Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Σάμο: Ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Σάμο: Ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος

Αυτή τη στιγμή στο hotspot της Σάμου και περιμετρικά από αυτό ζουν περισσότεροι από 7.600 άνθρωποι, δηλαδή 12 φορές περισσότεροι από την επίσημη χωρητικότητα που είναι μόλις για 648 άτομα, καταγγέλλει ο οργανισμός «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο», δείχνοντας για μια ακόμα φορά το μέγεθος του προβλήματος που αποτελεί το προσφυγικό για τη χώρα μας

Αυτή τη στιγμή στο hotspot της Σάμου και περιμετρικά από αυτό ζουν περισσότεροι από 7.600 άνθρωποι, δηλαδή 12 φορές περισσότεροι από την επίσημη χωρητικότητα που είναι μόλις για 648 άτομα, καταγγέλλει ο οργανισμός «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο», δείχνοντας για μια ακόμα φορά το μέγεθος του προβλήματος που αποτελεί το προσφυγικό για τη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο οργανισμός, οι συνθήκες εκεί παραμένουν άκρως επικίνδυνες παρά την πληθώρα καταγγελιών και δημοσιευμάτων για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια λόγω του υπερπληθυσμού και της ανεπάρκειας των αναγκαίων παροχών και παρά τις διαμαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων και των κατοίκων του νησιού.

Η κατασκευή μίας νέας δομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ, με την πρόσφατα εξαγγελθείσα δυναμικότητα των 5000+ ατόμων, εντείνει το ήδη υπάρχον ξενοφοβικό κλίμα στο νησί. Μέλη της «Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) επισκέφθηκαν πρόσφατα το νησί και συνομίλησαν με πρόσφυγες που διαμένουν μέσα και έξω από το hotspot.

Οι πρόσφυγες περιέγραψαν τον εγκλωβισμό τους και τις αφόρητες συνθήκες υποδοχής που δημιουργούν μια μόνιμη ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος.

Ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στο νησί της Σάμου ανέρχεται σε περισσότερα από 7.900 άτομα, όσοι δηλαδή είναι περίπου και οι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Βαθέος.

Εξ αυτών, μόλις 270 χαρακτηρισμένοι ως εξαιρετικά ευάλωτοι, διαμένουν σε 52 διαμερίσματα στο νησί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η πλειοψηφία των ατόμων στη Σάμο προέρχεται από τη Συρία (35%), το Αφγανιστάν (21%) και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (14%).

Το 30% του πληθυσμού είναι παιδιά (7 στα 10 κάτω των 12 ετών) , ενώ το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται σε 21% του πληθυσμού.

O υπερπληθυσμός στο hotspot της Σάμου δεν είναι κάτι νέο, καθώς ήδη από το καλοκαίρι του 2018 στο hotspot ζούσαν 6 φορές περισσότερα άτομα από τα οποία μπορούσε επίσημα να φιλοξενήσει. Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο είχε επισημάνει και τον περασμένο Φεβρουάριο τις ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες για τους πρόσφυγες.

Το hotspot στο Βαθύ βρίσκεται σε ένα λόφο λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα περίχωρα της πόλης. Λόγω της επιβολής του «γεωγραφικού περιορισμού» και της έλλειψης εναλλακτικών επιλογών διαμονής στο νησί, πολλοί πρόσφυγες παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα (αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια) μέσα στο hotspot και στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά από αυτό σε όμορα κτήματα. Τουλάχιστον 3.500 άτομα (συμπεριλαμβανομένων πολλών ευαλώτων) υποχρεώνονται να μένουν σε σκηνές ή αυτοσχέδια παραπήγματα με ελάχιστη προστασία από τις καιρικές συνθήκες και έλλειψη ουσιαστικής πρόσβασης στις εγκαταστάσεις υγιεινής και ύδρευσης και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) διασφάλισαν την παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού στο πληθυσμό που αυτή την στιγμή διαμένει έξω από το hotspot, εγκαθιστώντας βρύσες (270,000 λίτρα νερού διανέμονται κάθε εβδομάδα) ενώ τον Νοέμβριο εγκατέστησαν και 80 χημικές τουαλέτες.

Αυτή η παρέμβαση έγινε με πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης με σκοπό την αποτροπή προβλημάτων υγείας που μπορεί να συνδέονται με την έλλειψη νερού και υγιεινής.

Αφόρητη κατάσταση

Η κατάσταση παραμένει αφόρητη για τους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στον άτυπο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια έξω από το hotspot.

Οι μαρτυρίες που μεταφέρει η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» είναι συγκλονιστικές.

Η Λ. μία 19 χρονη έγκυος πρόσφυγας από τη Σομαλία που ζει μέσα σε μία σκηνή με την οικογένεια της, λέει: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ φοβάμαι για τη ζωή την δική μου και των παιδιών και του συζύγου μου. Αισθανόμαστε αβοήθητοι σε αυτό το άθλιο μέρος».

Η Κ. μία γυναίκα μόνη από το Καμερούν λέει φοβισμένη: «Δεν αισθάνομαι ασφαλής. Είμαι μόνη μου και δεν έχω καμία προστασία. Κάποιοι εθελοντές μου έδωσαν υπνόσακους».

Στους χωματόδρομους που οδηγούν στο πάνω μέρος της πλαγιάς του άτυπου καταυλισμού, ενήλικες και παιδιά μεταφέρουν σχεδόν ασταμάτητα με καροτσάκια μπιτόνια με νερό από τις βρύσες που έχουν εγκαταστήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε κεντρικά σημεία. Σε πολλά σημεία της πλαγιάς, πρόσφυγες χτίζουν παραπήγματα με πέτρες, ξύλα και μουσαμά, προκειμένου να προστατευτούν από το κρύο. Έξω από το hotspot έχει δημιουργηθεί πλέον μία πυκνοκατοικημένη παραγκούπολη.

«Έφτιαξα αυτό το σπίτι μόνος μου με ξύλα και πλαστικό που αγόρασα ο ίδιος. Το μόνο που μας έδωσε η πολιτεία και οι οργανώσεις είναι κουβέρτες, νερό και φαγητό» λέει ο Α. ένας Σύριος άνδρας που ζει μαζί με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά τους σε ένα αυτοσχέδιο παράπηγμα στην πάνω μεριά του λόφου.

«Το παιδί μου είναι άρρωστο. Έχει τόσο κρύο το βράδυ. Αγόρασα κουβέρτες αλλά όταν βρέχει είμαστε απροστάτευτοι. Ζούμε σε μία καλοκαιρινή σκηνή στη ζούγκλα [εννοεί την δασική έκταση περιμετρικά του hotspot] και κανείς δεν μας ενημερώνει πότε θα πάμε στην ενδοχώρα. Ανυπομονούμε να βγούμε από αυτή την κόλαση» λέει ο Ο. ένας 45 χρονος άνδρας από το Ιράκ.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μεταφορές ευάλωτων προσφύγων από τη Σάμο στην ενδοχώρα έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα. Το διάστημα 21-27 Οκτωβρίου είχαν μεταφερθεί 766 άτομα, ωστόσο από 18-24 Νοεμβρίου μόλις 28 άτομα μεταφέρθηκαν από τη Σάμο στην ενδοχώρα.

Πολύωρη αναμονή στην ουρά για ένα γεύμα

Στις αρχές Νοεμβρίου περισσότεροι από 5.500 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έλαβαν μετρητά με τη μορφή προπληρωμένων καρτών.

Όσοι δεν ζουν σε κοντέινερ και δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν οι ίδιοι το φαγητό τους, αναγκάζονται να περιμένουν πάνω από 3 ώρες στην ουρά για να πάρουν ένα γεύμα.

«Περνάω όλη την ημέρα περιμένοντας στην ουρά για το φαγητό. Δεν έχω χρόνο για τίποτα άλλο» λέει ένα Αφγανός πρόσφυγας που έφτασε πριν από 15 ημέρες στη Σάμο με τη γυναίκα του και ζουν έξω από το hotspot μέσα σε μία σκηνή.

Πολλοί είναι εκείνοι στον άτυπο καταυλισμό που προσπαθούν να μαγειρέψουν μέσα σε αυτοσχέδιους φούρνους που έχουν κατασκευάσει με χώμα και πέτρες στο έδαφος.

Ευάλωτοι πρόσφυγες που δεν έχουν τη δυνατότητα να στέκονται στην ουρά για φαγητό ή να μαγειρέψουν μόνοι τους όπως π.χ άτομα με αναπηρία ή ηλικιωμένοι πρόσφυγες, λαμβάνουν γεύματα από το λεγόμενο Project Armonia στο κέντρο της πόλης. Εθελοντές αυτής της πρωτοβουλίας παρέχουν καθημερινά γεύματα σε περισσότερους από 600 ανθρώπους. Στο χώρο που στεγάζεται, οι πρόσφυγες μπορούν να παραλάβουν το φαγητό και να γευματίσουν.

Έντονη ανασφάλεια

Στο κάτω μέρος της πλαγιάς, εκεί όπου το ένα παράπηγμα είναι σχεδόν δίπλα στο άλλο και για να βρεθεί κανείς εκεί περνά μέσα από δαιδαλώδη δρομάκια, ανάμεσα σε μουσαμάδες και σκηνές, κάθεται μία 57χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν.

«Φοβάμαι. Κάθε γυναίκα φοβάται. Δεν έχει τουαλέτες κοντά στις σκηνές μας. Από φόβο τη νύχτα δεν μπορείς να πας στην τουαλέτα. Είναι αρκετός κόσμος εδώ γύρω, έχει πολύ θόρυβο. Δεν αισθανόμαστε άνετα, δεν αισθανόμαστε ασφαλείς» λέει.

Ζει σε μία σκηνή μαζί με τα τέσσερα παιδιά της δύο από τα οποία είναι ανήλικα . Η ίδια επισημαίνει ότι είναι στη Σάμο εδώ και 4 μήνες και δεν έχει πάρει ακόμα ημερομηνία για συνέντευξη ασύλου.

Σε αυτό το μέρος του άτυπου καταυλισμού δεν έχουν τοποθετηθεί τουαλέτες και βρύσες λόγω της απότομης κλίσης του εδάφους. Ο τρόπος με τον οποίο έχει επεκταθεί ο άτυπος καταυλισμός μέσα στη δασική περιοχή, μοιάζει να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, με τους αρμόδιους να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στις 14 Οκτωβρίου ξέσπασε φωτιά στο hotspot με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το χώρο. Η φωτιά κατέστρεψε μεγάλο κομμάτι του hotspot συμπεριλαμβανομένων σκηνών και κοντέινερ.

Πριν την φωτιά, είχαν ξεσπάσει διαμάχες μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων προσφύγων.

Άνθρωποι και ποντίκια

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες και μέσα στο hotspot. O Μ. από τη Συρία ζει μαζί με την οικογένεια του σε ένα μεγάλο κοντέινερ μαζί με άλλες οικογένειες. «Μας αντιστοιχούν 2 τετραγωνικά μέτρα για να κοιμηθούμε. Τα βράδια η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Κλείνουμε τα παράθυρα γιατί υπάρχουν ποντίκια παντού έξω. Το μωρό μας δεν μπορεί να αναπνεύσει το βράδυ και βγαίνω μαζί του έξω από το κοντέινερ για πάρει αέρα. Το φαγητό υπάρχει σε αρκετή ποσότητα αλλά δεν είναι καλής ποιότητας. Είναι σαν να μαγειρεύουν για ζώα», λέει.

Ο Μ. αναζητά αγωνιωδώς έναν τρόπο να βρει για την οικογένεια του στέγη σε ένα διαμέρισμα είτε στη Σάμο, είτε στην ενδοχώρα.

Δύο γιατροί για  πάνω από επτά χιλιάδες άτομα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύει η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει το ακόλουθο προσωπικό στο hotspot της Σάμου: Έναν γιατρό που πραγματοποιεί τον ιατρικό έλεγχο (screening) σε νεοαφιχθέντες, τέσσερις νοσοκόμες, δύο ψυχολόγους, δύο κοινωνικούς λειτουργούς, δύο μαίες  και έναν συντονιστή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορείς υπάρχει επίσης ένας στρατιωτικός γιατρός που εργάζεται στο hotspot για τρεις ώρες κάθε μέρα.

«Είμαι άρρωστος συνεχώς τους τρεις μήνες που είμαι στη Σάμο. Υποφέρω από διαβήτη που δεν κατάφερα μέχρι σήμερα να δω έναν γιατρό. Μου λένε συνέχεια «έλα αύριο», λέει ο Μ. ενας 62 χρόνος άνδρας από το Αφγανιστάν.

Ο Σ. ένας νεαρός Σομαλός, θύμα βασανιστηρίων περιγράφει: «Έχω δύο κουβέρτες και κοιμάμαι με το μπουφάν μου για να μπορέσω να ζεσταθώ. Έχω πρόβλημα με τα χαρτιά μου. Είμαι εδώ 4 μήνες. Έως πρόσφατα το μόνο που με απασχολούσε όλη μέρα και όλη νύχτα είναι να βρω κάτι να φάω. Ο ψυχολόγος του hotspot μου είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να με δει ψυχίατρος. Επί 20 ημέρες προσπαθούσα να τον προσεγγίσω, αλλά δεν τα κατάφερα» τονίζει.

Η έλλειψη στοιχειωδών δομών υγιεινής στον άτυπο καταυλισμό έξω από το hotspot προκαλεί σημαντικά προβλήματα. «Μας δίνουν σαμπουάν αλλά δεν έχουμε νερό να πλυθούμε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα χωράφια για τουαλέτα. Η κατάσταση είναι δύσκολη κυρίως για τα παιδιά. Πολλά από τα παιδιά μας υποφέρουν από διάρροιες» λέει μία Αφγανή μητέρα.

Σύμφωνα με αναφορές, στο νοσοκομείο της πόλης μεταφέρονται συνήθως παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, διάρροιες και δερματολογικά προβλήματα, ακόμα και με πληγές από δαγκώματα ποντικιών την ώρα που κοιμόνταν.

Στο κέντρο της πόλης λειτουργεί μία κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας και σεξουαλικής / αναπαραγωγικής υγείας για έγκυες και θύματα σεξουαλικής βίας, όπως επίσης και ένα ιατρείο της οργάνωσης Med’ Equali.

Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και στην Σάμο όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των προσφύγων, καθώς μετά την απόφαση της κυβέρνησης τον Ιούλιο να σταματήσει τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο, ουσιαστικά οι νεοεισερχόμενοι και όσοι δεν διαθέτουν ήδη ΑΜΚΑ δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το δημόσιο σύστημα.

Ο πρόσφατος νόμος για το άσυλο (ν. 4636/1.11.2019) προβλέπει την απόδοση στους αιτούντες διεθνή προστασία του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Άρθρο 55 παρ. 2) , ο οποίος θα διασφαλίζει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όμως δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη στην πράξη καθώς εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Ας σημειωθεί εδώ ότι –σύμφωνα με αναφορές- στη Σάμο παρέχεται περιορισμένος αριθμός συγκεκριμένων φαρμάκων από μη κυβερνητικές οργανώσεις .

Παιδιά χωρίς πρόσβαση στη τυπική εκπαίδευση

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και στην Σάμο η έλλειψη πρόσβασης των τουλάχιστον 1600 παιδιών προσφύγων σχολικής ηλικίας που σύμφωνα με αναφορές διαμένουν μέσα και έξω από το hotspot στην τυπική εκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο Μάρτιο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους συλλόγων γονέων, που αποφάσισαν αποχή των μαθητών από τα μαθήματα σε δημοτικό σχολείο στο Βαθύ.

Αφορμή στάθηκε η έναρξη λειτουργίας Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) με 14 παιδιά προσφύγων στο συγκεκριμένο σχολικό κτίριο. Τον Ιανουάριο η ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε ότι εκπαιδευτικός μαζί με συναδέλφους του δέχτηκε επίθεση σε σύσκεψη των συλλόγων γονέων της Σάμου, με θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Στα τέλη Οκτωβρίου εκδικάστηκε στη Σάμο η αγωγή κατά αναπληρώτριας εκπαιδευτικού από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βαθέος. Ο σύλλογος αξιώνει το ποσό των 50.000 ευρώ και κατηγορεί την εκπαιδευτικό, η οποία υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των μαθητών προσφύγων, ότι τους προσέβαλε όταν, όπως ισχυρίζονται, τους ρώτησε «είστε ρατσιστές;» κάτι που αρνείται η ίδια. Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Οι ΔΥΕΠ στα σχολεία του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα φέτος. Στα τέλη Νοεμβρίου μόλις 35 παιδιά που διαμένουν σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην πόλη παρακολουθούσαν μαθήματα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά που διαμένουν στο hotspot έχουν πρόσβαση μόνο σε μη τυπική εκπαίδευση που παρέχουν διάφοροι μη κυβερνητικοί φορείς.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μέσω της PRAKSIS ως εταίρου υλοποίησης σχετικού προγράμματος, προσφέρει μαθήματα που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου (6-12 ετών). Η οργάνωση Still I Rise προσφέρει μη τυπικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε παιδιά ηλικίας 13-17 ετών, ενώ οι Samos Volunteers προσφέρουν μαθήματα εκμάθησης γλωσσών για νέους 16 και άνω και ενήλικες. Η πρωτοβουλία Action for Education παρέχει επίσης μη τυπικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για νέους ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών αλλά και για μικρά παιδιά (ηλικίας 2-7 ετών) σε ξεχωριστό χώρο με την ονομασία The Nest. [12] Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες μη τυπικής εκπαίδευσης αφορούν περιορισμένο αριθμό παιδιών και έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Απροστάτευτοι δεκάδες ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες

Άκρως ανησυχητικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειες τους.

Στα τέλη Νοεμβρίου ζούσαν στο hotspot 363 ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά και μόνο 65 εξ αυτών διέμεναν σε ειδικά προκαθορισμένο χώρο προστατευτικής φύλαξης, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά έπρεπε να μένουν σε χώρο με ενήλικες.

Παράλληλα υπάρχουν περιπτώσεις ασυνόδευτων ανήλικων που ζουν στον άτυπο καταυλισμό περιμετρικά του hotspot, τα οποία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως επίσης και ασυνόδευτων ανηλίκων τα οποία είναι καταγεγραμμένα ως ενήλικες. Μία τέτοια περίπτωση είναι εκείνη ενός 17 χρονου ασυνόδευτου πρόσφυγα, ο οποίος ζει σε μία σκηνή με ενήλικες και αισθάνεται εκτεθειμένος ακόμη και σε σεξουαλική παρενόχληση ή βία.

«…. Δεν είμαι ασφαλής, επειδή δεν έχω οικογένεια δεν έχω κανέναν να με βοηθήσει. Παρακολουθώ μαθήματα αγγλικών σε μία οργάνωση στην πόλη, όμως δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Μου είναι αδύνατον να μάθω κάτι».

Όπως υποστηρίζει, έχει ήδη κάνει τρεις απόπειρες σοβαρού αυτοτραυματισμού γιατί δεν αντέχει την κατάσταση την οποία βιώνει. Ο ανήλικος δεν έχει μέχρι σήμερα αποτελεσματική πρόσβαση σε ψυχολόγο ή ιατρό και δεν έχει λάβει καμία προστασία ή ειδική φροντίδα ως ασυνόδευτος ανήλικος παρά την πολύμηνη παραμονή του στο νησί.

Επιπρόσθετες ανάγκες για νομική στήριξη

Όσον αφορά την νομική στήριξη, δεν υπάρχει δικηγόρος μητρώου στο νησί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 10 δικηγόροι από τις οργανώσεις GCR, METAdrasi, Praksis, ARSIS και MSF που παρέχουν συμβουλευτική και νομική εκπροσώπηση σε διαδικασίες ασύλου και περαιτέρω διοικητικές διαδικασίες.

Επιπλέον, νομική συνδρομή παρέχεται και από νομικούς της οργάνωσης Avocats Sans Frontières και της Law Clinic. Μετά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο, αναμένεται να προκύψει η ανάγκη για αυξημένη νομική συνδρομή των αιτούντων άσυλο, καθώς στο έγγραφο της προσφυγής κατά της απορριπτικής πρωτοβάθμιας απόφασης θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρονται συγκεκριμένοι λόγοι στους οποίους στηρίζεται η προσφυγή (Άρθρο 93 του ν. 4636/1.11.2019).

Νέα δομή, νέες διαμαρτυρίες

Στην θέση Ζερβού πέντε περίπου χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή μίας νέας δομής. Η περιοχή συνορεύει με το χωριό Μυτιληνιοί, κάτοικοι του οποίου έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους σε αυτό το σχεδιασμό. Η νέα δημοτική αρχή της Σάμου έχει εναντιωθεί στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει ο χώρος αυτός ως κλειστή δομή για περισσότερους από 5.000 όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, απείλησε πρόσφατα με παραίτηση σε περίπτωση που η κυβέρνηση εφαρμόσει τον σχεδιασμό για κλειστή δομή μεγάλης χωρητικότητας.

Το δημοτικό συμβούλιο ζητά το κλείσιμο του hotspot και τη υλοποίηση του σχεδίου για ένα νέο κέντρο υποδοχής χωρητικότητας 1.200 ατόμων στη θέση Ζερβού που βρίσκεται ήδη στο αρχικό στάδιο κατασκευής.

Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία στοιχειωδών υποδομών στο Βαθύ όπως π.χ δημόσιες τουαλέτες ή λουτρά, προκειμένου να καλυφτούν οι αυξανόμενες ανάγκες, ενώ συνεχίζονται οι αναφορές για ξενοφοβική συμπεριφορά από ντόπιους επιχειρηματίες και κατοίκους.

Η Γιασεμώ Κεχαγιά από την Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες επισημαίνει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αλληλέγγυοι κάτοικοι στο να αλλάξουν την αρνητική άποψη της κοινής γνώμης: «Η κατάσταση είναι γνωστή στο κέντρο της Σάμου,  αν δεν μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων στο νησί στην επίσημη χωρητικότητα του υπάρχοντος κέντρου, δηλ. στα 700 άτομα, δεν μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά κάτι. Ο εγκλωβισμός τόσου μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε αυτές τις συνθήκες εξωθεί την τοπική κοινωνία σε συνεχείς διαμαρτυρίες και ξενοφοβία. Οι αξιοπρεπείς συνθήκες σε ένα ανοιχτό κέντρο για ένα μικρό αριθμό προσφύγων, φαίνεται να είναι η μόνη λύση για την βελτίωση της κατάστασης».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024