Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Το ελληνικό σινεμά έχει κάνει τεράστια βήματα»

Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Το ελληνικό σινεμά έχει κάνει τεράστια βήματα»

Συνέντευξη στην Ελισάβετ Σταμοπούλου Οι Νύχτες πρεμιέρας σηκώνουν αυλαία με κοινωνικό προφίλ, πλούσιο πρόγραμμα και με έμφαση στην Ευρώπη των προβλημάτων, στους νέους έλληνες δημιουργούς και στα άτομα με αναπηρία. Με αφορμή το κινηματογραφικό αυτό γεγονός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης σημείωσε στο in.gr με τόνο ελπίδας: «Το ελληνικό σινεμά έχει κάνει τεράστια […]

Συνέντευξη στην Ελισάβετ Σταμοπούλου

Οι Νύχτες πρεμιέρας σηκώνουν αυλαία με κοινωνικό προφίλ, πλούσιο πρόγραμμα και με έμφαση στην Ευρώπη των προβλημάτων, στους νέους έλληνες δημιουργούς και στα άτομα με αναπηρία.

Με αφορμή το κινηματογραφικό αυτό γεγονός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης σημείωσε στο in.gr με τόνο ελπίδας: «Το ελληνικό σινεμά έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα στη δεκαετία του ’90 όταν γυρνούσαμε στα ξένα φεστιβάλ οι παραγωγοί, οι δημοσιογράφοι, οι δημιουργοί ταινιών μάς έλεγαν το όνομα του Αγγελόπουλου μόνο. Τελευταία έχουν να μας ρωτήσουν για ένα νέο όνομα, για μια νέα ταινία και ανακάλυψη».

Αναφέρθηκε στους νέους εκείνους δημιουργούς που φιλοξενεί το φεστιβάλ, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον σκηνοθέτη Νίκολας Ρεγκ, αλλά και στον σκηνοθέτη εκείνο που δεν είναι τόσο γνωστός αλλά θα έρθει στην Ελλάδα να μιλήσει για ένα διαφορετικό Χόλιγουντ, για τη σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού ονείρου.

«Το φεστιβάλ προσπαθεί να γίνει προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης που εξήγησε πώς συνελήφθη η ιδέα αυτή και τι δράσεις έχουν αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ συνοψίζοντας το σκοπό των Νυχτών Πρεμιέρας ανέφερε: «Προσπαθούμε να βρούμε καλό σινεμά, ταινίες που βγαίνουν σπάνια κι έχουν κάτι πολύ ιδιαίτερο να πουν για την ίδια τη ζωή».

Οι Νύχτες Πρεμιέρας σηκώνουν αυλαία. Πότε αποφασίσατε να εντάξετε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας την ενότητα η «Ευρώπη έτος μηδέν» και σε τι αποσκοπεί η κίνηση αυτή;
Βλέποντας τις ταινίες της φετινής παραγωγής από όλη την Ευρώπη, παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ταινιών στις οποίες αντικατοπτρίζεται όλη η δύσκολη κοινωνική κατάσταση της Ευρώπης. Οπότε από μόνη της ήρθε η ενότητα. Πρόκειται για ταινίες που μιλούν για την ανεργία, για τους πρόσφυγες, για την οπισθοχώρηση του κοινωνικού κράτους, για την έλλειψη πρόνοιας και για τα προβλήματα που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια και που αυξάνονται.

Πιστεύετε ότι στο μέλλον όλο και περισσότεροι δημιουργοί θα θίγουν το θέμα αυτό;

Ενδεχομένως ναι να υπάρξουν πιο πολλές ταινίες στο μέλλον γιατί όλα αυτά τα φαινόμενα αντικατοπτρίζονται στην τέχνη και όχι μόνο στον κινηματογράφο.

Θα διεξαχθεί και αφιέρωμα στον Νίκολας Ρεγκ. Σας έλκουν οι σκηνοθέτες που «διαβάζουν» διαφορετικά την ψυχαγωγία;
Ο Νίκολας Ρεγκ είναι από τους σημαντικότερους ευρωπαίους δημιουργούς και θα θέλαμε πολύ να φιλοξενήσουμε τον ίδιο στο Φεστιβάλ, αλλά ταξιδεύει δύσκολα. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει το τολμηρό σινεμά και οι ιδιόμορφες αυτές ταινίες να γίνουν μέχρι και σλόγκαν.

