Δεν είναι η φτώχεια που έχει οδηγήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Γερμανών να αναζητούν την τροφή τους σε κάδους απορριμμάτων των σούπερ μάρκετ. Μέσω αυτής της κίνησης, εκδηλώνουν την πολιτική τους θέση, και συγκεκριμένα το θυμό τους, για τη σπατάλη τόσο της τροφής, όσο και της ενέργειας για την παραγωγή της.

Στο πλαίσιο αυτής της κίνησης, έχουν δημιουργηθεί σχετικές ιστοσελίδες, μέσω των οποίων μοιράζονται τα απορρίμματα των σούπερ μάρκετ που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Περισσότεροι από 8.200 Γερμανοί έχουν εγγραφεί στον ιστότοπο www.foodsharing.de, για αυτό το λόγο. Και να φανταστεί κανείς, ότι η εν λόγω σελίδα έχει μόνο επτά εβδομάδες λειτουργίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία τριμελής οικογένεια, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια κάνει ένα περίεργο είδος απεργίας: Απέχει από το χρήμα. Δεν κερδίζει, ούτε ξοδεύει ένα ευρώ, αλλά διατρέφεται αποκλειστικά και μόνο από φαγητό που προέρχεται από τα σκουπίδια.

«Δεν είναι μόνο ότι σπαταλάς ένα μήλο, αλλά ότι σπαταλάς όλες εκείνες τις πηγές που ενεργοποιήθηκαν για την παραγωγή του, εκτός Ευρώπης», δήλωσε ένας από τους οπαδούς της κίνησης. Πέρα από την οικονομική ζημιά, υπάρχει και το περιβαλλοντικό κόστος της ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για να παραχθεί το φαγητό, που τελικά καταλήγει να διανέμεται μέσω της ιστοσελίδας.

Η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο καταλήγει στα σκουπίδια, με κόστος περί το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters

Γράψτε το σχόλιο σας