Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζένη Καρέζη: τα πιο όμορφα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου

Τζένη Καρέζη: τα πιο όμορφα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου

...

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο της Τζένης Καρέζη, η οποία έγραψε τη δική της λαμπρή ιστορία στο Πάνθεον των μεγάλων της Τέχνης στην Ελλάδα. Τα πιο όμορφα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου έκλεισαν για πάντα στις 27 Ιουλίου 1992.
Η Τζένη Καρέζη ή Ευγενία Καρπούζη (πραγματικό όνομα) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1934 και υπήρξε από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ο πατέρας της ήταν γυμνασιάρχης και η μητέρα της δασκάλα.

Χρονολογίες-σταθμοί στη ζωή της Τζένης Καρέζη:

1951: Μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1954. Mαθήτρια ακόμα, έπαιζε σε ρόλους πρωταγωνιστικούς δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στα έργα «Ωραία Ελένη» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα, τα οποία και την καθιέρωσαν.
1962: Παντρεύτηκε τον Ζάχο Χατζηφωτίου
1963: Ηγείται προσωπικού θιάσου όπου, μεταξύ άλλων, ανέβασε τα έργα «Κρατικές υποθέσεις», «Μαίρη – Μαίρη», «Κάθε Τετάρτη», κ.ά.
Από το 1968 συνεργάζεται με τον Κώστα Καζάκο όπου μεταξύ άλλων ανεβάζουν αξιόλογες παραγωγές όπως: «Θεοδώρα η Μεγάλη», «Ασπασία», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο Εχθρός λαός». κ.ά.
1968: Παντρεύεται τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο. Απέκτησαν ένα γιο, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο.

Από την ταινία «Δεσποινίς διευθυντής» μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη

Πρωταγωνίστησε δίπλα σε μεγάλα ονόματα του θεάτρου όπως δίπλα στον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού (Οφηλία στον «Αμλετ», Κορντέλια στον «Βασιλιά Ληρ», Αντέλα στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Λόρκα).

Επίσης συνεργάστηκε με έξοχους κωμικούς όπως τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο, Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Από το 1968 μέχρι το θάνατό της έπαιζε μαζί με τον Κώστα Καζάκο.

Από την ταινία «Tρελοκόριτσο»
Λυσιστράτη

Άλλα θεατρικά έργα στα οποία έχει παίξει είναι: Ανεργία μηδέν, Δοκιμασία, Άμλετ, Ζωντανό πτώμα, Ανθή, Βασιλιάς Ληρ, Ζαμπελάκι, Νύχτα στη Μεσόγειο, Ένα κουτό κορίτσι, Η κυρία δε με μέλλει, Μία ιστορία από το Ιρκούτσκ, Πάπισσα Ιωάννα, Η κυρία Προέδρου, Πολίτες β΄ κατηγορίας, Η Παναγία των Παρισίων, Οι θεατρίνοι, Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, Έντα Γκάμπλερ, Πρόσωπο με πρόσωπο, Βυσσινόκηπος (με μεγάλη επιτυχία), Διαμάντια και μπλουζ.

Στο αρχαίο θέατρο έπαιξε επίσης στα έργα: Αντιγόνη, Εκκλησιάζουσες, Λυσιστράτη Θεσμοφοριάζουσες, Κλυταιμνήστρα, Μήδεια, Ηλέκτρα και Οιδίπους Τύραννος.

H Τζένη Καρέζη εμφανίσθηκε και στην ελληνική τηλεόραση στις τηλεοπτικές σειρές: Μαρίνα Αυγέρη, Η μεγάλη περιπέτεια, Μαύρη χρυσαλλίδα

Επίσης έπαιξε σε πολλά κινηματογραφικά έργα όπως: Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (1955), Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο (1957), Δελησταύρου και υιός (1957), Η θεία απ’το Σικάγο (1957), Μια λατέρνα, μια ζωή (1958), Το τρελοκόριτσο (1958), Η λίμνη των πόθων (1958), Ταξίδι με τον έρωτα (1959), Ραντεβού στην Κέρκυρα (1960), Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960), Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα (1960), Η νύφη το ‘σκασε (1962), Τα Κόκκινα Φανάρια (1963), Λόλα (1964), Δεσποινίς Διευθυντής (1964), Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968) κ.ά.

Η Τζένη Καρέζη με τον Κώστα Καζάκο και το γιο τους

Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Ιουλίου 1992, μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο.

Φωτογραφίες από το Αρχείο του Δ.Ο.Λ.
Ειρήνη Σπυροπούλου


entertainment.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024