Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Φράνκ Σινάτρα και οι σχέσεις του με τη Μαφία

Ο Φράνκ Σινάτρα και οι σχέσεις του με τη Μαφία

Πρόσωπα και γεγονότα, που σαν σήμερα, σημάδεψαν την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα, μέσα από το Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Σαν σήμερα πριν από 105 χρόνια, στις 12 Δεκεμβρίου 1915, γεννιέται στις ΗΠΑ ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές του προηγούμενου αιώνα, ο Φρανκ Σινάτρα, «Η Φωνή» όπως τον έλεγαν.

Aπό τις αρχές της δεκαετίας του 1940, ο Φρανκ Σινάτρα «έβγαλε» δεκάδες δίσκους και συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες. Για πολλά χρόνια ήταν ο ηγεμόνας του Χόλιγουντ, του Λας Βέγκας και της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και το άστρο του Σινάτρα γινόταν όλο και πιο λαμπερό, όλο και περισσότερες πληροφορίες έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν προσπάθησε να το κρύψει.

Τον Δεκέμβριο του 1971, το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα, έρευνα του συγγραφέα και δημοσιογράφου – ερευνητή των New York Times, Νίκολας Γκείτζ, σχετικά με τις σχέσεις του Φρανκ Σινάτρα με τη Μαφία.

Φιλία δεκαετιών

«Τριάντα ολόκληρα χρόνια ο Φρανκ Σινάτρα διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τους αρχηγούς της Μαφίας. Έμεινε φίλος τους ακόμη και όταν αυτοί κηλίδωσαν την υπόληψή του, έβλαψαν τα επαγγελματικά του συμφέροντα και έγιναν αιτία να χάση τη φιλία του αειμνήστου προέδρου Τζων Κένεντι.

»Δεν είναι ασυνήθιστες, ούτε περίεργες οι δοσοληψίες των τραγουδιστών με τους γκάγκστερς, εφόσον οι τελευταίοι συμμετέχουν συχνά στα κέρδη των νυκτερινών κέντρων διασκεδάσεως. Κανείς όμως άλλος δεν δημιούργησε μόνιμες φιλίες μαζί τους όπως ο Σινάτρα.

»Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως σύχναζε πάντα στα σπίτι των ‘μαφιόζων’, τους συνιστούσε γυναίκες και ανεχόταν να χρησιμοποιούν το όνομά του για να επιτυγχάνουν διάφορα ωφελήματα εκ μέρους των κρατικών αρχών».

Το τέλος της φιλίας Κένεντι – Σινάτρα

Ο Φρανκ Σινάτρα υπήρξε στενός φίλος του Τζον Κένεντι. Μάλιστα μέσω συναυλίων του βοήθησε σημαντικά στη χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού πολιτικού.

Ύστερα όμως από την εκλογή του Τζον Κένεντι τα πράγματα άλλαξαν.

«Οι σχέσεις του τραγουδιστή με τον πρόεδρο άρχισαν να ψυχραίνωνται όταν ο Ρόμπερτ Κέννεντυ ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης και κήρυξε επισήμως τον πόλεμο κατά της ωργανωμένης εγληματικότητας.

«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 29.7.1976, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Τα παλαιότερα στελέχη του υπουργείου άρχισαν τότε να αναρωτιούνται πώς μπορούσε να πολεμάη η κυβέρνηση την Μαφία και συγχρόνως να συχνάζη στον Λευκό Οίκο ένας άνθρωπος τόσο δεμένος με την οργάνωση αυτή, όπως ο Φρανκ Σινάτρα.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι  ζήτησε να γίνει έρευνα για τις σχέσεις Μαφίας – Φρανκ Σινάτρα

Η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης και τα έγγραφα του FBI

Συντάχθηκε έκθεση 19 σελίδων βασισμένη σε ηχογραφημένες συνομιλίες μελών της μαφίας καθώς και σε στοιχεία πληροφοριοδοτών.

