Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ.Μαρκόπουλος: Ο πρωθυπουργός να κοιτάξει περισσότερο τις ζωτικές ανάγκες των Ελλήνων

Γ.Μαρκόπουλος: Ο πρωθυπουργός να κοιτάξει περισσότερο τις ζωτικές ανάγκες των Ελλήνων

Ο μεγάλος μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος μιλά στο in.gr με αφορμή το νέο του μουσικό έργο Κρητικός Ορίζοντας.

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο μεγάλος μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος μιλά στο in.gr για το νέο του μουσικό έργο Κρητικός Ορίζοντας που κυκλοφορεί από τη Feelgood Records: «Είναι μια ακόμη σειρά τραγουδιών με θεματικό άξονα για να ξανακοιτάξουμε τον τόπο μας, το χώρο μας, είτε είναι η Κρήτη είτε η Πελοπόννησος είτε η Μακεδονία είτε η Μεσόγειος ολόκληρη».

Το άλμπουμ αποτελείται από οχτώ τραγούδια και ένα ορχηστρικό που υπογράφει ο Γιάννης Μαρκόπουλος, συνθετικά και στιχουργικά: «Δίχως να ξεφεύγω από όρια που έχω καθορίσει, (οι στίχοι) αντανακλούν μια πολιτική πρόταση και κυρίως αντανακλούν ένα ανθρωπογεωγραφικό ορίζοντα».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα παρουσιάσει στο κοινό μέρη της πρόσφατης μουσικής του δημιουργίας από το έργο Κρητικός Ορίζοντας και τον κύκλο τραγουδιών Εντεύθεν, καθώς και εμβληματικά τραγούδια και συνθέσεις από τα διάσημα μουσικά του έργα στο Βεάκειο θέατρο Πειραιά, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016. Τα τραγούδια του δημιουργού θα αποδώσουν οι: Δήμος Αναστασιάδης, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή, Κατερίνα Παράσχου και Λάκης Χαλκιάς.

To νέο μουσικό σας έργο έχει τίτλο Κρητικός Ορίζοντας. Το πρώτο σκέλος του ερωτήματός μου, αφορά στα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο δίσκο και στα οποία υπογράφεται τόσο τη σύνθεση όσο και τους στίχους.

«Σημειώνω ότι ο Κρητικός Ορίζοντας θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα έργα της ζωής μου. Το ότι είναι πρόσφατο οφείλεται στο γεγονός πως η αγάπη μου για την Κρήτη εξακολουθεί να με αναστατώνει. Ίσως να μου δίνει το κίνητρο μιά φράση από έρευνα του αείμνηστου ιστορικού Νίκου Παναγιωτάκη και διευθυντή του Ινστιτούτου της Βενετίας, που λέει ότι «Η μουσική γεννήθηκε στην Κρήτη«».

Εν συνεχεία λοιπόν, μιλάμε για ένα έργο που αναφέρεται στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, την Κρήτη των νεανικών σας χρόνων, ένα βαθιά βιωματικό έργο…
«Θα σας δώσω μια εικόνα. » Τραγουδούσαμε τα κάλαντα με ένα βιολάτορα και με ένα λυράρη, με ακορντεόν και μαντολίνα και στο τέλος λέγαμε και δικά μας κάλαντα. Ταυτόχρονα με τη φιλαρμονική της Ιεράπετρας παίζαμε εμβατήρια και κλασικά κομμάτια του Σούμπερτ, του Σοπέν και του Μότσαρτ στην πλατεία. Τα ραδιόφωνα πιάναν την Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια) με αραβικά αριστουργήματα που μου θύμιζαν Βυζάντιο. Στην κάτω μεριά με τους έλληνες πρόσφυγες νησιώτικα, σμυρναίικα και κάπου- κάπου ριζίτικα των Σφακιών, κουκλοθέατρα αλλά και συμφωνική κάθε Κυριακή από τα ραδιόφωνα. Βέβαια τα τροπάρια (15ετής έψαλα στην εκκλησία του Άι Γιώργη απέναντι από το πατρικό σπίτι) ήταν μια ανάταση για μένα» . Όσο και να φανεί περίεργο στην Ιεράπετρα εισέπραττα την παγκοσμιότητα της μουσικής. Κάπως έτσι μου βγήκε σε ηλικία 12 χρονών η μελωδία στα Μαλαματένια Λόγια την οποίαν και χρησιμοποίησα στα κάλαντα τότε!».

Κύριε Μαρκόπουλε, τι εκφράζει για εσάς ο Κρητικός Ορίζοντας και τι –ενδεχομένως- να σηματοδοτεί η παρούσα χρονική στιγμή που επιλέγετε να μας το παρουσιάσετε;
«Είναι μια ακόμη σειρά τραγουδιών με θεματικό άξονα για να ξανακοιτάξουμε τον τόπο μας, το χώρο μας, είτε είναι η Κρήτη είτε η Πελοπόννησος είτε η Μακεδονία είτε η Μεσόγειος ολόκληρη».

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας στιχουργικά, οι οποίες αποτυπώνονται μέσα στο δίσκο; Παράλληλα, θα ήθελα ενδεικτικά να σταθούμε σε τραγούδια όπως τα: Πότε θα ξαναβρεθούμε, Κρητικός Ορίζοντας, Ολημερίς κι Ολονυχτίς, Κρήτη και πως μ’ Ανάθρεψες
«Οι στίχοι μου είναι όπως ο κινηματογράφος, ένα παράθυρο στον κόσμο. Δίχως να ξεφεύγω από όρια που έχω καθορίσει, αντανακλούν μια πολιτική πρόταση και κυρίως αντανακλούν ένα ανθρωπογεωγραφικό ορίζοντα. Συγκεκριμένα στο τραγούδι Πότε θα ξαναβρεθούμε ήθελα να εκφράσω την πληθώρα των ηλεκτρονικών και ρομποτικών μέσων όταν αυτή οδηγεί σε πνευματική αδράνεια, αποδυναμώνοντας τη δράση και καταφεύγει στην αναβλητικότητα. Η παρέα βέβαια παραμένει εσαεί σημαντικό θέμα».

Η σύνδεσή σας με τον τόπο καταγωγής σας αποτυπώνεται πάντοτε στα έργα σας και μοιάζει με έναν ομφάλιο λώρο που είναι αδύνατο να κοπεί. Όσο περνούν τα χρόνια, νιώθετε την ανάγκη να επιστρέφετε, ολοένα και περισσότερο;
«Όχι. Σας θυμίζω την πρότασή μου για το μουσικό κίνημα Επιστροφή στις ρίζες που σημαίνει » Τον σχεδιασμό του μέλλοντος με άφθαρτα στοιχεία από την ζωντανή παράδοση του κόσμου σε συνδυασμό με επιλεγμένες σύγχρονες πληροφορίες τέχνης» . Αρκεί να υπάρχει βέβαια γνώση, έρευνα και ταλέντο».

Εμπιστεύεστε τα τραγούδια σας και συστήνετε στο ευρύ κοινό (ας μην ξεχνάμε τις δικές σας σπουδαίες «ανακαλύψεις»: Νίκος Ξυλούρης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Μαρία Δημητριάδη), ακόμα έναν -νεαρό- κρητικό τραγουδιστή, τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη…
«Έχω μια αυστηρή επιλογή στους ερμηνευτές των έργων μου. Προσθέτω τον Λάκη Χαλκιά, την Βασιλική Λαβίνα, τον Μάριο Φραγκούλη, τον Παύλο Σιδηρόπουλο και σε ορισμένα έργα μου την Βίκυ Μοσχολιού και άλλους. Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης είναι ένας σύγχρονος τραγουδιστής με ευρύτατη παιδεία και για μένα αυτήν τη στιγμή εκφραστικά αποτελεί μια σύνοψη των φωνών της Κρήτης».

Δεν έχετε υπάρξει ποτέ μέλος κάποιας παράταξης, ενώ η ενωτική σας στάση είναι γνωστή και δεν διστάζετε να την επικοινωνείτε κάθε φορά που δίδεται η ευκαιρία.
«Ας τα βρείτε όλοι μαζί για να πάει καλά η Ελλάδα», είχατε πει κάποτε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σήμερα ο Γιάννης Μαρκόπουλος τι νιώθει ανάγκη να τονίσει δημοσίως ή ακόμα και να επισημάνει σε έναν πολιτικό ή στον Πρωθυπουργό της χώρας;

«Όχι μόνο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αλλά και στον αείμνηστο πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και ας μη ξεχνάτε, ότι με την συμπεριφορά της Αριστεράς υπήρξε μια ψυχραιμία και αποφύγαμε τις εξτρεμιστικές κινήσεις των φιλόδοξων φωνασκούντων δικτατορίσκων.

»Ο σημερινός πρωθυπουργός παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες, θα έλεγα ότι μπορεί να ερευνήσει την ουσία του ελληνικού πολιτισμού και να επενδύσει σ’ αυτόν. Ακόμη, να κοιτάξει περισσότερο τις ζωτικές ανάγκες των Ελλήνων. Σ ‘αυτό πρέπει κατά την γνώμη μου να τον βοηθήσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, προσφυγικό, τρομοκρατικά χτυπήματα, ISIS, Βrexit… Γεγονότα δραματικά, εξελίξεις καταιγιστικές για τις οποίες θα χυθεί πολύ μελάνι από τους Ιστορικούς του μέλλοντος. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον της ανθρωπότητας και πόσο ζοφερό κρίνεται αυτό, κατά την άποψή σας;
«Βιαιότητα υπήρχε από πάντα. Το μέλλον θα κριθεί από τον τρόπο που θα επιλέξει ο κόσμος να δράσει έχοντας πρόσβαση στην πληροφόρηση. Όσο υπάρχουν άνθρωποι με λογισμό και όραμα θα τραβάνε την ανθρωπότητα στο φως από το σκοτάδι».

Υπάρχουν σχέδια για ζωντανή παρουσίαση του νέου σας μουσικού έργου, σε σκηνές εντός ή εκτός της πρωτεύουσας;
«Βεβαίως. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα».

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024