Με επίσημο αίτημα την παροχή στρατιωτικής συνδρομής προσέρχεται η Γαλλία στις συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ οι επιχειρήσεις της εναντίον της ISIS συνεχίζονται. «Θα ακούσουμε τι ζητά ακριβώς το Παρίσι και θα το εξετάσουμε» ανέφερε η γερμανική πλευρά, επαναλαμβάνοντας την στήριξη του Βερολίνου.

Παράλληλη συνάντηση του Ολάντ με τον αμερικανό ΥΠΕΞ στην οποία «συζητήθηκε ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της ISIS».

Την Τρίτη, το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι προσέρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισαβώνας. «Κάθε χώρα θα μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο, γρήγορα και σε διάφορα μέρη» είπε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λεντριάν Λεντριάν.

Η βοήθεια θα μπορούσε να περιλαμβάνει «μεγαλύτερη υποστήριξη» στη Συρία, στο Ιράκ και στην Αφρική, ανέφερε ο γάλλος υπουργός.

Ο Λεντριάν είχε επιβεβαιώσει λίγο νωρίτερα την υποβολή του αιτήματος, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, κατά την οποία είπε πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο.

Το άρθρο 42.7 αναφέρει: Σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης στο έδαφος ενός κράτους μέλους, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».

Το άρθρο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής νεότερα για το εάν η Γαλλία θα επιδιώξει ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ -το άρθρο της βορειοατλαντικής συμμαχίας είχε ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν ανέφερε πως «θα δούμε τι ζητά ακριβώς το Παρίσι και θα το εξετάσουμε». Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει τη Γαλλία για την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας.

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένος προσήλθε υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. «’Εχουμε μία νέα κατάσταση στην Ευρώπη, πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας» είπε ο Π.Καμμένος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