Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μιχάλης Δέλτα: Είμαι ένας κομιστής του φωτός

Μιχάλης Δέλτα: Είμαι ένας κομιστής του φωτός

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο Μιχάλης Δέλτα, ένας από τους πιο αγαπημένους εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής θα βρεθεί στον Κήπο της Πειραιώς 260, το Σάββατο 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Εκεί θα μας παρουσιάσει το σάουντρακ που αντικατοπτρίζει τη σχέση του με το αστικό τοπίο, μέσα από το Life is Νow την τελευταία δισκογραφική δουλειά του, με ένα μουσικό σχήμα εγχόρδων, πιάνου, κρουστών και αναλογικών συνθεσάιζερ, μαζί με κομμάτια από προηγούμενα έργα του.

Ποιες οι εικόνες που θέλετε να μεταδώσετε στο κοινό που θα βρεθεί στον Κήπο της Πειραιώς 260, στις 2 Ιουλίου και πώς θα συντονιστεί το κοινό με όσα θα συμβαίνουν επί σκηνής;
«Η μουσική παράσταση αυτή έχει ένα ιδιαίτερο δυναμικό πεδίο ενεργειακά, το οποίο συντονίζεται από εξαιρετικούς μουσικούς και συμμετέχοντες. Έγχορδα, πιάνο, ντραμς, ατμόσφαιρες, ηλεκτρονικοί ήχοι και μικρές ιστορίες που περνούν μέσα από εικόνες σε Video projection. Εικόνες εσωτερικής γαλήνης και δύναμης που επαναπροσδιορίζουν με συναισθηματική ακρίβεια του «που» οφείλουμε οι άνθρωποι να βρισκόμαστε υπαρξιακά, έτσι ώστε να διαχειριζόμαστε την αγριότητα της εποχής μας με λίγη σοφία παραπάνω».

Είναι μια μορφή ενδοσκόπησης το κάθε μουσικό σας project και πώς αυτοπροσδιορίζεστε μέσα από το Life is Νow, ως χαρακτήρας και καλλιτέχνης;
«Η μουσική είναι θεραπευτική. Είναι η ιδιότητα της φύσεως του ήχου -έτσι κι αλλιώς- αυτή, κι εγώ, λειτουργώ ως ένα συνειδητό κανάλι μέσω του οποίου θεραπεύομαι ο ίδιος.

»Το μουσικό Project Life Is Now είναι ουσιαστικά και το υλικό του τελευταίου μου δίσκου που κυκλοφόρησε από την Inner Ear Records. Μου δίνει την δυνατότητα να δημιουργώ έντιμα σημεία παρατήρησης προς τον εαυτό μου, χωρίς ταυτότητες και χαρακτηρισμούς όπως συνθέτης, καλλιτέχνης, ποιητής και άλλα παρόμοια. Επαναπροσδιορίζομαι λοιπόν ως ένας αναζητητής της δικής μου αλήθειας με όλο το κόστος και την δύναμη που έχει μια τέτοια διαδρομή.

»Η μουσική αλλά και ο γραπτός λόγος είναι τα πνευματικά μου μέσα σύνδεσης με τον Θεό. Με τον Θεό εντός μου, αλλά και παντού γύρω μου».

Ποια η σχέση σας με το αστικό τοπίο της Αθήνας, πόσο διαφέρει από εκείνο του Βερολίνου και πόσο… συναισθηματικό θόρυβο σάς προκαλεί;
«Η Αθήνα κάποιες φορές μοιάζει με ένα σώμα που το εγκατέλειψαν στη μέση ενός δρόμου κι άλλες, μοιάζει σαν μια μεγάλη αγκαλιά γεμάτη φως.

