Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Κουρούμπαλης: «Έχω γενετική απέχθεια στην εξουσία»

Δημήτρης Κουρούμπαλης: «Έχω γενετική απέχθεια στην εξουσία»

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου Ο ατίθασος έφηβος, όπως συστήθηκε σε πολλούς μέσα από την τηλεόραση, μεγάλωσε. Οι εμφανίσεις του στο σανίδι συνοδεύονται από ενδιαφέροντα εγχειρήματα, με το έργο Παρασκευή παλιμπαιδισμού, που ο ίδιος έγραψε, να μην μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Παρουσιάζεται στο θέατρο Νέου Κόσμου και με αφορμή την παράσταση, ο Δημήτρης Κουρούμπαλης αναφέρει στο in.gr […]

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ο ατίθασος έφηβος, όπως συστήθηκε σε πολλούς μέσα από την τηλεόραση, μεγάλωσε. Οι εμφανίσεις του στο σανίδι συνοδεύονται από ενδιαφέροντα εγχειρήματα, με το έργο Παρασκευή παλιμπαιδισμού, που ο ίδιος έγραψε, να μην μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Παρουσιάζεται στο θέατρο Νέου Κόσμου και με αφορμή την παράσταση, ο Δημήτρης Κουρούμπαλης αναφέρει στο in.gr πως αναδεικνύει ένα ιδανικό βράδυ, ένα βράδυ από αυτά που «δεν συμβαίνουν εύκολα και που οι άνθρωποι διασκεδάζουν με όλο τους το είναι».

Την περίοδο αυτή συμμετέχει και στην παράσταση Τα Ψηλά Βουνά που σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου ανεβαίνει στο Θέατρο Ακροπόλ, και συγκεντρώνει τα βλέμματα αφού φέρνει ξανά στο φως το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική. Μιλώντας για την παράσταση, ο κ. Κουρούμπαλης σημειώνει πως περιγράφει ένα τρόπο ζωής με τη συντροφιά και την αλληλεγγύη ως βασικές αξίες. Η παράσταση ξυπνά μέσα του μνήμες από ταξίδια, που κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή του. Με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος ο ηθοποιός μιλά για αυτά, αλλά και για την «αναφυλαξία» που του προκαλεί η έννοια της εξουσίας.


Νέες προκλήσεις έρχονται να προστεθούν στη φετινή θεατρική σου ατζέντα. Πρωταγωνιστείς στα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, που ήταν το πρώτο αναγνωστικό το οποίο γράφτηκε στη δημοτική

Είχε περιπετειώδη βίο αυτό το βιβλίο. Κάηκε, λοιδορήθηκε, ξαναπαρουσιάστηκε, συγκέντρωσε αντιφατικές γνώμες γύρω του. Μου αρέσει πολύ ως βιβλίο, ως λογοτεχνία. Περιγράφει ένα τρόπο ζωής που θεωρώ ιδανικό μέσα στη φύση, με τα ποτάμια, με τη συντροφιά και την αλληλεγγύη ως βασικές αξίες και κυρίως με την αγάπη για το περιβάλλον και την ενσωμάτωση του ανθρώπου σε αυτό. Φέρνει μνήμες από σχολικές εποχές, αλλά κυρίως από εκδρομές που έχω κάνει στο βουνό.

Ταξιδεύεις αρκετά;
Πολύ λιγότερο από όσο θα ήθελα, λόγω χρονικού περιορισμού. Μου αρέσουν όμως πολύ τα ταξίδια όπως και το ταξίδι στη φύση. Μου αρέσει και η ανάγνωση βιβλίων, ακούω μουσική, πηγαίνω στο θέατρο. Στο θέατρο προτιμώ τα έργα που με ξεκουνούν από τη θέση μου, που μου παρουσιάζουν έναν κόσμο τον οποίο θα ήθελα να αντιγράψω στη ζωή μου. Έναν κόσμο όπου τα υλικά αγαθά έχουν μικρότερη αξία από τον άνθρωπο και οι ιστορίες έχουν αίσιο τέλος. Σήμερα η πρόοδος και η ανάπτυξη έχουν να κάνουν αποκλειστικά με δείκτες και μετρήσιμα μεγέθη, δεν έχουν να κάνουν καθόλου με τον άνθρωπο και την ουσιαστική πρόοδό του.

