Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση Eurostat για τις καταγγελίες περί «τεχνητής διόγκωσης» του ελλείμματος

Παρέμβαση Eurostat για τις καταγγελίες περί «τεχνητής διόγκωσης» του ελλείμματος

Παρέμβαση στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει μετά τις καταγγελίες πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ περί «τεχνητού φουσκώματος» του ελλείμματος του 2009, υπό την πίεση της Eurostat, κάνει με ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Σημειώνει ότι «τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη». Ωστόσο δεν απαντά σαφώς στο επίμαχο θέμα που αφορά την ενσωμάτωση -και τον τρόπο που αυτή έγινε- στοιχείων ΔΕΚΟ και άλλων φορέων στο έλλειμμα. Την ίδια ώρα το θέμα μελετάται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία μπορεί να κληθεί και ο Γ.Παπακωνσταντίνου, με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ να τονίζει ότι «δεν έχουν βάση οι καταγγελίες».

Παρέμβαση στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει μετά τις καταγγελίες πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ περί «τεχνητού φουσκώματος» του ελλείμματος του 2009, υπό την πίεση της Eurostat, κάνει με ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, «λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών και της σημασίας αυτών των στοιχείων».

Η Eurostat σημειώνει ότι «τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat».

Ωστόσο, δεν απαντά σαφώς στο επίμαχο θέμα που αφορά την ενσωμάτωση στοιχείων ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του Δημοσίου στο έλλειμμα και κυρίως τον τρόπο που αυτή έγινε, η ορθότητα του οποίου αμφισβητείται ευθέως από πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αποπέμφθηκαν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Την ίδια ώρα το θέμα μελετάται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία μπορεί να κληθούν για εξηγήσεις και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο γενικός διευθυντής της Eurostat.

Ειδικότερα, 21 βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, κατέθεσαν γραπτό αίτημα στην πρόεδρο κυρία Βάσω Παπανδρέου, με το οποίο ζητούν να κληθούν και να τους ενημερώσουν, τόσο ο τέως ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο γενικός διευθυντής της Eurostat Βάλτερ Ράντερμαχερ.

Αύριο (Τετάρτη) δε στις 4 το απόγευμα, θα προσέλθουν και τα υπόλοιπα μέλη που συγκροτούν το ΔΣ της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ που κλήθηκε να δώσει σήμερα (Τρίτη) εξηγήσεις τόνισε ότι «δεν έχουν βάση οι καταγγελίες» και ότι τα πάντα έχουν γίνει σύμφωνα με τους κανονισμούς της Eurostat.

Ωστόσο, οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή δεν φάνηκαν να πείθονται απολύτως…

«Κενά» στην ανακοίνωση της Eurostat

Ειδικότερα, η Eurostat σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της ένταξης στο έλλειμμα στοιχείων ΔΕΚΟ και άλλων φορέων, αρκείται στην επισήμανση ότι «η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών – ESA 95)».

Ωστόσο, το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ κ. Κώστας Σκορδάς σε υπόμνημά του στην Επιτροπή της Βουλής, το οποίο έχει στην κατοχή της η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, αναφέρει: «σε καμία χώρα της Ευρωζώνης (πλην Νορβηγίας) δεν χρησιμοποιείται τέτοια μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος, παρότι ο σχετικός Κανονισμός ESA-95 δεν την αποκλείει.»

»Εξάλλου, ακόμη και εάν προέκρινε η Αρχή τη χρησιμοποίηση αυτής της ιδιαίτερα αυστηρής μεθοδολογίας, θα απαιτείτο οπωσδήποτε και πάλι να έχουν προηγηθεί στατιστικές μελέτες επί των εν λόγω επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίες είναι χρονοβόρες και οι οποίες δεν είχαν μέχρι τότε διεξαχθεί».

Την απουσία των απαραίτητων μελετών προκειμένου τα στοιχεία των φορέων αυτών να ενταχθούν στο έλλειμμα είχε καταγγείλει και η Ζωή Γεωργαντά, επίσης πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, από τις καταγγελίες της οποίας ξεκίνησε και το όλο θέμα.

«Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι’ αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι «στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ», επί λέξει» έχει καταγγείλει η κυρία Γεωργαντά.

Η ανακοίνωση της Eurostat

Στην ανακοίνωση, που έδωσε μέσω του γραφείου της Κομισιόν στην Ελλάδα, η Eurostat σημειώνει τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ επέκρινε την ποιότητα του έργου που επιτελεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ στον τομέα των δημοσιονομικών στοιχείων. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 είχε διογκωθεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ υπό την πίεση της Eurostat. Αυτές οι επικρίσεις αναφέρθηκαν εκτενώς στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Λόγω της σοβαρότητας αυτών των κατηγοριών και της σημασίας αυτών των στοιχείων, η Eurostat επιθυμεί να υπενθυμίσει τα γεγονότα.»

» Οι στατιστικές και θεσμικές αδυναμίες όσον αφορά τη συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων είχαν περιγραφεί με σαφήνεια στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010. Μετά την έκθεση αυτή, ιδρύθηκε η ΕΛ.ΣΤΑΤ, ως ανεξάρτητη στατιστική αρχή, δυνάμει ενός νέου ελληνικού νόμου για στατιστικά ζητήματα.

» Όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας (Ecofin), η ΕΛ.ΣΤΑΤ και η Eurostat επεξεργάστηκαν κοινό σχέδιο δράσης για τις στατιστικές. Υλοποιώντας μία από τις πρώτες προτεραιότητες του εν λόγω σχεδίου, η ΕΛ.ΣΤΑΤ ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των δημοσιονομικών δεδομένων.

» Η Eurostat διεξήγαγε αρκετές μεθοδολογικές επισκέψεις στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Τα πορίσματα αυτών των επισκέψεων, με τα οποία εντοπίζονται οι κύριοι τομείς των εργασιών που έχουν γίνει, έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Eurostat.

» Έκτοτε η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών – ESA 95), κάτι που όντως οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους.

» Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat στα δελτία τύπου του Νοεμβρίου 2010 και του Απριλίου 2011.

» Τούτο είναι ένδειξη της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ στον τομέα της αξιοπιστίας. Η συνέχιση της υλοποίησης του κοινού σχεδίου δράσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ελληνικού στατιστικού συστήματος.

» Η ΕΛ.ΣΤΑΤ έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων· τούτο επέτρεψε στην ΕΛ.ΣΤΑΤ να παρέχει σε όλους τους χρήστες μια σταθερή βάση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας».

» Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αξιόπιστη στατιστική υποδομή, που στηρίζεται στις επαγγελματικές αρχές των επίσημων στατιστικών, είναι η προϋπόθεση για την ορθή λήψη αποφάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση της Eurostat.

Δεν έχουν βάση οι καταγγελίες είπε ο πρόεδρος

Σήμερα, Τετάρτη, εξηγήσεις στην Επιτροπή έδωσε -όπως προαναφέρθηκε- ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι καμία βάση δεν έχουν οι καταγγελίες ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν ακριβή και περιείχαν υπερεκτιμήσεις του χρέους και του ελλείμματος της χώρας.

Η αναθεώρηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια και τους κανόνες της Eurostat, με την οποία είχαμε πλήρη και στενή συνεργασία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ακριβώς επειδή τους εφαρμόσαμε δεν υπήρξαν επιφυλάξεις, ενώ τόνισε και ότι πλέον εξαφανίστηκαν οι γνωστοί αστερίσκοι από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ελλάδα.

Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι ο μόνος που διατηρήθηκε στη θέση του, επέμεινε πολλές φορές ότι «η κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων και η καταγραφή του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος γίνεται υπό την αυστηρή τήρηση του κώδικα κατάρτισης των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων».

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην άριστη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ, όχι μόνο με την Γιούροστατ, αλλά και με τους υπόλοιπους αντίστοιχους οργανισμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως και με διεθνείς οργανισμούς.

