Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέσσερις δυνατές αρχαίες τραγωδίες «πάνε» Επίδαυρο

Τέσσερις δυνατές αρχαίες τραγωδίες «πάνε» Επίδαυρο

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή Το φετινό καλοκαίρι αν και ξεκίνησε με πολλές ακυρώσεις ο Αύγουστος έρχεται να μας αποζημιώσει με τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις στην Επίδαυρο. Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων Στην Επίδαυρο «ταξιδεύει» στις 7 και 8 Αυγούστου, η παράσταση «Η Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων» του Ευριπίδη, η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, […]

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Το φετινό καλοκαίρι αν και ξεκίνησε με πολλές ακυρώσεις ο Αύγουστος έρχεται να μας αποζημιώσει με τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις στην Επίδαυρο.

Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων
Στην Επίδαυρο «ταξιδεύει» στις 7 και 8 Αυγούστου, η παράσταση «Η Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων» του Ευριπίδη, η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της παραγωγής, η «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «γραμμένη σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Αθηναϊκή Δημοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια πρόταση ελπίδας και τρυφερής παρηγοριάς από μεριάς του Ευριπίδη», καθώς «πρόκειται για ένα έργο αριστοτεχνικής δόμησης γεμάτο λυρισμό, το οποίο στάθηκε σημείο αναφοράς στην μετέπειτα Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση και τον Διαφωτισμό».
«Στη δική μας εποχή, που βαρβαρότητες ανάλογες εκείνων της «χώρας των Ταύρων» αρχίζουν να φαίνονται δυστυχώς όλο και λιγότερο μυθικές, η επιστράτευση της ευφυΐας και του ήθους καθώς και η άρνηση της άλογης βίας που οδηγεί τους κεντρικούς ήρωες στο αίσιο τέλος του έργου, μοιάζουν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες» επισημαίνεται.
Τον ρόλο της Ιφιγένειας ερμηνεύει η Αμαλία Μουτούση και τους υπόλοιπους ρόλους οι: Χρίστος Στυλιανού (Α΄ Αγγελιοφόρος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Ορέστης), Μιχάλης Συριόπουλος (Πυλάδης), Γιώργος Κολοβός (Θόας), Αναστάσης Ροϊλός (Β΄ Αγγελιοφόρος), Άννα Καλαϊτζίδου (Αθηνά) και Χρύσα Ιωαννίδου (Άρτεμις άγαλμα).
Η μουσική είναι του Κορνήλιου Σελαμσή, τα σκηνικά της Ευαγγελίας Θεριανού και οι χορογραφίες της Σοφίας Πάσχου. Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (μπάσο κλαρινέτο) και Κώστας Σακαρέλης (όμποε, αγγλικό κόρνο).

Αχαρνής
Σε επανάληψη θα παρουσιαστεί η πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνής», την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο μετά την ακύρωση της παράστασης «Νεφέλες», που είχε προγραμματιστεί γι’ αυτές τις ημερομηνίες.

Όπως ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το έργο «Αχαρνής» παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο στις 10 και 11 Ιουλίου – μέσα σε πολύ δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες – με αποτέλεσμα αρκετοί θεατές να μην καταφέρουν να μεταβούν στην Επίδαυρο.
Ωστόσο, τώρα, θα ανέβει ξανά και μάλιστα με νέες, χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ ενιαία τιμή στο κάτω διάζωμα και 10 ευρώ στο άνω διάζωμα. Στόχος είναι να καταστεί πιο εφικτή η προσέλευση του κόσμου.
Η κωμωδία «Αχαρνής», που παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αγγλικά, για να διευκολυνθούν και οι ξενόγλωσσοι θεατές, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Άρη Σερβετάλη, τον Φάνη Μουρατίδη, τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ορέστης
Γκόλφω, Ερωφίλη, Ορέστης υπήρξαν εξαρχής οι στόχοι της πρωτοπόρας ομάδας Εταιρεία Θεάτρου Χώρος και του σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα που κατεβαίνει στην Επίδαυρο με τον Ορέστη του Ευριπίδη για δύο παραστάσεις στις 28 και 29 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015.
Με οδηγό τη μετάφραση του Τσαρούχη, ο Κακάλας αναζητά τη θέση της τραγωδίας σήμερα, προτείνει ένα θέατρο λαϊκό και ταυτόχρονα ποιητικό, που ολοκληρώνεται μέσα από τη διαδραστική σχέση με το κοινό.

Ο Σίμος Κακάλας σημειώνει για το έργο: «Ο Ευριπίδης είναι ξεκάθαρο: από το δίλημμα πέτρες η μαχαίρι, μόνο ένας θεός μπορεί να σε σώσει. Αυτή τη στιγμή που ο χρόνος μοιάζει να επιταχύνεται και οι εξελίξεις να προλαβαίνουν οποιαδήποτε σκέψη πριν αυτή ολοκληρωθεί τίποτα δεν θα μπορούσε στον Ορέστη να μείνει το ίδιο. Μοιάζει σαν η παράσταση του Φεβρουαρίου να έγινε πριν χρόνια. Η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη, δεν ηταν κανείς μας ο ίδιος μετά πέντε μήνες. Ο Ορέστης αλλάζει αρκετά προσανατολιζόμενος προς τον ανοιχτό χώρο, οι μάσκες και το σκηνικό επανασχεδιάζονται, ενώ υπάρχει πλέον μια διαφορετική θέση πάνω στη θεατρικότητα και τη σύμβαση. Ο ρόλος της τραγωδίας μέσα στη δημοκρατική διαδικασία είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε την προηγούμενη παράσταση και συνεχίζει να την απασχολεί αναζητώντας πλέον διέξοδο στον χώρο του αμφιθεάτρου».

Προμηθέας Δεσμώτης

Την τραγωδία με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο, το ποιητικό αριστούργημα του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» που μιλά για την ελεύθερη βούληση και την αμφισβήτηση της εξουσίας θα δούμε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων στις 21 και 22 Αυγούστου.

Ο Κώστας Φιλίππογλου υπογράφει τη σκηνοθεσία με οδηγό τη νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και πρωταγωνιστές τον Τάσο Νούσια στον ομώνυμο ρόλο, τον Γεράσιμο Γενατά σε διπλό ρόλο του Ήφαιστου και του Ωκεανού, τη Μαρλίν Καμίνσκι, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, την Κατερίνα Λούρα, την Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και τις χορεύτριες κλασικού χορού: Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Βιβή Μπουτάτη, Πηνελόπη Μωρούτ, Νατάσα Σαραντοπούλου.

Εισιτήρια: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024