Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Μπάσης: Οι τραγουδιστές σήμερα «τρώμε ψωμί» από τα τραγούδια του Τόκα

Δημήτρης Μπάσης: Οι τραγουδιστές σήμερα «τρώμε ψωμί» από τα τραγούδια του Τόκα

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

«Ήταν ένας άνθρωπος πολύ προσιτός, πολύ χαμογελαστός που αν δεν ήξερες ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ο Μάριος Τόκας, δεν σου πήγαινε το μυαλό ότι αυτή η απλότητα συμβαδίζει ταυτόχρονα με αυτό το καλλιτεχνικό μέγεθος που είχε…». Ο Δημήτρης Μπάσης συμμετέχει στις δυο μεγάλες βραδιές αφιερωμένες στα τραγούδια του Μάριου Τόκα και μιλά στο in.gr για το συνθέτη, το έργο του και τις δυο συναυλίες στο Θέατρο Badminton.

Θα συμμετέχετε σε δυο μεγάλες βραδιές αφιερωμένες στον Μάριο Τόκα, στις 4 και 5 Απριλίου στο Θέατρο Badminton. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε τόσο για τη συμμετοχή σας αυτή όσο και για το Μάριο Τόκα, όπως τον γνωρίσατε εσείς.
«Ο Μάριος Τόκας υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες, είχα την τύχη να τον γνωρίζω προσωπικά και πριν «φύγει» πρέπει να σας πω ότι είχαμε κάνει κουβέντα για να συνεργαστούμε δισκογραφικά. Συμμετείχα σε κάποιες συναυλίες του μετά από πρόσκλησή του, δυο χρόνια πριν «φύγει» και είχαμε γνωριστεί καλά. Το είχαμε βάλει τελείως δειλά κάτω ότι πρέπει να κάνουμε και δισκογραφικά κάτι, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε… Αυτή είναι η σχέση μου με τον Μάριο Τόκα και χαίρομαι πάρα πολύ που τα τελευταία χρόνια γίνονται αφιερώματα σε αυτόν το σπουδαίο συνθέτη, όπως πέρσι στο Ηρώδειο ή οι μεγάλες συναυλίες σε λίγες ημέρες στο Badminton. Χαίρομαι πολύ πλαισιώνονται από σπουδαίους καλλιτέχνες όπως είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Γιώτα Νέγκα, η Δήμητρα Σταθοπούλου. Πραγματικά αξίζουν στον Μάριο Τόκα, σε αυτό το σπουδαίο συνθέτη που η σφραγίδα θα μείνει ανεξίτηλη. Έδωσε τραγούδια που θα μεγαλώσουν και οι επόμενες γενιές.

»Νομίζω ότι ήταν ο πιο απλός άνθρωπος που ταυτόχρονα είχε και αυτό το τεράστιο καλλιτεχνικό μέγεθος. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ προσιτός, πολύ χαμογελαστός που αν δεν ήξερες ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ο Μάριος Τόκας, δεν σου πήγαινε το μυαλό ότι αυτή η απλότητα συμβαδίζει ταυτόχρονα με αυτό το καλλιτεχνικό μέγεθος που είχε. Θα έλεγα με μια λέξη ότι ήταν ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ήθελες να τον κάνεις φίλο σου από το πρώτο καλημέρα. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ ενδιαφέρων και εξωστρεφής.

»Για τη συμμετοχή μου, θέλω να ευχαριστήσω την Αμαλία Τόκα για την τιμή που μου κάνει να με συμπεριλάβει στο team των ερμηνευτών και από τη στιγμή που μου έγινε η πρόσκληση θεωρώ υποχρέωσή μου και τιμή μου να ερμηνεύσω τραγούδια του. Έτσι κι αλλιώς τραγουδάω στα live μου τραγούδια του καθώς έχω μια μεγάλη αγάπη στον Δημήτρη Μητροπάνο και έχω κληρονομήσει και την ορχήστρα του από τότε που «έφυγε» εκείνος. Πολλά από τα τραγούδια που τραγουδάω τυχαίνει να είναι και του Μάριου. Οπότε το θεωρώ ως μια ηθική υποχρέωσή μου γιατί αυτά τα κομμάτια πρέπει να τα διαδεχτούν και οι επόμενες γενιές. Αυτή η διαδοχή θα γίνει όταν και οι τραγουδιστές της γενιάς μου θα συνεχίσουν να τα τραγουδάμε για να τα μάθουν και επόμενες».

Σας έχει επηρεάσει το έργο του;
«Σαφώς. Πρέπει να πω ότι είναι ένας από τους πιο αξιόλογους συνθέτες με τεράστια προσφορά. Με έχει επηρεάσει και αγαπώ τα τραγούδια του».

