουργήσει νέες δυναμικές αλλά και εναλλακτικές στο επενδυτικό περιβάλλον, όπως αυτή των κρυπτονομισμάτων μέσω της τεχνολογίας Blockchain.

Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο σύστημα συναλλαγών και πληρωμών με μεγάλο πλεονεκτήμα τόσο την διατήρηση της ανωνυμίας, όσο και τις υπεραποδόσεις που μπορεί κάποιος να πετύχει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Βέβαια η μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων είναι σημαντική και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο ως προς το timing της επένδυσης όσο και ως προς τελικό ποσό που κάποιος θέλει να ρισκάρει.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί οικονομολόγους και αναλυτές είναι κατά πόσο αποτελεί μια φούσκα για τους επενδυτές και τους διαχειριστές των funds και αν αυτό συνδέεται με την οικονομική και παγκόσμια ανάπτυξη.

Η απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα σίγουρα δεν είναι μονοσήμαντη, όμως κοιτάζοντας κάποιος μακροπρόθεσμος επενδυτής την πορεία του bitcoin τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και το εύρος της κεφαλαιοποίησης και των συναλλαγών, είναι προφανές ότι η τεχνολογία αυτή με όλο το φάσμα των κρυπτονομισμάτων ήρθε για να μείνει.

Η πτώση των χρηματιστηρίων κατά την διάρκεια της πανδημίας και οι συνεχείς ρευστοποιήσεις των hedge funds στο να κλείσουν τις θέσεις τους, οδήγησαν την επενδυτική κοινότητα σε νέες ευκαιρίες, τις οποίες έχει προσφέρει τόσο το bitcoin όσο και το etherium, με αποτέλεσμα σταδιακά να μην λογιζεται ως μια κερδοσκοπική τάση και επιλογή αλλά ως αποθεματικό νόμισμα.

Είναι σαφές πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι την πλήρη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων από το διεθνές χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα, όμως ήδη με την λειτουργία των stable coins έχουν γίνει βήματα κανονιστικής συμμόρφωσης μέσω της πρόσδεσής τους σε βασικές ισοτιμίες που διαπραγματεύονται παγκόσμια.

Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να τονίσουμε πως τόσο η ΕΕ, όσο και η παγκόσμια οικονομία, έχουν ανάγκη ένα εναλλακτικό τρόπο διοχέτευσης ρευστότητας που θα μπορούσαν να είναι οι λεγόμενες defi εφαρμογές, ώστε η οικονομία να γίνει περισσότερο συμμετοχική, γεγονός που θα οδηγήσει δυνητικά στην ευκολότερη χρηματοδότηση, από μικρά επιχειρηματικά μέχρι μεγάλα κρατικά και περιφερειακά projects

Η τεχνολογία λοιπόν είναι παρούσα και πάρα τα εμπόδια της υφιστάμενης μεταβλητότητας, μπορεί με σωστή χρήση και οργάνωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, το blockchain και εν γένει τα κρυπτονομίσματα να δώσουν το επόμενο διάστημα, σημαντική ώθηση στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.

Sports in

Επίσημο: Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή για τα φιλικά στην Αμερική

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) επιβεβαίωσε την απουσία του Λιονέλ Μέσι από τα φιλικά του Μαρτίου στην Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024