»Με έχει πληγώσει η Αθήνα καθότι η ίδια νοσεί. Στρέφω το βλέμμα μου σε αυτήν με αγάπη. Το Βερολίνο υπήρξε τα τελευταία σκληρά χρόνια της άθλιας κατάστασης που βιώνουμε, ένας σημαντικός προορισμός. Λειτούργησε ως ψυχολογικό καταφύγιο και έτσι μπόρεσα να ενεργοποιήσω τις εσωτερικές μου δυνάμεις, δημιουργικές και υπαρξιακές για να μην με ρουφήξει όλο αυτό το μαύρο της χώρας. Με ηρεμεί και με εμπνέει το Βερολίνο επειδή η καθημερινότητά του έχει αξιοπρέπεια και ροή. Είναι μια πόλη που θα ήθελα να ζήσω.

»Την ίδια στιγμή, ο συναισθηματικός θόρυβος της Αθήνας με ενεργοποιεί και με αφυπνίζει».

Σας ενδιαφέρει να προσπαθείτε να γίνεστε καλύτερος άνθρωπος ή καλύτερος στην τέχνη σας;
«Με ενδιαφέρει να έχω την ψυχολογική μου ισορροπία και μια υγιή διαχείριση των κατώτερων συναισθημάτων μου. Έτσι θα μπορώ να αξιώνομαι και να γίνομαι ολοένα και περισσότερο, ανθρώπινος. Όσον αναφορά την τέχνη, δεν ασπάζομαι τον όρο «καλύτερος» διότι αυτόματα με διακρίνει ή με υποβιβάζει, ανάλογα το κέντρο εστίασης. Ας πούμε ότι με ενδιαφέρει να εμπλουτίζω με γνώση αλλά και εμπειρία τη σχέση μου με την έκφραση και με αυτόν τον τρόπο να εξελίσσομαι πνευματικά».

Πόσο επηρεάζει τη δημιουργική σας έκφραση και τα έργα σας η σημερινή πραγματικότητα και τα όσα διαδραματίζονται;
«Μπορώ να μετουσιώνω την αγριότητα και την φαινομενική καταστροφολογία των γεγονότων, διότι είμαι ένας μάγος. Η μαγεία της μουσικής, η δύναμη της θέλησης, η αφύπνιση της συνείδησής μου, εκείνα που με λυγίζουν αλλά και αυτά που μου κρατούν συντροφιά με ανιδιοτέλεια, δημιουργούν το πλαίσιο της μεταμόρφωσης.

»Η πραγματικότητα αυτή που ζούμε, αισθάνομαι πως είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για την εσωτερική μας αλλαγή. Το ότι υπάρχει ένα σύστημα που με κάποιον τρόπο προσπαθεί να με εξοντώσει πνευματικά, την ίδια στιγμή μου κάνει το μεγαλύτερο δώρο. Με ωθεί με ορμή στο να ενεργοποιηθώ με συνειδητότητα και να δράσω με ενορατική καθαρότητα στο εδώ και τώρα.

»Η οδύνη με φέρνει μέσα από την δημιουργική έκφραση στη μοναδικότητα της κάθε μου στιγμής. Στη δύναμη που έχει το παρόν ως αξίωμα της εξέλιξης και της αλλαγής».

Έχετε κατανοήσει τον Μιχάλη Δέλτα ως καλλιτεχνική υπόσταση;
«Είμαι ένας κομιστής του φωτός. Η καλλιτεχνική υπόσταση είναι ένας τίτλος που αφορά μια παλιά εποχή πεποιθήσεων και αξιών. Μου είναι ξεκάθαρο το ότι ο δρόμος μου από εδώ και στο εξής κατευθύνεται σε μονοπάτια τα οποία οδηγούν σε νέους υπαρξιακούς κωδικούς.

»Είμαι εδώ για να προετοιμάσω την επόμενη διαδρομή της ψυχής μου, στον παράλληλο κόσμο, όχι «τον άλλον» όπως τον αποκαλούμε. Έχω να δώσω και να πάρω πολλά ακόμα και βρίσκομαι στο σημαντικότερο σημείο της ζωής μου με αγάπη για την ζωή και τον άνθρωπο».

