Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και με το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια να έχει χτυπήσει κόκκινο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αναζητάει νέα βοήθεια, αυτή τη φορά στην Ουάσινγκτον όπου και θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσα τους και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Σκοπίων στην κορυφή της «ατζέντας» των δύο πολιτικών θα βρεθεί η ενταξιακή πορεία της χώρας στο ΝΑΤΟ και το δημοψήφισμα.

Στόχος του Ζάεφ δεν είναι άλλος από την κινητοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ψηφοφόρων την επόμενη Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Πέρα από τα οριακά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, ένας ακόμα φόβος είναι αυτός της αποχής. Και αυτό διότι αν η συμμετοχή κινηθεί σε ποσοστά κάτω του 50% θα πλήξει την αξιοπιστία του αποτελέσματος, εφόσον αυτό είναι υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για το «Μακεδονικό».

Είναι εξάλλου γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν οριακό προβάδισμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει εναποθέσει πολλά στον διεθνή παράγοντα ώστε να πειστεί ο λαός να δώσει το «πράσινο φως».

Άλλωστε τον τελευταίο καιρό και όσο πλησιάζουμε στη μέρα που θα στηθούν οι κάλπες, τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ, προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν την συμφωνία, υιοθετώντας τρόπον τινά τη ρητορική του ο Ζόραν Ζάεφ «ή τώρα ή ποτέ».

Σύμμαχοι από τη Δύση

Σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρήκε έναν ακόμη σύμμαχο στην προσπάθεια του κυρωθεί η Συμφωνία. Με επιστολή του ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δηλώνει περήφανος που επί των ημερών του η χώρα του αναγνώρισε την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατίας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε τους πολίτες  της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα, μια ψήφος που θα ανοίξει – όπως αναφέρει –  τις πόρτες στη χώρα, τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο όμως και για την ΕΕ. Η συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτει, αποτελεί έναν «θαρραλέο και δίκαιο συμβιβασμό».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις βρέθηκε στη χώρα για να προπαγανδίσει υπέρ του «ναι», κατηγορώντας μάλιστα ευθέως τη Ρωσία ότι προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Ο Μάτις δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια, την προεκλογική περίοδο του δημοψήφισμα. Την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκίνησε την περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με πρώτο σταθμό τα Σκόπια και τελευταίο, αύριο την Αθήνα.

Οι επισκέψεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την τεράστια σημασία που θα έχει η έκβαση του δημοψηφίσματος για τη Δύση.

Χαμηλοί τόνοι από Ζάεφ

Από την άλλη πλευρά, παρά την εμφανή αναζήτηση στήριξης από τη Δύση ο Ζόραν Ζάεφ κρατάει μια πιο διπλωματική στάση, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις καταγγελίες του Μάτις.

«Δεν έχω αποδείξεις για παρέμβαση της Ρωσίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της ‘Μακεδονίας’ και δεν έχει τίποτα εναντίον της ένταξης της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως είναι ενάντια στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε καθαρά. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά πλήρης ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουμε να χτίσουμε φιλική σχέση με όλες τις χώρες και με τη Ρωσική Ομοσπονδία, επειδή πιστεύω πως ό,τι εξηγεί τη φιλία στην ‘Μακεδονία’ θα γίνει κατανοητό από τους φίλους στη Ρωσία, επειδή οι πολίτες μας θα παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτό τον προσανατολισμό», είπε.

Διαβάστε επίσης: