Όρος η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για «ομαλή» ανακεφαλαιοποίηση
Προειδοποίηση ότι προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει έως το τέλος του έτους -πριν αρχίσει η ισχύς από 1/1/2016 της οδηγίας για το bail in- η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων απηύθυνε ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος. Για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις τράπεζες χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, πρέπει η αξιολόγηση που ξεκινά εντός Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου, ώστε να αποδεσμευθούν τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, εξήγησε.
Spotlight
-
Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αντιπροσφυγική στροφή της Γερμανίας – Ο παράγοντας Ερντογάν
-
Θεαματικές λύσεις στο λέμφωμα δίνουν οι καινοτόμες θεραπείες
-
Σπυρίδων Μαρινάτος: When shall we look upon his like again?
-
Ξεσπά η γιαγιά της Πολυζωγοπούλου για τον Λύτρα: «Πώς πήρε αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορώ να καταλάβω»
Προειδοποίηση ότι προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει έως το τέλος του έτους -πριν αρχίσει η ισχύς από τη
1/1/2016 της οδηγίας για το bail in- η Αθήνα θα πρέπει να έχει
προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων απηύθυνε
ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.
Χωρίς υιοθέτηση κρίσιμων διατάξεων
όπως για κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς, κίνητρα για συμμετοχή ιδιωτών στις ανακεφαλαιοποιήσεις, κτλ, εξελίξεις που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της
πρώτης αξιολόγησης, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, είπε χαρακτηριστικά.
Για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις τράπεζες χωρίς
δυσάρεστες εκπλήξεις πρέπει η αξιολόγηση που ξεκινά εντός Οκτωβρίου να
έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου ώστε να αποδεσμευθούν τα 15 δισ.
ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξήγησε.
Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, σημαντικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα, τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βρυξελλών, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου. Ως εκ τούτου, η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει, επίσης, να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Οι ασφυκτικές προθεσμίες, αλλά και η αρκετά μακρά λίστα των προαπαιτούμενων που πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει μέχρι το τέλος του 2015, πιέζουν την κυβέρνηση που έχει ανάψει στο φουλ τις μηχανές, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι ειδικές συσκέψεις για το θέμα του κυβερνητικού επιτελείου, η κινητικότητα που παρατηρείται στο ΤΧΣ, ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος είναι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχουν ψηφιστεί κρίσιμες διατάξεις που αφορούν τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τους θεσμούς να επιμένουν στην παροχή σημαντικών κινήτρων, ώστε να συμμετέχουν οι ιδιώτες, καθώς και τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, που πλέον ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ, με τους εκπροσώπους των δανειστών να εμμένουν στο θέμα της άρσης της γενικής απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Θέμα που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες θέτουν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί είναι και το να επιτραπεί η εμπλοκή ξένων μεγάλων funds στα οποία θα πωληθούν μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, που είναι και ο τομέας των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προβληματίζει περισσότερο.
Σε ό,τι αφορά τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά για το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών και κατ’ επέκταση το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε ότι οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των ελέγχων θα γνωστοποιηθούν στο τέλος Οκτωβρίου.
Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν αναφέρουν ότι ήδη από τις 10 Οκτωβρίου οι τράπεζες θα γνωρίζουν το λογαριασμό που τους έβγαλε η ΕΚΤ, και μέχρι τις 25 Οκτωβρίου θα μπορούν να διαπραγματευτούν μαζί της, τη στιγμή που και οι ιδιώτες εγχώριοι και ξένοι επενδυτές πιέζουν ώστε να μην υιοθετηθεί το πιο αυστηρό και ακραίο σενάριο που ουσιαστικά θα τους αποκλείσει από τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι το βασικό μετριοπαθές σενάριο υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών γύρω στα 6 δισ. ευρώ, ενώ το ακραίο σενάριο εκτοξεύει τις ανάγκες στα 15 δισ. ευρώ.
Με τις τράπεζες συνδέεται και η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ
Τη σύνδεση των θεμάτων και μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα με την εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, όταν είχε πει ότι και το υπολειπόμενο ποσό των 3 δισ. ευρώ από τη δόση του Αυγούστου θα δοθεί σε δύο υποδόσεις (2 δισ + 1 δισ) που θα συνδεθούν με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και μέτρα για τις τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση η λίστα με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υποδόσεων αυτών θα οριστικοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, σε συνεδρίαση του Euroworking Group και θα εγκριθεί τη Δευτέρα από το Eurogroup. Στα θέματα αγκαθια που θα περιέχει η λίστα θα περιλαμβάνονται και ζητήματα που άπτονται του Ασφαλιστικού.
- «Κλειδώνει» την Παρασκευή η λίστα των προαπαιτούμενων
Α.Τ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις