Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Απτόητος ο Τζόνσον παρά το νέο «όχι» - Μεθοδεύει πρόωρες εκλογές

Brexit : Απτόητος ο Τζόνσον παρά το νέο «όχι» – Μεθοδεύει πρόωρες εκλογές

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας περί πρόωρων εκλογών για το Brexit ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο και αυτό που περίμεναν όλοι ήταν η αντίδραση του Τζόνσον - Πώς σκοπεύει να παρακάμψει τον εκλογικό νόμο

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες παραμένει η υπόθεση του Brexit. Για τρίτη φορά, ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη που απαιτούνταν στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία.

Ο Τζόνσον είχε καταθέσει πρόταση για προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου. Σε αυτή, 299 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 70 «κατά», κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονταν 135 ψήφοι προκειμένου ο βρετανός πρωθυπουργός να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία (τα 2/3) ώστε να εγκριθεί το αίτημά του για εκλογές.

Το αποτέλεσμα ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο και αυτό που περίμεναν όλοι ήταν η αντίδραση του Τζόνσον.

Στις δηλώσεις του ενώπιον του σώματος αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Τζόνσον αφού διακήρυξε ότι «αυτή η Βουλή δεν μπορεί άλλο να κρατάει τη χώρα σε ομηρία», ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει- ακόμα κι απόψε- την ίδια πρόταση για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου με άλλο τρόπο, με νέο νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει κατά κάποιο τρόπο τον εκλογικό νόμο και το οποίο για να εγκριθεί χρειάζεται απλή πλειοψηφία.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Αυτή η παράλυση δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί. Τώρα που έχουμε συμφωνία για το Brexit και έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου, είναι καιρός οι εκλογείς να επιλέξουν. Να αντικαταστήσουν αυτό το δυσλειτουργικό κοινοβούλιο, για να προχωρήσει το Brexit» τόνισε ο Τζόνσον.

Για τον βρετανό πρωθυπουργό οι πρόωρες εκλογές είναι ρίσκο, αλλά και μονόδρομος.

«Κλειδί» η στήριξη Φιλελεύθερων Δημοκρατών και SNP

Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση ο Τζόνσον, αφενός θα πρέπει να πείσει και την Βουλή των Λόρδων και αφετέρου θα χρειαστεί την υποστήριξη των Φιλελευθέρων και του σκωτσέζικου SNP, που έχουν καταθέσει δική τους πρόταση για εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου.

Οι Φιλελεύθεροι ήδη απάντησαν «όχι» στον πρωθυπουργό, ενώ το SNP προς το παρόν αμφιταλαντεύεται, δεδομένου ότι ικανοποιήθηκε άμεσα από την κυβέρνηση το αίτημα που έθεσε να μην τεθεί ξανά σε ψηφοφορία η συμφωνία του Brexit.

Τρίμηνη παράταση και «ναι» στην αναβολή

Νωρίτερα, οι «27» που συνεδρίασαν εκ νέου στις Βρυξέλλες συμφώνησαν σε νέα τρίμηνη παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου.

Την ελαστική, όπως τη χαρακτήρισε, παράταση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter.

Η Γαλλία, η χώρα που εμφανιζόταν πιο επιφυλακτική στην παροχή νέας, της τρίτης, μακράς παράτασης στη Βρετανία, συμφώνησε τελικά, θέτοντας όμως όρους.

Η πρόταση προβλέπει την 31η Ιανουαρίου 2020 ως καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, δίνει όμως στη Βρετανία τη δυνατότητα να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 30 Νοεμβρίου ή τις 31 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει εγκαίρως τη συμφωνία διαζυγίου, σύμφωνα με το προσύμφωνο.

Την πρόταση αποδέχθηκε αργότερα ο Τζόνσον, απαντώντας στην επιστολή του Τουσκ, μέσω της οποίας προτρέπει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν οποιαδήποτε άλλη παράταση.

Ο Τζόνσον επαναλαμβάνει στην επιστολή ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παράταση, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή, σύμφωνα με το νόμο που τον ανάγκαζε να την ζητήσει, και ότι θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα την συμφωνία για την αποχώρηση, αλλά φαίνεται πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο όσο θα έχει την επιλογή μίας επιπλέον καθυστέρησης.

«Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση» λέει χαρακτηριστικά ο Τζόνσον στην επιστολή του.

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024