Προκαταρκτική άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις σε τέσσερις περιοχές του Αρκτικού Ωκεανού έλαβε ο αγγλο-ολλανδικός γίγαντας Shell, σε μια απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης την οποία επέκριναν ως απαράδεκτη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ έδωσε άδεια στην πετρελαϊκή εταιρεία για γεωτρήσεις σε ρηχά νερά της Θάλασσας Μποφόρ τον Ιούλιο του 2012, ανακοίνωσε το Γραφείο Διαχείρισης, Ρύθμισης και Εφαρμογής Ωκεάνιας Ενέργειας (BOEMRE)

Για να προχωρήσει όμως στην επιχείρηση η Shell θα χρειαστεί άδειες και από άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, η Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής και η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιων Αλιευμάτων.

«Βασίσαμε την απόφασή μας σχετικά με την ενεργειακή εξερεύνηση στην Αρκτική στις καλύτερες διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες» ανακοίνωσε το BOEMRE.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όμως, επισημαίνουν ότι οι γεωτρήσεις στον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό ενέχουν εξαιρετικές τεχνικές δυσκολίες, ενώ η απορρύπανση σε περίπτωση διαρροής θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη.

Η απόφαση του BOEMRE δείχνει να αγνοεί τα μαθήματα από την περυσινή, καταστροφική διαρροή της BP στον Κόλπο του Μεξικού, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τρεις μεγάλες οργανώσεις: Center for Biological Diversity, Sierra Club και Alaska Wilderness League.

Όμως οι προειδοποιήσεις των περιβαλλοντιστών πιθανότατα δεν θα πιάσουν τόπο, καθώς η περιοχή της Αρκτικής πιστεύεται ότι κρύβει το ένα τέταρτο των άγνωστων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο