Τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου σε μουσεία και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς επαναφέρει στο προσκήνιο η, προγραμματισμένη για τις 25 Φεβρουαρίου, διάλεξη της ομότιμης καθηγήτριας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιώτας Ασημακοπούλου-Ατζακά με θέμα «Τα ψηφιδωτά δάπεδα της Συρίας».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ώρα 19:15, αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη») στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) και την Πολιτιστική Εταιρεία «Πανόραμα», στο πλαίσιο της έκθεσης του ΜΙΕΤ «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία», με την υποστήριξη του Μουσείου.

«Από τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα από τη Συρία έχουν αφαιρεθεί, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, ένα πλήθος ψηφιδωτών, τα οποία κοσμούν μεγάλα και επαρχιακά μουσεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης» δηλώνει στο Έθνος η κ. Ατζακά, σημειώνοντας:

«Η αποτίμηση από τις καταστροφές που επέφερε ή θα επιφέρει ο εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται στη Συρία δεν είναι δυνατόν ακόμη να γίνει. Γίνεται λόγος για φοβερές λεηλασίες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και εμείς ευχόμαστε να αποτελούν όλα αυτά μόνο φήμες».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μόνο μέσα σε έναν μήνα κλάπηκαν και πουλήθηκαν 18 μοναδικής τεχνοτροπίας ψηφιδωτά με σκηνές από την Οδύσσεια από τη Βορειοανατολική Συρία, ενώ σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας Μαμούν Αμπντουλκαρίμ αποκάλυψε ότι οι τζιχαντιστές συνεργάζονται με την τουρκική μαφία και το Ισλαμικό Μέτωπο του Ιράκ, αρπάζοντας και πουλώντας στη Δύση σπάνια βυζαντινά ψηφιδωτά και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