Θα έλεγες πως έχουμε οδηγηθεί σε συναισθηματικό τέλμα;
Είμαι αισιόδοξος, έχω βαθιά εμπιστοσύνη στη δύναμη του ανθρώπου. Πιστεύω ότι μέσα του υπάρχουν πολλά καλά στοιχεία. Με δυσαρεστεί όμως αυτό που μας προτείνεται ως μοντέλο ζωής που είναι το καθεστώς του φόβου. Λυπηρό είναι ακόμη που για την τύχη του πλανήτη παίρνουν την ευθύνη πολύ λίγοι και έχουν τα μέσα να σωθούν αν κάτι πάει στραβά.

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τη σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να πει κανείς πως καθρεφτίζεται μέσα από το έργο σου «Παρασκευή παλιμπαιδισμού»

Στην παράσταση συναντώνται νέοι άνθρωποι οι οποίοι βγαίνουν το βράδυ και ο μόνος τους στόχος είναι να περάσουν καλά. Είναι ένας dj που τους βάζει σε σεξουαλική εγρήγορση και αυτοί αφήνουν τη μουσική να τους παρασύρει χωρίς ηθικές αναστολές και δεύτερες σκέψεις. Το μήνυμα είναι αισιόδοξο: Εάν αφήσουμε τη χαρά να μας πάρει μαζί της θα είναι διαφορετικός ο κόσμος. Είναι ένα πολιτικό κείμενο από την αντίθετη πλευρά. Δείχνει πόσο μπορεί να σε καταβάλει μια ιδέα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είσαι ο εαυτός σου. Στο μυαλό μου όταν το έγραφα είχα ένα ιδανικό βράδυ. Ένα βράδυ από αυτά που δεν συμβαίνουν εύκολα και σε ένα μέρος στην Αθήνα όπου οι άνθρωποι διασκεδάζουν με όλο τους το είναι. Αυτό που θέλω να πω είναι : «Make love».

Εσένα προσωπικά τι σου προσφέρει χαρά;
Να βλέπω ταινίες και να πηγαίνω βόλτα με το σκύλο μου. Δεν με έλκει η έξαλλη διασκέδαση γιατί δεν έχω ρεπό και καθημερινά πρέπει να ξυπνάω νωρίς.

Κλείνοντας, θα ήταν δύσκολο να μην αναφερθεί η προ πολλών ετών συμμετοχή σου στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Δέκα λεπτά κήρυγμα». Γυρνώντας στα εφηβικά σου χρόνια εντοπίζεις κοινά στοιχεία με τον πρωταγωνιστή Λεωνίδα;

Μπορεί να διάβαζα λίγο περισσότερο από αυτόν, το κοινό στοιχείο ανάμεσά μας ότι εντοπίζεται στο ότι όπως κι εκείνος έτσι κι εγώ δεν συμβιβάζομαι εύκολα. Έχω γενετική απέχθεια στην εξουσία. Δεν την αντέχω, δεν μου αρέσει η έννοια αυτή της ιεραρχίας, με πιάνει αναφυλαξία. Προσωπικά, την κριτική μου την ασκώ μέσα από τα έργα που γράφω.

*Συντελεστές της παράστασης «Παρασκευή παλιμπαιδισμού»

Σκηνοθεσία: So7
Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφίες: Φρόσω Κορρού
Μουσική επιμέλεια – live dj set: Γιώργος Κωνσταντινίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κenny Μaclellan
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σταμουλακάτου

Παίζουν οι ηθοποιοί
Προμηθέας Αλειφερόπουλος , Τάσος Καραχάλιος , Δημήτρης Κουρούμπαλης, Ίριδα Μάρα , Χριστίνα Μπίτου , Πηνελόπη Μωρούτ , Φιντέλ Ταλαμπούκας , Βασιλική Τρουφάκου

entertainment.in.gr

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024