Ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε πως κατέλαβε τον τελευταίο θύλακα της ισλαμιστικής Μπόκο Χαράμ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που κάποτε αποτελούσε το προπύργιό της, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμαντού Μπουχάρι.

To στρατόπεδο της οργάνωσης βρισκόταν στο δάσος Σαμπίσα, όπου ο στρατός διεξάγει εδώ και πολλούς μήνες επιχειρήσεις. Το δάσος-προπύργιο της οργάνωσης έχει έκταση 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην πολιτεία Μπόρνο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ υπερήφανος για τους γενναίους στρατιώτες μας, αφού πληροφορήθηκα την πολυαναμενόμενη είδηση για την τελική συντριβή των τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ στον τελευταίο θύλακά τους στο δάσος Σαμπίσα» ανέφερε ο Νιγηριανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του.

Ο Μπουχάρι χαιρέτισε επίσης «την αποφασιστικότητα» των στρατιωτών οι οποίοι «διείσδυσαν και συνέτριψαν ό,τι απέμενε από τους αντάρτες της Μπόκο Χαράμ στο Στρατόπεδο Μηδέν, στην καρδιά του δάσους Σαμπίσα».

«Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού με πληροφόρησε ότι το στρατόπεδο έπεσε γύρω στις 13.35 της Παρασκευής, 23 Δεκεμβρίου και ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν πού να πάνε» συνέχισε, καλώντας τους στρατιώτες «να τους καταδιώξουν» για να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για την τύχη του Αμπουμπακάρ Σεκάου, το αρχηγού της φράξιας της Μπόκο Χαράμ που είχε τη βάση της στη Σαμπίσα και είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Σεκάου διοικούσε το κίνημα αυτό επί πολλά χρόνια, μέχρι που ένα τμήμα του, με επικεφαλής τον Άμπου Μόσαμπ Αλ Μπαρνάουι, αποσχίστηκε. Τον περασμένο Αύγουστο το ΙΚ έχρισε ηγέτη της Μπόκο Χαράμ τον Μπαρνάουι, οι άνδρες του οποίου δρουν κυρίως στην περιοχή της λίμνης Τσαντ.

Την Τετάρτη, ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε 1.880 πολίτες και αιχμαλώτισε περισσότερους από 500 μαχητές της Μπόκο Χαράμ στο δάσος Σαμπίσα.

«Οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν για να εντοπίσουμε και να απελευθερώσουμε τα κορίτσια μας από το Τσίμποκ που παραμένουν αιχμάλωτα» συνέχισε ο Μπουχάρι.

Τον Απρίλιο του 2014 οι άνδρες της οργάνωσης απήγαγαν περισσότερες από 200 έφηβες μαθήτριες από την πόλη Τσίμποκ. Ελάχιστες από αυτές έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό