Στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία είναι έτοιμη να προχωρήσει η Ελλάδα, σε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία ισχυρού «τείχους προστασίας» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Τα δύο μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και τη στρατιωτική συνεργασία ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της Αθήνας, που εξαρχής φάνηκε να βρίσκει ευήκοα ώτα στη Ρώμη, καθώς επέδειξε την άμεση και απόλυτη αλληλεγγύη της στις ελληνικές θέσεις, τόσο στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, όσο και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, απέναντι στις μεθοδεύσεις της Αγκυρας, ενώ η ιταλική κυβέρνηση τοποθετήθηκε χαρακτηρίζοντας άκυρες τις τουρκολιβυκές συμφωνίες.

Στις 30 Δεκεμβρίου κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια του ιταλικού ΥΠΕΞ και στόχο την επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.

Επιδίωξη της Αθήνα είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.

Γιατί η Ιταλία είναι σύμμαχος – κλειδί για την Ελλάδα;

Ποιες είναι οι σχέσεις της Ιταλίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης;

Σε ποιες άλλες διπλωματικές επαφές θα προχωρήσει η Αθήνα;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της Παρασκευής

Πρόσω ολοταχώς για ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία