Η πρόταση του Τζόνσον δεν κατάφερε να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Ο Τζόνσον αποκρίθηκε στο σε βάρος του αποτέλεσμα, ανακοινώνοντας πως θα επιχειρήσει να πετύχει την προσφυγή στις κάλπες στη συγκεκριμένη ημερομηνία με νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία για την έγκρισή του

Την πρόταση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου απέρριψε το βρετανικό κοινοβούλιο.

Όπως αναμενόταν, η πρόταση δεν κατάφερε να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που χρειαζόταν τη στήριξη των Εργατικών.

Ο Τζόνσον εξασφάλισε 299 «ναι» και 70 «όχι» έναντι 434 βουλευτών στο σύνολο.

«Δεν θα επιτρέψω να συνεχιστεί αυτή η παράλυση» σχολίασε, εμφανώς απογοητευμένος και εκνευρισμένος, ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 434 ψήφων, αποκρίθηκε στο σε βάρος του αποτέλεσμα, ανακοινώνοντας στη Βουλή πως θα επιχειρήσει να πετύχει την προσφυγή στις κάλπες στη συγκεκριμένη ημερομηνία με νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία για την έγκρισή του.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας σκοπεύουν να φέρουν ξεχωριστή πρόταση την Τρίτη, ζητώντας εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να στηρίξει ο Τζόνσον, αν και τα κόμματα δεν συμφωνούν ακόμη στην ημερομηνία.

Στην αντίπερα όχθη, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το κόμμα του πιθανώς να υποστηρίξει το σχέδιο. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά οποιαδήποτε νομοθεσία σχετικά με τις πρόωρες εκλογές» είπε, προσθέτοντας πως ανυπομονεί σε μια ξεκάθαρη απόφαση (σ.σ. του πρωθυπουργού) ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι.

Αποδέχτηκε την «καταστροφική» νέα παράταση

Νωρίτερα, ο Τζόνσον απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία επιβεβαιώνει ότι αποδέχεται την παράταση που προσφέρει η ΕΕ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2020, ζητώντας ωστόσο από τις Βρυξέλλες να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση για το διαζύγιο, πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Ο Τζόνσον επαναλαμβάνει στην επιστολή ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παράταση, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή, σύμφωνα με το νόμο που τον ανάγκαζε να την ζητήσει, και ότι θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα την συμφωνία για την αποχώρηση, αλλά φαίνεται πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο όσο θα έχει την επιλογή μίας επιπλέον καθυστέρησης.

«Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση» λέει χαρακτηριστικά ο Τζόνσον στην επιστολή του.

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr