Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η πίεση στις ΜΕΘ... παρατείνει το lockdown στην Αττική - Οι φόβοι των ειδικών «για Πάσχα με μέτρα»

Κοροναϊός : Η πίεση στις ΜΕΘ… παρατείνει το lockdown στην Αττική – Οι φόβοι των ειδικών «για Πάσχα με μέτρα»

Σε «καζάνι» που βράζει έχει μετατραπεί πλέον η Αττική, με την πίεση στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου να είναι πλέον ασφυκτική και το καθολικό lockdown να... έχει πάρει παράταση πριν καλά καλά ξεκινήσει

Σε «καζάνι» που βράζει έχει μετατραπεί πλέον η Αττική, με την πίεση στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου να είναι πλέον ασφυκτική και το καθολικό lockdown να… έχει πάρει παράταση πριν καλά καλά ξεκινήσει.

Πλέον, οι επιστήμονες μιλούν ανοιχτά για παράταση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη και θα διαρκέσουν -τουλάχιστον- μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες σπρώχνουν το χρονοδιάγραμμα πιο μακριά και συγκεκριμένα έως τα μέσα ή ακόμα και τα τέλη Μαρτίου. Άλλωστε, δεν είναι μυστικό ότι από την κυβέρνηση προετοιμάζονται για μέτρα τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η αποκλιμάκωση του κύματος του κοροναϊού στην Αττική θα διαρκέσει έως και τις 10 του Μαρτίου.

Ακόμα πιο… απαισιόδοξη εμφανίστηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως θα κάνουμε Πάσχα με μέτρα.

Γεμίζουν οι εντατικές

Την ίδια στιγμή η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Σήμερα, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό τους 300, ακολουθώντας μια πολύ ανησυχητική ανοδική τάση των τελευταίων ημερών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το Σάββατο, στην εφημερία του Αττικού νοσοκομείου έγιναν 43 νέες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Άλλοι 10 ασθενείς εισήχθησαν στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Η αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής πιέζει τις ΜΕΘ, στις οποίες η πληρότητα αυξήθηκε από 61 σε 85%, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Οι ειδικοί υπολογίζουν πως η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει το 30% στην επικράτεια.

Πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα; – Τι λένε οι επιστήμονες

Την ίδια στιγμή, με την Αχαΐα και την Εύβοια να ακολουθούν την Αττική σε καθεστώς καθολικού lockdown, ήδη «φουντώνει» η συζήτηση για λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», Νίκου Καπραβέλου, το ιικό φορτίο στα λύματα βρίσκεται στα επίπεδα Οκτωβρίου. Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν μη πίεση στο σύστημα υγείας που είναι κρίσιμος παράγοντας. Με αυτά τα δεδομένα, «έχουμε δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε τις υγειονομικές ανάγκες» υποστήριξε.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει πριν από ένα ολικό Lockdown, είναι να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς με την επιβολή επιπλέον μέτρων. Ένα εξ αυτών είναι το κλείσιμο των σχολείων, τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Δεν είμαστε καλοί στο να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες» είπε και πρόσθεσε πως γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε και άλλα μέτρα.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας, είπε πως το lockdown δύο εβδομάδων που έχει επιβληθεί δεν ισχύει, δεν είναι εφικτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και να πάμε σε ένα καλύτερο πεδίο ώστε να γίνουν στη συνέχεια κινήσεις για τη βελτίωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο ,η κατάσταση είναι πιο χαλαρή, υποστήριξε. Υπάρχει πίεση σε 10 περιοχές της χώρας, όμως στις υπόλοιπες υπάρχει μια μικρή άνεση αναμονής για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Εκθετική αύξηση δεν υπάρχει πουθενά στη χώρα αυτή τη στιγμή» τόνισε κλείνοντας.

Έρχεται ήπια μείωση κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για αποκλιμάκωση της πίεσης που προκαλεί η πανδημία στην Αττική από αύριο, Δευτέρα.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η μείωση θα είναι ήπια, αλλά συνεχής και εκτίμησε ότι χθες η Αττική έφτασε στην κορυφή της επιδημιολογικής καμπύλης.

Από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, δεν θα νιώθουμε αυτή την πίεση που υπάρχει σήμερα στο ΕΣΥ.

Τόνισε, δε, ότι είναι στο χέρι όλων μας να «αδειάσουμε» τις ΜΕΘ και συνέστησε στους πολίτες να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές ακόμα και για καθημερινά τους ψώνια.

Κατά την προσωπική του γνώμη για να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία θα είναι ανοιχτή το Πάσχα θα είναι καλό να παραταθεί και λίγο πέρα από την 28η Φεβρουαρίου το lockdown.

Επίσης, εκτίμησε ότι θα ήταν καλό να ληφθούν παραπάνω μέτρα και για τη Θεσσαλονίκη, παρότι δεν πιέζεται τόσο αυτή την περίοδο.

Η συζήτηση περί διπλής μάσκας

Όλα αυτά τη στιγμή που στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει εντόνως τους ειδικούς, οι οποίοι φέρονται προβληματισμένοι για μια σειρά ζητημάτων σχετικά με τη χρήση μάσκας.

Μεταξύ άλλων, την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, απασχολήσει το γεγονός ότι ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τις μάσκες, αν πλένονται επαρκώς οι υφασμάτινες ή αν γίνεται πολλαπλή χρήση μασκών που δεν είναι προορισμένη για τέτοια χρήση.

Οι εικόνες με πολίτες να μην γνωρίζουν έναν χρόνο από την αρχή της πανδημίας πως να φορούν σωστά τη μάσκα τους, οδηγεί τους λοιμωξιολόγους να βάζουν στο τραπέζι τη σύσταση για χρήση διπλής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι δύο μάσκες παρέχουν μεγαλύτερη προστασία και μάλιστα σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού και όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, η διπλή μάσκα παρέχει επιπλέον προστασία 10 -15%.

Το ζήτημα, αναμένεται να συζητηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες μετάδοσης.

Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται το ενδεχόμενο και για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτ’ απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να (…) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως αύριο Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές».

Ο ίδιος έκανε λόγο για αλλαγές στη μάσκα όπου έχουμε κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε.

«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024