Χαρακτήρισε δε «μεγάλο επίτευγμα» τη δημοσίευση δύο φορές και χωρίς αστερίσκους από την Γιούροστατ των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, το δημόσιο έλλειμμα αυξήθηκε από 13,6% στο 15,4%, λόγω του ότι εντάχθηκαν 17 ΔΕΚΟ στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, έγινε επαναϋπολογισμός των τόκων των ασφαλιστικών ταμείων και καταγραφή των εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου που είχαν μεν συνταξιοδοτηθεί.

«Η αναθεώρηση προς τα πάνω του δημόσιου ελλείμματος, οφείλεται στις διπλοεγγραφές, στους λανθασμένους υπολογισμούς τόκων και τα σουάπς», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την δημόσιο χρέος υποστήριξε ότι η αύξηση του κατά 5,3 δισ. ευρώ οφείλεται στο σουάπς της «Γκόλντμαν Σακς» του 2001, το οποίο είχε αναθεωρηθεί δύο φορές.

«Όλη η διαδικασία δεν έγινε επί τροχάδην. Αντίθετα ήταν λεπτομερειακή, διεξοδική διήρκησε πέντε μήνες και ήταν κάτω υπό τη στενή συνεργασία της Γιούροστατ. Για πρώτη φορά έγινε έρευνα ανεξόφλητων υποχρεώσεων και εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν χρέη της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται ως πλήρως αξιόπιστα όχι μόνο από την Γιούροστατ αλλά και όλους τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς. Οι εταίροι μας αλλά και όλοι και οι αγορές τα θεωρούν για το 2009 ως πλήρως αξιόπιστα»

Περαιτέρω εξηγήσεις ζητά η Επιτροπή

Ωστόσο, οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή, ακόμη και αυτοί της κυβερνητικής παράταξης, δεν φάνηκαν να πείθονται από τις απαντήσεις του κ. Γεωργίου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου όσο και πολλοί βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Γεωργίου επίμονα να μάθει και να τους ενημερώσει αν η Eurostat χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια της επαναταξινόμησης που επιβλήθηκαν στην χώρα μας, και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και σε ποιες.

«Ο υπολογισμός του ελλείμματος έγινε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών. Η μεθοδολογία την οποία ακολούθησα ήταν βάσει του κώδικα ορθής πρακτικής. Η γνώση που έχω είναι ότι εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες και αν όχι, τότε μπαίνουν επιφυλάξεις», απάντησε ο κ. Γεωργίου.

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας όσο και οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιάννης Τραγάκης, χαρακτήρισαν «μη πειστικές» τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και έκαναν λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος. με αποτέλεσμα να μπει η χώρα στο ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για «συμπαιγνία ΕΛΣΤΑΤ και Γιούροστατ», καθώς και για ένα «σάπιο ανήθικο σύστημα που μαγειρεύει στοιχεία για να περνά ο «οδοστρωτήρας» της πολιτικής τους».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης επέμεινε να ζητά εξηγήσεις, γιατί ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ λειτούργησε μόνος του και όχι συλλογικά στην κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων, γεγονός που καυτηρίασε έντονα και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αρκετοί βουλευτές ακόμα και της κυβερνητικής παράταξης, όπως οι Ανδρέας Μακρυπίδης, Κώστας Γείτονας και Παναγιώτης Κουρουμπλής, κάλεσαν τον κ. Γεωργίου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, που είχε ως αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει συλλογικά η ανεξάρτητη αρχή και να ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών η παύση από τα καθήκοντα τους.

«Όπου κρίνεται σκόπιμο, οι προϊστάμενοι είναι αρμόδιοι. Ο νόμος πρότυπο της στατιστικής στην ΕΕ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστεί -λυπάμαι που το λέω- το πρόβλημα με τα «γκρικ στατίστικς». Έχουμε τα στοιχεία που είναι αναγνωρισμένα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, πλην των μελών του Διοικητικού συμβουλίου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργίου.

Τόνισε ακόμα ότι ενημέρωσε έγκαιρα για τα προβλήματα που προέκυψαν στην ΕΛΣΤΑΤ τόσο τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και τον σημερινό υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024