36

Οι μεγαλύτεροι τρισδιάστατοι χάρτες του ορατού Σύμπαντος που έχουν δημιουργηθεί ως σήμερα επιβεβαιώνουν ότι οι γαλαξίες σχηματίστηκαν κατά μήκος κοσμικών κυματισμών που δημιουργήθηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη πριν από 13,7 δισ. χρόνια, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα ερευνητών.

Όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι ερευνητές στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι το σύμπαν είναι επίπεδο και ότι η βαρύτητα ήταν ο κύριος παράγοντας σχηματισμού των γαλαξιών. Επιπλέον, επιβεβαιώνει ότι η «κανονική» ύλη αντιστοιχεί μόνο στο 18% της μάζας του Σύμπαντος, ενώ το υπόλοιπο 82% αντιστοιχεί στη μυστηριώση «σκοτεινή ύλη» που είναι αόρατη για τα τηλεσκόπια.

Όπως εξηγεί το Reuters, η ακτινοβολία που εκπέμφθηκε κατά το Μπιγκ Μπανγκ παρουσίαζε απειροελάχιστες διακυμάνσεις, οι οποίες δημιούργησαν ηχητικά κύματα τα οποία διέτρεξαν το νεαρό Σύμπαν από άκρη σε άκρη. Τα κατάλοιπα της ακτινοβολίας και των κυματισμών αυτών είναι ορατά ακόμα και σήμερα ως μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου.

Η κατανομή των γαλαξιών στο σημερινό Σύμπαν φαίνεται να ακολουθεί ακριβώς τυο πρότυπο των κυματισμών, διαπίστωσαν οι αστροφυσικοί. Οι γαλαξίες τείνουν να συγκεντρώνονται σε γραμμικούς σχηματισμούς σαν κορδόνια, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους 500 εκατ. έτη φωτός -όση και η απόσταση μεταξύ των κοσμικών κυμάτων.

«Τα ηχητικά σήματα έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, το κατάλοιπο της ακτινοβολίας της Μεγάλης Έκρηξης που απέμεινε όταν το Σύμπαν ήταν 400.000 ετών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κοσμολόγος Ντάνιελ Έζενσταϊν του Παν/μιου της Αριζόνα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν τους τρισδιάστατους χάρτες του Σύμπαντος που προέκυψαν από το πρόγραμμα Sloan Ψηφιακής Απογραφής του Ουρανού με έδρα το Μεξικό, καθώς και έναν χάρτη που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ενός ρομποτικό τηλεσκόπιο στη Νέα Νότια Ουαλία. Οι χάρτες αντιστοιχούν σε έναν όγκο διαστήματος με ακτίνα τέσσερα δισ. έτηη φωτός και περιλαμβάνουν 260.000 γαλαξίες.

Όπως σχολίασαν οι ερευνητές, η μελέτη επιβεβαιώνει το ισχύον κοσμολογικό μοντέλο όσον αφορά την επιπεδότητα του Σύμπαντος και το ποσοστό της σκοτεινής ενέργειας.

Επιπλέον, η απόσταση των 500 εκατ. φωτός ανάμεσα στα κοσμικά κύματα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως μονάδα μέτρησης για τη διαστολή του Σύμπαντος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