Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καινοτόμες θεραπείες στους ασθενείς με συμφωνίες διαπραγμάτευσης και δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι

Καινοτόμες θεραπείες στους ασθενείς με συμφωνίες διαπραγμάτευσης και δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι

Στόχο για μείωση των περιστατικών καρκίνου που μπορούν να προληφθούν βάζει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καρκίνου, ενώ στη χώρα μας εισάγονται νέες δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, κοστολογημένες. Η πρόσβαση στις νέες θεραπείες θα γίνεται μετά από διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες

Στην πρόληψη του 40% των περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη στοχεύει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καρκίνου, με περιορισμό του καπνίσματος, του αλκοόλ και της παχυσαρκίας. Παράλληλα, επιδιώκεται ο εμβολιασμός του 90% κοριτσιών και αγοριών κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων ως το 2030, ενώ ενισχύονται πολιτικές που στοχεύουν στον προληπτικό έλεγχο των γυναικών, για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και το παχέως εντέρου.

Οι παραπάνω δράσεις περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καρκίνου, στο οποίο αναφέρθηκε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, στη διάρκεια ομιλίας της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται και φέτος διαδικτυακά. Στο πρόγραμμα, περιλαμβάνονται δράσεις που θα διασφαλίσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας μέχρι και τη μεταταστατική νόσο.

Όπως επεσήμανε η κ. Κυριακίδου, οι ανισότητες στην περίθαλψη των καρκινοπαθών, παρατηρείται όχι μόνο μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. αλλά και στο εσωτερικό των κρατών – μελών. Για την άρση των ανισοτήτων αυτών, πρόκειται για λειτουργήσει μητρώο ανισοτήτων για τον καρκίνο εντός του 2022. «Είναι απαράδεκτες οι ανισότητες στην Ευρώπη και αδικαιολόγητες οι διαφορές στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στη χώρα μας και δεσμεύθηκε για την απαιτούμενη στήριξη της Ε.Ε. δεδομένων των περιορισμένων πόρων, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασιών.

Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι ο καρκίνος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και η αντιμετώπισή του αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη για όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι ελήφθησαν μέτρα που βοηθούσαν τους ογκολογικούς ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες στην αναζήτηση και την λήψη της αναγκαίας φροντίδας.

Τόνισε την έναρξη της άυλης συνταγογράφησης, της έκδοσης επαναλαμβανόμενων συνταγών μέσω της ΗΔΙΚΑ και της συνέχισης της αγωγής μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για προσαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης στα δεδομένα της χώρας μας με παρεμβάσεις για την πρόληψη κινδύνων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου. Στο πενταετές Πρόγραμμα Πρόληψης που εγκρίθηκε στο νόμο περί δημόσιας υγείας πέρυσι, προβλέπονται πολλαπλές δράσεις που αφορούν την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τη θεραπευτική αγωγή και την ανακουφιστική φροντίδα. Πρόκειται για ένα Σχέδιο με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης, γεγονός που εγγυάται και την υλοποίησή του. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει προσυμπτωματικός έλεγος για καρκίνο πνεύμονα, τραχήλου και παχέως εντέρου σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών. Για το σκοπό αυτό έχουν προβλεφθεί 124 εκ. ευρώ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε ακόμη στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, τονίζοντας την δημιουργία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγείας (Ο.ΔΙ.Π.Υ.), ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού διαχείρισης του καρκίνου, που αφορά στη δημιουργία των κατάλληλων ψηφιακών υποδομών σε περιβάλλον νοσοκομείου για την υποστήριξη της διεπιστημονικής θεραπευτικής προσέγγισης του ασθενή, από τον σχεδιασμό της αγωγής, τη χορήγηση της θεραπείας, την αυτό-αξιολόγησης της κατάστασης υγείας του ασθενή, την παροχή φροντίδας κατ΄ οίκον και την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας.

Βιοδείκτες για τη θεραπεία

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε τη χρήση βιοδεικτών για την διάκριση της ενδεδειγμένης θεραπείας για τους ασθενείς, ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτική χρήση των πόρων, καθώς και την ανάπτυξη δικτύων σε δύσβατες περιοχές, όπου οι καρκινοπαθείς θα μπορούν να λαμβάνουν την αγωγή τους σε πιστοποιημένα κέντρα υγείας για να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και την παραμονή σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες αναφέρθηκε στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τη σύναψη συμφωνιών με τις φαρμακευτικές εταιρείες που στόχο έχουν να διασφαλίσουν τόσο την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες, όσο και τη βιωσιμότητα του συστήματος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας που θα συμβάλλει στην αποδοτική χρήση των πόρων, την υλοποίηση του Μηχανισμού Σάρωσης Ορίζοντα (horizon scanning) και την εισαγωγή στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων μηχανισμών όπως διαμερισμού του ρίσκου (Risk Sharing Agreements) και ελεγχόμενης πρόσβασης (Managed Entry Agreements).

Ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου

Από την πλευρά των ογκολόγων, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Γιάννης Μπουκοβίνας, επεσήμανε την ανάγκη για ένα επαρκές πλάνο, καθώς το σύστημα είναι κατακερματισμένος και κινείται χωρίς πυξίδα, ενώ η γνώση διαχέεται με πολύ μεγάλη ετερογένεια. Επεσήμανε ότι δεν γίνεται μνεία για ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου αντίθετα μεμονωμένα υπάρχει μια αγωγή, ένα χειρουργείο. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση από την αγωγή ως τους φροντιστές και το τέλος της ζωής και επιπλέον υπάρχουν και κενά στους σπάνιους όγκους και τους παιδικούς καρκίνους, για τα οποία δεν υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε διακρατική συνεργασία μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και να παράσχει μεγάλη βοήθεια στους ασθενείς.

Από την πλευρά των ασθενών η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Καίτη Αποστολίδου διερωτήθηκε τι εμποδίζει τις κυβερνήσεις να κάνουν κάτι για τον καρκίνο και απάντησε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το «να σηκώσουμε τα μανίκια» και να προσαρμοστεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης στις ανάγκες της χώρας μας, με βάση τους πέντε πιο συχνούς καρκίνους, μεταξύ των οποίων είναι αυτοί του μαστού, του παγκρέατος και του προστάτη. Υπάρχουν ήδη τα αρχεία και τα δεδομένα που χρειάζονται από τον ΕΟΠΥΥ και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που φαίνεται πού δίδονται θεραπείες και για τι είδους καρκίνο.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024