Ποιον άλλον δημιουργό ξεχωρίζετε;

Ένας άλλος ιδιαίτερος δημιουργός, ένα αφιέρωμα που θέλαμε καιρό να κάνουμε είναι στον Σον Μπέικερ. Είναι ένας αμερικανός δημιουργός, τον οποίο θα φιλοξενήσουμε και θα παίξουμε όλες τις ταινίες του. Δεν είναι από τους πολύ γνωστούς, αλλά μας δείχνει τις εικόνες που το Χόλιγουντ δεν θέλει να δούμε, την άλλη μεριά του αμερικανικού ονείρου. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για ένα φεστιβάλ, να δείχνει τέτοιες ταινίες και να προτείνει δημιουργούς που δεν είναι τόσο γνωστοί. Θα είναι μια αποκάλυψη, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα απαντήσει σε ερωτήματα.

Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι το Youth του Πάολο Σορεντίνο
Η ταινία του Σορεντίνο μάς λέει ότι δεν χρειάζεται να είμαστε νέοι για να είμαστε νέοι, πως αν δεν προσέξουμε θα γεράσουμε πριν της ώρας μας και ότι είναι άσκοπο να κυνηγάμε τη νεότητα γιατί βρίσκεται στο παρελθόν ενώ η ζωή μας στο μέλλον.

Το Φεστιβάλ, επίσης, γίνεται φέτος προσβάσιμο σε ανθρώπους με αναπηρία

Το φεστιβάλ προσπαθεί να γίνει προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Έχουμε κάνει μια πρώτη προσπάθεια σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία που μας προσέγγισαν. Προσπαθούμε να βάλουμε ελληνικούς υπότιτλους βάσει διαλόγων, δεν είναι οι εντελώς επιστημονικοί υπότιτλοι, για κωφούς. Έχουμε εντάξει και μια προβολή για τυφλούς με ακουστική περιγραφή, τη Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη

Πότε εμφανίστηκε η ιδέα αυτή στο προσκήνιο;
Από το καλοκαίρι που το αδερφάκι των Νυχτών Πρεμιέρας, το Athens Open Air Film Festival, έκανε τις προβολές των ελληνικών ταινιών με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Το αφιέρωμα στον Ισραηλινό σκηνοθέτη Εϊτάν Φοξ τι θα λέγατε ότι επισημαίνει;
Τις ταινίες του Εϊτάν Φοξ τις έχουμε παίξει άλλες δύο φορές. Είναι από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες του Ισραήλ και ασχολείται με τολμηρό τρόπο με θέματα σεξουαλικής διαφορετικότητας και με προβλήματα ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους. Οι ιδέες του για μια διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι εντυπωσιακές.

Εάν σας έλεγαν να ξεχωρίσετε έναν νέο δημιουργό από τον ελληνικό κινηματογράφο ποιος θα ήταν αυτός;

Τρεις νέοι έλληνες σκηνοθέτες των Republic, Short Fuse και Μαριονέτες φτιάχνουν ταινίες είδους , περιπέτειας, πράγμα σπάνιο για τον ελληνικό κινηματογράφο. Το βρίσκουμε πολύ ενθαρρυντικό και οι συγκεκριμένες ταινίες αντανακλούν όλες τις επιπτώσεις της κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Το ελληνικό σινεμά έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα στη δεκαετία του ’90 όταν γυρνούσαμε στα ξένα φεστιβάλ οι παραγωγοί, οι δημοσιογράφοι, οι δημιουργοί ταινιών μάς έλεγαν το όνομα του Αγγελόπουλου μόνο. Τελευταία έχουν να μας ρωτήσουν για ένα νέο όνομα, για μια νέα ταινία και ανακάλυψη, που δίνει ελπίδα για το ελληνικό σινεμά. Οι ταινίες των ελλήνων σκηνοθετών βρίσκουν διανομή έστω και σε μικρά κυκλώματα εντός και εκτός Ευρώπης. Είναι μια ελπιδοφόρα κατάσταση.

Ποιος είναι ο στόχος των Νυχτών Πρεμιέρας;
Προσπαθούμε να βρούμε καλό σινεμά, ταινίες που βγαίνουν σπάνια ή δεν τις προσέχει κανείς όταν βγαίνουν κι έχουν κάτι πολύ ιδιαίτερο να πουν για την ίδια τη ζωή.

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024