36

Η χρήση υποδημάτων διαδόθηκε στους σύγχρονους ανθρώπους αλλά και στους Νεάντερταλ προς τα τέλη της Παλαιολιθικής Εποχής, αποκαλύπτει μελέτη σε απολιθωμένα πέλματα. Την ίδια περίοδο είναι τεκμηριωμένο ότι υπήρξαν σημαντικές πολιτιστικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι παλαιοανατόμοι του Πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι, πριν από 40 έως 26 χιλιάδες χρόνια, τα δάχτυλα του ποδιού -και ιδιαίτερα το μικρό δάχτυλο- σταδιακά λέπτυναν και εξασθένησαν, πιθανώς επειδή τα παπούτσια προσέφεραν καλύτερη προστασία και στήριξη και κατέστησαν περιττά τα ισχυρά μετατάρσια οστά.

Αν και οι πρόγονοι του ανθρώπου που ζούσαν σε ψυχρά κλίματα είναι πιθανό να κάλυπταν τα πόδια τους πολύ νωρίτερα, έως και 500.000 χρόνια πριν, η χρήση ειδικά κατασκευασμένων «παπουτσιών» θεωρείτο πολύ μεταγενέστερη, αναφέρει το BBC.

«Το αρχαιότερο παπούτσι είναι 9.000 ετών και προέρχεται από την Καλιφόρνια» σχολιάζει ο Έρικ Τρίνκχαους, επικεφαλής της μελέτης. Τα υποδήματα έγιναν τελικά ο κανόνας επειδή προσφέρουν καλύτερη ισορροπία και «κράτημα» στο έδαφος, πιστεύουν οι ερευνητές

Η ομάδα μελέτησε απολιθωμένα οστά και αποτυπώματα ποδιών και διαπίστωσε ότι μέχρι τα μέσα της Παλαιολιθικής Εποχής (100 έως 40 χιλιάδες χρόνια πρι) τόσο ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens sapiens) όσο και ο ξάδελφός του Homo sapiens neanderthalensis) είχαν ισχυρότερα μικρά δάχτυλα ποδιών.

Αυτό συμβαίνει επειδή «όταν περπατά κανείς ξυπόλυτος, γραπώνει το έδαφος με τα δάχτυλα ως φυσικό ανακλαστικό», εξηγεί ο Τρίνκχαους.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουν την υπόθεση ότι τα δάχτυλα εξασθένησαν λόγω των υποδημάτων, οι ερευνητές συνέκριναν τα οστά σύγχρονων Εσκιμώων, οι οποίοι φορούν χοντρά παπούτσια, και των αρχαίων ιθαγενών της Αμερικής, που περπατούσαν ξυπόλητοι. Πράγματι εντοπίστηκαν διαφορές.

Ο Δρ Πολ Μέλαρς, καθηγητής Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Κέμπριτζ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφωνεί με τους ερευνητές ότι η περίοδος διάδοσης των υποδημάτων συμπίπτει χρονικά με την εμφάνιση άλλων σημαντικών επιτευγμνάτων.

Από τα 35.000 χρόνια πριν και μετά, εμφανίστηκε η τέχνη, τα πρώτα λίθινα εργαλεία, και τα πρώτα προσωπικά στολίδια και κοσμήματα» επισημαίνει.

Η έρευνα δημοσιεύεται Journal στο of Archaeological Science.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