Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά

Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά

...

Από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και για τους επόμενους έξι μήνες η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) στήνει μια ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη με έδρα τον κινηματογράφο Άστορ στο κέντρο της Αθήνας.

Μία Δευτέρα και μία Παρασκευή κάθε μήνα, από νωρίς το απόγευμα ή από αργά το βράδυ, θα προβάλλονται «παράξενα, παραγνωρισμένα, παραμελημένα, παραπονεμένα» -όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του αφιερώματος- ελληνικά φιλμ των δεκαετιών 1960 – 1990.

Συνολικά 35 ελληνικές ταινίες που σπάνια προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα σε κόπιες 35mm, θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος.

Eπιλεγμένες από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, οι ταινίες της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» εντάσσονται σε ιδιαίτερους κύκλους προβολών (Ξοδεμένα 80, Ερωτικά Γράμματα, Μανίες, Βρώμικο Ψωμί, Παράξενο Τότε I & II, Είδη Υπό Εξαφάνιση κ.α.), και αναδεικνύουν τάσεις και εκλεκτικές κινηματογραφικές συγγένειες τριών δεκαετιών.

Πρόκειται για ταινίες που αγαπήθηκαν και ξεχάστηκαν, άλλες που ψάχνουν ακόμα το κοινό τους.

Τις ταινίες και κάποιους από τους δημιουργούς θα παρουσιάζουν κινηματογραφιστές των νεότερων γενιών. Ανάμεσά τους οι: Θάνος Αναστόπουλος, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου, Μπάμπης Μακρίδης, Δώρα Μασκλαβάνου, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Σύλλας Τζουμέρκας, Παναγιώτης Φαφούτης, Άγγελος Φραντζής και άλλοι.

Η αρχή θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου με τις ταινίες «Κίερον» (1967) του Δήμου Θέου, «Υπόγεια Διαδρομή» (1983) του Απόστολου Δοξιάδη και «Δια Ασήμαντον Αφορμήν» (1974) του Τάσου Ψαρρά, ενώ ο Στέργιος Πάσχος θα παρουσιάσει την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου σε μεταμεσονύχτια προβολή την «Πρωινή Περίπολο» (1987) του Νίκου Νικολαΐδη.

Περισσότερα για τις ταινίες:

Κιέριον

Ενας αριστερός δημοσιογράφος, ο Αίμος Βαγενάς, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της συμμετοχής στη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ. Η ενοχή του δεν αποδεικνύεται και αφήνεται προσωρινά ελεύθερος. Με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα αρχίζει να ερευνά την υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκε, ενώ η αστυνομία κατασκευάζει έναν άλλο δολοφόνο, τον εβραίο φοιτητή Ζαδίκ ο οποίος ακολούθως αυτοκτονεί στο κρατητήριο.

Υπόγεια Διαδρομή

Ο υπουργός Βιομηχανικής Ανάπτυξης αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Από τη μια, η γυναίκα του, μετά την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας της, στρέφεται εναντίον του συμμαχώντας με τους παλιούς του συντρόφους, οι οποίοι αντιτίθενται στην κυβέρνηση και αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες. Από την άλλη, μια οικολογική καταστροφή απειλεί να βάλει τέλος στην πολιτική του καριέρα. Ο πρωθυπουργός διατάσσει την «ειδική υπηρεσία» να λύσει το πρόβλημα, συνδέοντας τους υποτιθέμενους τρομοκράτες με την οικολογική καταστροφή και κατηγορώντας τους πως συνωμοτούν κατά του πολιτεύματος.

Δι’ Ασήμαντον Αφορμήν

Το έτος 1953, σε ένα καπνοχώρι της Μακεδονίας, διαπράττεται ένας περίεργος φόνος. Κατά την ακροαματική διαδικασία, προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι τα πραγματικά αίτια δεν ήταν κάποιες συνήθεις κτηματικές διαφορές, όπως είχαν θεωρήσει αρχικά η χωροφυλακή κι ο εισαγγελέας, αλλά οι οικονομικές διαφορές και οι ανελέητες συγκρούσεις ανάμεσα σε καπνοκαλλιεργητές και καπνεμπόρους.

Πρωινή περίπολος

Σε μια έρημη και κατεστραμμένη πόλη, μια γυναίκα βαδίζει ολομόναχη. Προσπαθεί να διασχίσει την απαγορευμένη ζώνη και να φτάσει στη θάλασσα. Παντού παραμονεύουν παγίδες και η Πρωινή Περίπολος την παρακολουθεί. Οι μηχανισμοί της πόλης λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Ηλεκτρονικές φωνές καλούν τους ανύπαρκτους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη. Το σύστημα επικοινωνίας δουλεύει, οι κινηματογράφοι προβάλουν ταινίες, οικεία πρόσωπα μιας περασμένης εποχής γεμίζουν τις τηλεοπτικές οθόνες. Ένας άντρας, από τους λίγους επιζώντες, που τώρα φρουρεί την πόλη, εμφανίζεται ξαφνικά κοντά της.

Να σημειωθεί ότι το τρέιλερ του αφιερώματος έχει σκηνοθετήσει η Ελίνα Ψύκου (Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά) και η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον Γιάννη Βεσλεμέ (Νορβηγία).

Το αφιέρωμα ξεκινά στις 12 Δεκεμβρίου και οι ταινίες θα προβάλλονται στον κινηματογράφο Άστορ.

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή, 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024