«Η έκθεση γράφει ότι ο Σινάτρα βρισκόταν σε επαφή με καμμιά δεκαριά από τους γνωστότερους αρχηγούς της Μαφίας κατά τα έτη 1958 – 1964. Δίνει λεπτομερή στοιχεία για τα τηλεφωνήματα που έκαναν αυτοί στο σπίτι του ηθοποιού, χρησιμοποιώντας τον «απόρρητο» αριθμό τηλεφώνου του, που δεν τον περιείχε ο τηλεφωνικός κατάλογος».

Πηγή:telegraph.co.uk

Προνόμια, χάρες και ειδικές εξυπηρετήσεις

Ο Φρανκ Σινάτρα παράλληλα με την τέχνη της μουσικής και του κινηματογράφου ασκούσε με ιδιαίτερη επιτυχία και την τέχνη των επιχειρήσεων, και στον τομέα αυτόν φαίνεται ότι απολάμβανε την στήριξη των ισχυρών φίλων του.

«Η έκθεση του υπουργείου  άφηνε να εννοήται ότι ο Σινάτρα ήταν ίσως ανακατεμένος σε ύποπτες «δουλειές» της Μαφίας, στην πολιτεία της Νεβάδας.

»Πραγματικά, στις αρχές του 1960 ο τραγουδιστής είχε το μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας του Κάλι – Νέβα – Λοτζ, ενός κέντρου παραθερισμού και χαρτοπαιξίας, στις όχθες της λίμνης Ταχόε»

Ο Σινάτρα όμως είχε ταυτόχρονα την υποχρέωση να ικανοποιεί διάφορα αιτήματα των μαφιόζων φίλων του.

«Μια από αυτές τις ‘χάρες’ αφορά τον έμπορο αυτοκινήτων Πέτερ Έπστκυ, που είχε προσπαθήσει να πείση τον Σινάτρα να γράψη σε δίσκο ένα τραγούδι του, για μια ραδιοφωνική διαφήμιση του καταστήματός του. Ο Φρανκ είχε αρνηθή. Τότε ο Έπστκυ αποτάθηκε στους Τζόζεφ και Ρόκο Φισκέτι, ξαδέλφους του Αλ Καπόνε και γνωστούς ‘μαφιόζους’.

» Έπειτα από αυτό ο Σινάτρα δέχθηκε να γράψη τον δίσκο χωρίς αμοιβή’, είπε η σύζυγός του Έπστκυ στην Εφ Μπι Άϊ. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Σινάτρα πήρε ως δώρο δύο αυτοκίνητα «Πόντιακ» εκ μέρους του Έπστκυ, σαν εκδήλωση της ευγνωμοσύνης του».

Ο Φρανκ, η Μαφία και το Χόλιγουντ

«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 29.7.1976, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο ηθοποιός Πήτερ Λόφορντ, στενός φίλος του Φρανκ Σινάτρα και για πολλά χρόνια παντρεμένος με την αδερφή του Τζον Κένεντι, Πατ, έδωσε, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, λεπτομερή αναφορά για το πώς η Μαφία και ο Σινάτρα διηύθυναν το Χόλιγουντ.

Τη συνέντευξη του Λόφορντ στον αυστραλό δημοσιογράφο Στιβ Νάνλιβι, αναδημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» στις 29.7.1976.

«Οι ρόλοι του [Λώφορντ] στο ‘Θύελλα πάνω από την Ουάσιγκτον’, ‘ Έξοδος’, ‘Αλάτι και πιπέρι’, τον έφεραν στον σκληρό πυρήνα της ομάδας του Σινάτρα, που τον έλεγχό της είχε η Μαφία.

