Εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει αρχίσει να προκαλεί η ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
Οι δανειστές ζητούν μια καθαρή και ισχυρή μεταπρογραμματική συμφωνία με κεντρικό σημείο αναφοράς τη μη αναστροφή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και ο κατώτατος μισθός, το Ασφαλιστικό με τις προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, με εξαίρεση ίσως τον «μετρημένο» Ευκλείδη Τσακαλώτο, καλλιεργεί προεκλογικού τύπου προσδοκίες οι οποίες έχουν σημάνει συναγερμό στους κόλπους των δανειστών.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε συστάσεις τόσο από τον ESM όσο και την Κομισιόν για ανάληψη δεσμεύσεων μη αναστροφής των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Μέχρι τώρα, όπως μεταφέρεται από διπλωματικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων και αυτό δεν αρέσει καθόλου στους δανειστές». Επιπρόσθετα, παρά τις συστάσεις σε προσεκτικά χαμηλούς τόνους για διεύρυνση του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης, η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει προσθήκες ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

Στο μέτωπο του «ολιστικού» οι πιέσεις ενδέχεται να μην κλιμακωθούν. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις για το νόημα που θα είχε να αναλάβει δεσμεύσεις μια κυβέρνηση που έχει αυξημένες δημοσκοπικά πιθανότητες να μη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου στο άμεσο μέλλον. Το «ολιστικό» δεσμεύει υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η μεταπρογραμματική συμφωνία θα επιδιωχθεί να δεσμεύει τη χώρα ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Μετά τις φιλικού τύπου προτροπές οι δανειστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προετοιμάζονται να περάσουν σε άλλο επίπεδο πίεσης φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την επικείμενη απόπειρα συμφωνίας για τη διευθέτηση του χρέους. Αν η κυβέρνηση δεν βάλει την υπογραφή της σε ρήτρα μη αναστροφής μεταρρυθμίσεων και κυρίως αν μεταπρογραμματικά δεν υλοποιεί μεταρρυθμίσεις με απόλυτο σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων, απλά θα ενεργοποιείται κόφτης στη διευθέτηση του χρέους.

Η απειλή μπορεί να φαντάζει αδύναμη. Η υλοποίησή της όμως μπορεί να αποδειχθεί ικανή να γυρίσει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, στις μνημονιακές περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