Μικρά ή μεγάλα βήματα στις εσωτερικές σας διαδρομές;
«Χμ, μικρά δεν υπήρξαν ποτέ. Ωστόσο πάντοτε έδινα χώρο και χρόνο στις μεταξύ τους αποστάσεις. Για παράδειγμα, η ψυχοθεραπεία μου έκλεισε ουσιαστικά τρεις μεγάλους κύκλους σε διάστημα 16 χρόνων. Επίσης, τους τέσσερις Βαθμούς του Reiki τους πήρα σε διάστημα επτά χρόνων.

Το δικό μου moto λέει, Όταν μας πλησιάζουν τα μεγάλα πράγματα, σημαίνει πως αντίστοιχα κι εμείς έχουμε μεγαλώσει».

Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, κρίσιμη, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρω και την πρόσφατη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς βιώνετε αυτές τις αλλαγές και πόσο αισιόδοξες είναι οι σκέψεις σας;
«Με αφήνει αδιάφορο ως φαινόμενο οποιασδήποτε πολιτικής εξέλιξης.

»Οι αλλαγές είναι πνευματικές, όχι οικονομικές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, θα καταστραφεί ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης της αθλιότητας που χρόνια όλοι μας λίγο ή πολύ, συμπράξαμε. Είτε με πόλεμο, είτε με την βραδεία αφύπνιση των ανθρώπων. Δεν με τρομάζει τίποτα από τα προφανή και την λυσσασμένη προσπάθεια για τη συρρίκνωση της συνείδησης από το σύστημα.

»Αγρυπνώ και δουλεύω με άλλα μέσα, δεν είμαι δούλος της τηλεόρασης και της στρατηγικής των ΜΜΕ. Αντιλαμβάνομαι τα όσα συμβαίνουν ως ένα συλλογικό σώμα που νοσεί και χρειάζεται θεραπεία».

Ποιο το μερίδιο ευθύνης της πολιτείας και ποιο της κοινωνίας και του ατόμου ξεχωριστά;
«Είναι ισόποσο το μερίδιο της ευθύνης αφού από το ατομικό οδηγούμαστε στο κοινωνικό σύνολο. Όλα ξεκινούν από την ατομική μας ευθύνη, το πώς στεκόμαστε απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν και ποιες ακριβώς είναι οι πράξεις μας.

»Δυστυχώς, ο νοητικός μας θόρυβος δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια ατομική και συλλογική υγιή εξέλιξη. Αν ο άνθρωπος δεν κατανοήσει πως έχει πρόβλημα εξάρτησης από την εξουσία θα πνιγεί μέσα στο σκοτάδι αυτής της άγνοιας.

»Ο Νίτσε έλεγε πως αρέσει στον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του ως έναν από το κοπάδι, να ζει ως αγέλη. Είναι μια διαστροφή της ακαλλιέργητης φύσης του αυτή. Πιστεύω ότι το μόνο που θα μπορέσει να αλλάξει την αρρωστημένη αυτή πεποίθηση, είναι η επαφή με την πνευματικότητα».

Μετά το live στις 2/07, ποια είναι τα επόμενα δημιουργικά σας σχέδια;
«Βρίσκομαι σε διαρκή υπηρεσία και εκπλήρωση σχεδίου».

Ιnfo
Πιάνο : Γιώργος Κονής
Τσέλο : Σταύρος Παργινός
Βιόλα : Ράνια Ζέττα
Βιολί : Δημήτρης Κουζής
Κρουστά & Drums : Πέτρος Τσαμπαρλής
Laptop & Synths : Μιχάλης Δέλτα
Video : Hior Chronik

Τιμές εισιτηρίων: 12€ – 8€ (Φοιτητικό) – 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.)
Ώρα έναρξης στις 22.00

entertainment.in.gr

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024