Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Menta: «Η αποφασιστικότητα για δημιουργία καλά κρατάει»

Menta: «Η αποφασιστικότητα για δημιουργία καλά κρατάει»

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση Από την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ (Στον Πλανήτη Του Εδμούνδου, 2000) έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια συνέπειας, πειραματισμού, εμπνευσμένης μουσικής και 6 συνολικά δίσκων -ενώ ετοιμάζεται και ο επόμενος- με πιο πρόσφατο την instrumental πρόταση Téléphérique. O λόγος για το συγκρότημα των Menta οι οποίοι αναφέρουν για τη διαδρομή τους […]

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Από την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ (Στον Πλανήτη Του Εδμούνδου, 2000) έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια συνέπειας, πειραματισμού, εμπνευσμένης μουσικής και 6 συνολικά δίσκων -ενώ ετοιμάζεται και ο επόμενος- με πιο πρόσφατο την instrumental πρόταση Téléphérique. O λόγος για το συγκρότημα των Menta οι οποίοι αναφέρουν για τη διαδρομή τους όλα αυτά τα χρόνια:

«Μόλις περάσαμε τον έκτο πυλώνα, με μερικές εμπειρίες περισσότερες στο βαγόνι. Ταρακουνήματα και απότομες στάσεις δεν υπάρχουν γιατί η αποφασιστικότητα για δημιουργία καλά κρατάει».

Το Σάββατο 12/12, το συγκρότημα –για ακόμη μια φορά- θα μοιραστεί τη σκηνή του six d.o.g.s. με τους Film, όπου αναμένεται να «ηλεκτρίσουν» την ατμόσφαιρα με παλαιότερους και νέους ήχους.

Πόσο ανοδική υπήρξε η πορεία του Téléphérique ένα περίπου χρόνο μετά την κυκλοφορία του; Ήταν ένα στοίχημα που κερδίσατε, το 6ο αυτό άλμπουμ και πρώτο instrumental για εσάς;
«Είναι αλήθεια πως το Téléphérique μας έφερε πιο κοντά σε ανθρώπους που ζητούσαν επίμονα από τους ΜΕΝΤΑ να χρησιμοποιήσουν αγγλικό στίχο. Δεν έγινε αυτό βέβαια, αλλά με ένα τρόπο έγινε το χατίρι τους. Είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα της νέας μας προσπάθειας γιατί ήταν πολύ αναζωογονητικό για την μπάντα».

Να υποθέσουμε ότι είναι μια «συνταγή» που θα ακολουθήσετε και στις επόμενες δουλειές σας; Υπάρχει κάτι νέο στα σκαριά;
«Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως το νέο αυτό ηχητικό περιβάλλον που βρισκόμαστε τώρα μας εκφράζει. Οπότε ναι, η κατεύθυνση και στα επόμενα μας κομμάτια είναι προς τα εκεί. Έχουμε ήδη ηχογραφήσει καμιά δεκαριά και πειραματιζόμαστε με το θέμα του στίχου. Όμως, είναι νωρίς ακόμα για να σου πω πώς θα ολοκληρωθούν».

Ποιες οι απαιτήσεις και οι ευθύνες που «γεννά» η απουσία στίχου για το δημιουργό, το μουσικό, τον performer;
«Η απουσία του στίχου σε βάζει στη διαδικασία να βρεις το θέμα εκείνο το οποίο θα «μιλήσει» μέσα στο κομμάτι. Είναι κάτι που θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο, αλλά, είναι και αυτό που μας ιντριγκάρει να βρούμε νέα πλαίσια δημιουργίας».

Έχει την απήχηση που θα θέλατε η ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα, γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από τους νεότερους μουσικούς της ηλεκτρονικής σκηνής;
«Ναι, νομίζω πως η ηλεκτρονική μουσική (ό,τι κι αν σημαίνει ο όρος), έχει μπει για τα καλά στα αυτιά μας. Τυχαίνει πολύ πιο συχνά πλέον, να ακούσεις έλληνες μουσικούς ή συγκροτήματα ηλεκτρονικής μουσικής, απ’ ό,τι παλαιότερα. Σίγουρα δεν είμαστε στις επάλξεις όπως η Γαλλία και η Αμερική, αλλά μπορείς να βρεις ωραία και εμπνευσμένα tracks όπως αυτά του Sillyboy για παράδειγμα».

Mε ποιον εκπρόσωπο της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε;
«Με τον Sillyboy και τη Γεωργία Καρύδη».

CD, βινύλιο ή digital αρχείο το ιδανικότερο «όχημα» για να φτάσει η μουσική σας στον ακροατή;
«Το βινύλιο είναι το ομορφότερο μέσο για την αναπαραγωγή μουσικής γενικότερα, αλλά, το digital αρχείο είναι το πιο γρήγορο και το πιο εύκολο. Το ιδανικότερο λοιπόν είναι σχετικό. Το Téléphérique κυκλοφορεί και στα δύο format».

Το «τελεφερίκ» της διαδρομής των Μέντα σε ποιο σημείο βρίσκεται, πόσο ομαλή είναι η πορεία του και ποια είναι η θέα που βλέπετε από εκεί ψηλά;
«Μόλις περάσαμε τον έκτο πυλώνα, με μερικές εμπειρίες περισσότερες στο βαγόνι. Ταρακουνήματα και απότομες στάσεις δεν υπάρχουν γιατί η αποφασιστικότητα για δημιουργία καλά κρατάει. Και από κάτω η Αθήνα της κρίσης, της παράνοιας και του σουρεαλισμού».

Το Σάββατο 12/12 αναμένεται να «ηλεκτρίσετε» την ατμόσφαιρα στο six d.o.g.s Μιλήστε μας για αυτό το live και όσα θα δούμε εκεί.
«Είναι ένα live που κάνουμε μαζί με τους Film. Θα παίξουμε όλο το Téléphérique καθώς και 2 καινούργια κομμάτια. Σας περιμένουμε…»

Info
six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι
Είσοδος: 5 ευρώ
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Menta 22:15
Film 23:15


entertainment.in.gr

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024