Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάτι... 101 νεκροί: θα μπει κανείς φυλακή;

Μάτι… 101 νεκροί: θα μπει κανείς φυλακή;

Προσωπικά στη θέση τους δεν θα κοιμόμουν τα βράδια, γιατί θα σκεφτόμουν τους νεκρούς και αυτό που έλεγε ο Καντ. Δηλαδή «πράττε έτσι ώστε να χρησιμοποιείς την ανθρωπότητα τόσο στο πρόσωπό σου όσο και στο πρόσωπο κάθε άλλου ανθρώπου, πάντα ως σκοπό και ποτέ ως μέσο»!

Μετά τις τελευταίες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι, αποκαλύπτεται ένα ολέθριο γεγονός!

Δηλαδή ότι υπήρχε μια χυδαία κυβερνητική προσπάθεια «συγκάλυψης» των νεκρών. Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, μεταξύ κάποιων κρατικών αξιωματούχων που ήλθαν στο  προσκήνιο, το αποκαλύπτουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Λένε συγκεκριμένα: «Υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»!

Και γιατί όλα αυτά; Για να γυρίσει ο Πρωθυπουργός από μια συνάντηση στη Βοσνία (όπου οι συμμετέχοντες πετούσαν λουλούδια και χαίρονταν, την ίδια ακριβώς ώρα που η φωτιά κατάκαιγε τα πάντα στην Αθήνα).

Και την επόμενη χρονική στιγμή κατά την οποία ο Πρωθυπουργός είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, είχε συγκληθεί η σταλινικής έμπνευσης κυβερνητική σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποδώσει απαράδεκτα την επέκταση της φωτιάς  στη μεταφυσική και τη θεολογία και είχε μιλήσει για «ασύμμετρες απειλές»!

Ομως ούτε κουβέντα δεν είχε γίνει για τους 13 τουλάχιστον νεκρούς που είχαν ήδη βρεθεί! Λες και είχαν «εξαφανιστεί» με τον ίδιο μαγικό και άθλιο τρόπο με τον οποίο οι σταλινικές Αρχές  εξαφάνιζαν ανεπιθύμητα πρόσωπα από κάποιες ιστορικές φωτογραφίες!

Και όλα αυτά, όταν ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας δήλωνε ευθαρσώς ότι «γνωρίζαμε για νεκρούς στο Μάτι από πολύ νωρίς, αφού είχαμε σηκώσει drone»! Επιπλέον δήλωνε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν καταρρεύσει!

Ωστόσο, παρά τη διάλυση των πάντων, οι βασικοί πρωταγωνιστές της ανωτέρω συμφοράς δηλώνουν κυνικά ακόμη και σήμερα ότι «έκαναν το καθήκον τους»! Μάλιστα η περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου υποβάλλει και πάλι υποψηφιότητα! Και την ίδια στάση υιοθετεί και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης!

Προσωπικά στη θέση τους δεν θα κοιμόμουν τα βράδια, γιατί θα σκεφτόμουν τους νεκρούς και αυτό που έλεγε ο Καντ. Δηλαδή «πράττε έτσι ώστε να χρησιμοποιείς την ανθρωπότητα τόσο στο πρόσωπό σου όσο και στο πρόσωπο κάθε άλλου ανθρώπου, πάντα ως σκοπό και ποτέ ως μέσο»!

Με άλλα λόγια ο Καντ θα έλεγε και στους δύο να παραιτηθούνε άμεσα και όχι να σκέπτονται αναιδώς  την πολιτική τους καριέρα!

Τέλος, σε ποινικό επίπεδο, υπάρχει ένα εκρηκτικό ερώτημα (αν με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση καταδικαστεί η κ. Δούρου ή οποιοσδήποτε άλλος από τους 20 κατηγορουμένους). Θα μπει κανείς μέσα στη φυλακή για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας ή του εμπρησμού εξ αμελείας κατά συρροή ή θα έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν την ποινή τους σε χρήμα και να κυκλοφορούν «ελεύθεροι και ωραίοι»;

Κατά τη γνώμη μου οι δικαστές – με βάση το άρθρο 82 παρ.1 του ΠΚ – έχουν τη δυνατότητα με αιτιολογημένη απόφαση να μη μετατρέψουν την ποινή σε χρήμα, εάν λόγω του μεγέθους της ενοχής των κατηγορουμένων επιβάλλεται κάτι τέτοιο!

Εδώ πέθαναν 101 άνθρωποι! Τι άλλο περιμένουμε για να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση;

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024