»Μέλη αυτής της ομάδας ήταν ακόμα ο Σάμμυ Νταίηβις, ο Τόνυ Κέρτις, η Τζάνετ Λι, η Νάταλι Γουντ και η Σίρλεϋ Μακ Λέην. Όλοι μαζί ελέγχανε, στο τέλος της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, την βιομηχανία διασκεδάσεως του Χόλλυγουν»

Πίτερ Λόφορντ, Φράνκ Σινάτρα, Ντιν Μάρτιν στην ταινία  Suregeants 3

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ‘κλίκα’, κάθε μέλος της χωριστά και ο αρχηγός της Φρανκ Σινάτρα, είχαν συχνή επαφή με τον υπόκοσμο, με την Μαφία, με τα συνδικάτα ή όπως αλλιώς τα λένε», αναφέρει ο Λόφορντ, δίνοντας και συγκεκριμένο παράδειγμα για το πως ενεργούσε ο Σινάτρα.

«Πόση δύναμη διέθετε ο Σινάτρα και πώς την ασκούσε, δείχνει ο Λώφορντ με το παράδειγμα του μαύρου τραγουδιστή και ηθοποιού Σάμμυ Νταίηβις τζούνιορ. Κάποια μέρα, ο Φρανκ εκνευρίστηκε με τον Σάμμυ και αποφάσισε: ‘Είναι έξω!’.

»Έτσι στο φιλμ του Τζων Στάρτζις, στο οποίο ο Σάμμυ Νταίηβις είχε τον τρίο κύριο ρόλο, πλάι στον Φρανκ Σινάντρα και τον Πήτερ Λώφορντ, η διανομή των ρόλων άλλαξε ξαφνικά.

Διηγείται ο Λώφορντ:

«Ο Σινάτρα πήρε ένα μολύβι και έσβησε το όνομα του Νταίηβις»

Η «μολυβιά» αυτή έδωσε στον Στηβ Μακ Κουήν , που αντικατέστησε τον Σάμμυ Νταίηβις,τον πρώτο του πρωταγωνιστικό του ρόλο.

«Η συμμορία τού προδιέγραφε που μπορούσε να εμφανιστεί και που όχι’, διηγείται ο Λώφορντ, για την περίοδο του ’60.

»Κάποτε, προσπάθησε ο Φρανκ να εμφανιστεί σ’ ένα νυκτερινό κέντρο, από τα απαγορευμένα της Μαφίας. Όχι μόνο δεν τον άφησαν να τραγουδήσει σ’ εκείνο το κέντρο, , αλλά για καιρό δεν του επιτρεπόταν να τραγουδάει σ’ ολόκληρη τη Νέα Υόρκη».

Ο τρόπος του

Ο Σινάτρα γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών από γονείς ιταλούς μετανάστες και με τη φωνή του κατέκτησε τον κόσμο.

Η πορεία του και η στάση του απέναντι στις επιλογές του αποτυπώνονται πλήρως στους στίχους, ενός από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του Σινάτρα, που έγραψε ειδικά γι’ αυτόν ο Πολ Άνκα, ύστερα από ένα γεύμα που είχαν οι δυό τους μαζί με «δύο τύπους της μαφίας» το 1969,

And now, the end is near
And so I face the final curtain
My friends, I’ll say it clear
I’ll state my case of which I’m certain
I’ve lived a life that’s full
I traveled each and every highway
But more, much more than this
I did it my way

Regrets, I’ve had a few
But then again, too few to mention
I did what I had to do
And saw it through without exemption
I planned each chartered course
Each careful step along the byway
But more, much more than this
I did it my way

Yes, there were times, I’m sure you knew
When I bit off more than I could chew
But through it all, when there was doubt
I ate it up and spit it out
I faced it all and I stood tall
And did it my way

I’ve loved, laughed and cried
I’ve had my fill, my share of losing
And now, as tears subside
I find it all so amusing
To think I did all that
And may I say, not in a shy way
Oh no, no, not me
I did it my way

For what is a man, what has he got
If not himself then he has not
To say all the things he truly feels
And not the words of one who kneels
The record shows, I took the blows
But I did it my way

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024