Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καναδικό σινεμά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Καναδικό σινεμά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

...

Για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Αθήνα Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου, δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες κινηματογραφόφιλους να γνωρίσουν τον σύγχρονο κινηματογράφο του Καναδά.

Από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2017 θα πραγματοποιηθούν -με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Καναδά (1867-2017) αλλά και τα 75 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα (1942-2017)- προβολές καναδικών ταινιών.

Το αφιέρωμα φιλοδοξεί να αναδείξει το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας -θεμελιώδες χαρακτηριστικό της δίγλωσσης αυτής χώρας όπου συνυπάρχει το νέο με το παλιό, η γαλλική με την αγγλική κουλτούρα, οι γηγενείς πληθυσμοί με τους μετανάστες.

Αποδοχή της διαφορετικότητας, ελευθερία του λόγου, σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ανάδειξη της κουλτούρας των μειονοτήτων, ενθάρρυνση της δημιουργικότητας απ΄ όπου κι αν προέρχεται είναι μερικές από τις αξίες στη βάση των οποίων έγινε η επιλογή των έντεκα ταινιών πρόσφατης παραγωγής (2014 – 2016) που θα προβληθούν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καναδικού Κινηματογράφου.

Αγγλόφωνες και γαλλόφωνες ταινίες, αλλά και δημιουργίες αυτοχθόνων Καναδών -μια από τις ταινίες που θα προβληθούν είναι γυρισμένη στην γλώσσα των Inuit- συμπληρώνουν το πρόγραμμα. Κάποιες διαδραματίζονται στις επαρχιακές περιοχές του Καναδά, άλλες εστιάζουν στο φαινόμενο της μετανάστευσης προς την χώρα και τα ζητήματα που προκύπτουν από την σύγχυση ταυτότητας.

Οι περισσότερες δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει διανομή στην Ελλάδα, ενώ αρκετές από αυτές έρχονται στην χώρα μας μετά την πρεμιέρα τους σε μεγάλα ξένα φεστιβάλ όπως αυτό του Τορόντο. Τις υπογράφουν διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και ανερχόμενοι δημιουργοί.

Συγκροτούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της δυναμικής και πολυδιάστατης καναδικής κινηματογραφίας που δεν εξαντλείται σε γνωστά ονόματα όπως αυτά των Ατόμ Εγκογιάν, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και του νεότερου Ξαβιέ Ντολάν, αλλά περιλαμβάνει σημαντικούς -αν και λιγότερο γνωστούς στην χώρα μας- κινηματογραφιστές όπως ο Ζαχαρίας Κουνούκ και ο Μπενουά Πιλόν.

Η έναρξη της Εβδομάδας Καναδικού Κινηματογράφου θα γίνει με την αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Δυο Εραστές και μια Αρκούδα» («Two Lovers and a Bear») του Κιμ Νουέν (είσοδος με προσκλήσεις), μια γεμάτη ομορφιά και ποίηση ταινία που μας μεταφέρει κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε μια πόλη 200 κατοίκων, όπου οι δρόμοι δεν βγάζουν πουθενά. Με φόντο αυτό το απόκοσμο σεληνιακό τοπίο, δύο βασανισμένες ψυχές, η Λούσι και ο Ρομάν, θα κάνουν ένα αποφασιστικό άλμα για να βρουν την εσωτερική τους ηρεμία. Ο σκηνοθέτης Κιμ Νουέν θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα καθώς και στην επαναληπτική προβολή (στις 4 Φεβρουαρίου).

Στην Αθήνα θα βρεθούν επίσης, ως προσκεκλημένοι της Καναδικής Πρεσβείας, ο Γουίλ Γουντς, παραγωγός της ταινίας «Mean Dreams» και η ηθοποιός Ντέβερι Τζέικομπς, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ποιήματα για νεαρά πνεύματα».

Στο «Mean Dreams», πρωταγωνιστούν ο γνωστός ηθοποιός Μπιλ Πάξτον και η Σοφί Νελίς («Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ» και «Η Κλέφτρα βιβλίων»), ενώ στο «Ποιήματα για νεαρά πνεύματα», η Ντέβερι Τζέικομπς, που κατάγεται από τους αυτόχθονες Mohawk, έχει γυρίσει μια μικρού μήκους ταινία για τις εξαφανίσεις και δολοφονίες αυτόχθονων γυναικών του Καναδά –ένα θέμα για το οποίο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει κυρίως ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και μια ταινία animation.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο φιλμ της Μαριάν Ζεχίλ «Η άλλη όψη του Νοεμβρίου» πρωταγωνιστεί η Λιβανέζα Αρσινόη Χαντζιάν, μούσα και σύζυγος του Ατόμ Εγκογιάν, η οποία μάλιστα στα ενσαρκώνει διπλό ρόλο στην ταινία.

Στην ταινία «Άλογα στο παράθυρο», η ηρωίδα δανείζεται την φωνή της Σάντρα Ο, γνωστής μας από την σειρά Grey’s anatomy.

Σημειώνεται, επίσης, ότι την ταινία «Maliglutit» υπογράφει ο Ζαχαρίας Κουνούκ ο οποίος κατάγεται από τους Inuk. Το 2001 η ταινία του «Παγωμένος δρομέας» απέσπασε την Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών αλλά και το βραβείο καλύτερης καναδικής ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Στο πλαίσιο της εβδομάδας καναδικού κινηματογράφου θα προβάλλονται δύο ταινίες καθημερινά στην τιμή των 5 ευρώ για κάθε προβολή.

Η Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση των επετειακών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2017.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024