Γιατί έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ πιστεύετε τα τραγούδια του Μάριου Τόκα, «μελωδίες αναλλοίωτες» όπως τις χαρακτηρίζετε κι εσείς.
«Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Είναι μελωδίες αναλλοίωτες, σπουδαίες, με έναν σπουδαίο στίχο. Ο Τόκας έψαχνε πάρα πολύ το κομμάτι στίχος στα τραγούδια του και δεν είναι τυχαίοι οι στίχοι των τραγουδιών του, όπως και ότι τα έχουν ερμηνεύσει μεγάλες φωνές. Οπότε όλο αυτό το μείγμα μαζί απογειώνει τα τραγούδια αυτά, τα κάνει ανεξίτηλα στο χρόνο. Θα το πω απλά και λαϊκά, εμείς οι τραγουδιστές σήμερα «τρώμε ψωμί» από αυτά τα τραγούδια. Διότι για να στήσουμε ένα επιτυχημένο ζωντανό πρόγραμμα και να στηρίξουμε τις ζωντανές εμφανίσεις μας, δανειζόμαστε αρκετά τραγούδια του Μάριου Τόκα. Αυτό σημαίνει πολλά. Τραγούδια που γράφτηκαν πριν από πάρα πολλά χρόνια κι όμως, θα έλεγα, είναι αρκετά επίκαιρα σήμερα».

Νιώθετε να λείπει ακόμα περισσότερο από τη σημερινή πραγματικότητα;
«Σαφώς, είναι ένας κρίκος της μεγάλης αλυσίδας των ελλήνων συνθετών που έχει «φύγει». Αυτή η απώλεια των σπουδαίων δημιουργών είναι σημαντική, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο έτσι, γιατί αυτοί οι δημιουργοί που «φεύγουν» έχουν αφήσει μια παρακαταθήκη, έχουν επηρεάσει τους νεότερους συνθέτες, οι οποίοι «πατάνε» πάνω στους παλιότερους για να δημιουργηθεί αυτό που υπάρχει σήμερα, η εξέλιξη του τραγουδιού. Το τραγούδι συνεχίζεται να γράφεται, αλλά όλοι αυτοί οι νέοι συνθέτες έχουν επιρροές από τον Λοΐζο, από τον Τόκα, από τον Χατζιδάκι, από τον Τσιτσάνη από όλους! Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τσιτσάνης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης σε δυο πολύ σπουδαίους συνθέτες και το έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι. Στον Χατζιδάκι και στον Θεοδωράκη. Άρα, ναι μεν λείπει ένας μεγάλος συντελεστής σαν τον Μάριο Τόκα σήμερα, από την άλλη όμως έχει βάλει το σπόρο με τα τραγούδια του τα οποία θα αντέξουν στους αιώνες των αιώνων για να μπορέσουν οι νεότεροι δημιουργοί να «πατήσουν» και να υπάρχει και συνέχεια».

Η πολιτεία σήμερα, τιμά τους μεγάλους δημιουργούς;
«Ξέρετε, επειδή έχει τόσα να σκεφτεί η πολιτεία -όταν σε μια κοινωνία υπάρχει αυτή η κρίση- και πρέπει λίγο να ευαισθητοποιούμε εμείς την πολιτεία, να της υπενθυμίζουμε κάποια πράγματα. Όταν το κάνουμε, ενίοτε, η πολιτεία έρχεται να κάνει αυτό που μπορεί. Τι μπορεί να κάνει σήμερα ας πούμε; Να τιμήσει κάποιον συνθέτη παραχωρώντας έναν χώρο ή να γίνουν συναυλίες υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτά μπορεί να κάνει η πολιτεία και νομίζω κατά καιρούς τα κάνει. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Καλό είναι να τα «χώνουμε» στην πολιτεία αλλά καλό είναι να λέμε και τα καλά, γιατί κατά καιρούς η πολιτεία δείχνει ευαισθησία στο χώρο του πολιτισμού. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν, γιατί όταν μιλάμε για πολιτισμό μιλάμε και για χρήματα! Και αυτή τη στιγμή όπως καταλαβαίνουμε όλοι αυτό είναι ένα κομμάτι δύσκολο…»

Θα χαρακτηρίζετε ως μια νότα αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης αυτές τις δυο βραδιές;
«Είναι μια ψυχική ανάταση, όχι μόνο για εμάς τους καλλιτέχνες που θα βρεθούμε επί σκηνής να πούμε αυτά τα μεγάλα τραγούδια, αλλά και για τον κόσμο. Ο κόσμος έχει ανάγκη να βάλει χρώμα στη ζωή του στην γκρίζα καθημερινότητα που έχει και αυτές οι εκδηλώσεις πολιτισμού, αυτές οι συναυλίες βάζουν λίγο χρώμα στη ζωή μας. Και καλό είναι να γίνονται. Και για τον Μάριο Τόκα και για όλους αυτούς που έχουν προσφέρει.

»Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης που συμμετείχα, η συναυλία ήταν sold out εβδομάδες πριν και αυτό πραγματικά με χαροποιεί και μου δίνει το μήνυμα ότι όσο και να υπάρχει αυτή η κρίση, όσο γκρίζα να είναι η καθημερινότητα αυτού του λαού, δίνει το «παρών» στα σπουδαία πράγματα. Και να μην ξεχνάμε πως ως χώρα ένα βασικό πράγμα που έχουμε να δείξουμε είναι ο πολιτισμός μας. Και πολιτισμός δεν είναι μόνο τα σημαντικά αρχαία μας είναι και η μουσική μας. Έχουμε σπουδαία μουσική, η ελληνική μουσική ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Ταξιδεύω στο εξωτερικό και βλέπως πως συνθέτες όπως ο Ξαρχάκος, ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις είναι πολύ γνωστοί στο εκεί. Και τα τραγούδια τους και οι δίσκοι τους. Η ελληνική μουσική είναι εξαγώγιμη και όσο και να μας φαίνεται παράξενο που λένε ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι εύηχη όπως η ιταλική για να βοηθήσει και να διαδοθεί το ελληνικό τραγούδι κλπ., εγώ θεωρώ ότι η ελληνική μας μουσική είναι αξιόλογο εξαγώγιμο προϊόν.

Σήμερα ο κόσμος, λόγω οικονομικών δυσχερειών έχει περιορίσεις τις εξόδους του, επιλέγει…
«Ο κόσμος επιλέγει και είναι αυστηρή η επιλογή που κάνει για τις εξόδους του οι οποίες είναι πια μετρημένες. Επιλέγει αυστηρά πού θα ξοδέψει τα όποια χρήματά του. Όμως θεωρώ ότι αυτές οι συναυλίες είναι αρκετά προσιτές, το εισιτήριο έχει κατέβει αρκετά και έτσι πρέπει. Ο κόσμος δίνει το «παρών» στα καλά πράγματα. Παλαιότερα που δεν υπήρχε η κρίση πήγαινε παντού, τώρα πια θα πάει εκεί που πραγματικά αξίζει τον κόπο να δώσει τα χρήματά του.

Πείτε μας μερικά πράγματα για το πρόγραμμα των δυο συναυλιών.
«Το πρόγραμμα το έχει επιμεληθεί ο Ηλίας Μπενέτος που είναι και παραγωγός μου στη δισκογραφία. Θα πούμε τα σπουδαία τραγούδια του Μάριου Τόκα, οι καλλιτέχνες θα εναλλασσόμαστε στη σκηνή και από ό,τι ξέρω ο Γιώργος Νταλάρας θα πει δικά του γιατί έχει τραγουδήσει Μάριο Τόκα και κάποια αναφέρονται στην Κύπρο».

Τα δικά σας επόμενα σχέδια ποια είναι;
«Από τα μέσα Φεβρουαρίου έχω ξεκινήσει μια μίνι χειμερινή περιοδεία σε διάφορες μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό και μια στάση μου είναι και στον Ρυθμός Stage Stage, 2 και 9 Απριλίου. Στην Ηλιούπολη θα έχω μαζί μου και τη Σοφία Κουρτίδου μια αξιόλογη και νέα τραγουδίστρια η οποία με έχει εκπλήξει ευχάριστα για το ηχόχρωμα της φωνής της και το ρεπερτόριο της.

»Επίσης, είμαι στο στούντιο και ετοιμάζω το νέο μου δίσκο και ως προπομπό λέω και ένα καινούριο τραγούδι στις εμφανίσεις αυτές. Ο νέος μου δίσκος είναι πολυσυλλεκτικός και έχω την τιμή και τη χαρά να μου γράφουν διάφοροι συνθέτες, ένας από αυτούς είναι και ο Θάνος Μικρούτσικος, ενώ μου γράφουν επίσης ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Ανδρέας Κατσιγάννης και περιμένω και μια έκπληξη από έναν σπουδαίο δημιουργό που δεν θέλω να το αποκαλύψω ακόμα γιατί μου λέει «θέλω να σου γράψω και αν μου βγει θα στο δώσω με μεγάλη χαρά»! Ακόμα δεν ξέρω αν θα του βγει, οπότε δεν θέλω να το ανακοινώσω. Ευελπιστώ μέχρι πριν το καλοκαίρι να μπορέσουμε να τον κυκλοφορήσουμε.

»Το καλοκαίρι θα κάνω καλοκαιρινή περιοδεία με την Ελένη Πέτα σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, αν δεν είναι έτοιμος όλος ο δίσκος, ένα CD σίγουρα θα κυκλοφορήσει ως προπομπός του νέου άλμπουμ».

entertainment.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024