Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου» του Γκαστόν Λερού

«Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου» του Γκαστόν Λερού

Μια γυναίκα κοιμάται στην κρεβατοκάμαρά της. Το δωμάτιο δεν ανοίγει απέξω. Ξαφνικά κάποιος προσπαθεί να τη δολοφονήσει. Πριν φτάσει η αστυνομία, εκείνος το έχει ήδη σκάσει. Ποιος είναι ο δολοφόνος και πώς κατάφερε να μπει στο δωμάτιο; Μία γεμάτη ερωτηματικά και γρίφους υπόθεση και ένας ευρηματικός ντετέκτιβ συνθέτουν μία νοσταλγική και ατμοσφαιρική ιστορία φόνου, απάτης, […]

Μια γυναίκα κοιμάται στην κρεβατοκάμαρά της. Το δωμάτιο δεν ανοίγει απέξω. Ξαφνικά κάποιος προσπαθεί να τη δολοφονήσει. Πριν φτάσει η αστυνομία, εκείνος το έχει ήδη σκάσει. Ποιος είναι ο δολοφόνος και πώς κατάφερε να μπει στο δωμάτιο;

Μία γεμάτη ερωτηματικά και γρίφους υπόθεση και ένας ευρηματικός ντετέκτιβ συνθέτουν μία νοσταλγική και ατμοσφαιρική ιστορία φόνου, απάτης, προδοσίας και πάθους, που, σχεδόν έναν αιώνα μετά από την πρώτη δημοσίευσή της, παραμένει ορόσημο της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας και δεν σταματά να διαβάζεται, και να αποκτά νέους φανατικούς θαυμαστές μέσα στον 21ο αιώνα. Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου είναι ένα από τα 100 καλύτερα βιβλία μυστηρίου που έχουν γραφτεί ποτέ και μία από τις πιο εμβληματικές ιστορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου, γραμμένη από το συγγραφέα που μας χάρισε το αθάνατο Φάντασμα της Όπερας.

Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου είναι ένα πρωτοπόρο για το είδος και την εποχή του μυθιστόρημα που γράφτηκε στη Γαλλία το 1907. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του υποείδους που είναι γνωστό ως «locked room mystery» στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο όρος αυτός του «κλειδωμένου δωματίου», περιλαμβάνει αστυνομικές ιστορίες όπου το έγκλημα πραγματοποιείται κάτω από φαινομενικά αδύνατες περιστάσεις με τη σκηνή του εγκλήματος να φαίνεται μη προσβάσιμη με εύκολη είσοδο ή έξοδο.

Με το είδος ασχολήθηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της κλασσικής λογοτεχνίας, όπως οι: Edgar Allan Poe, Wilkie Collins και Joseph Conrad.

Το βιβλίο κυκλοροφεί στις 30 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συμπληρώστε τη φόρμα και κερδίστε το βιβλίο «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου». Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με e-mail.

Σύνοψη
Μετά από μία κοπιαστική ημέρα σημαντικών επιστημονικών πειραμάτων, η δεσποινίς Στάνγκερσον είχε μόλις αποσυρθεί στο υπνοδωμάτιό της. Ξαφνικά, άρχισαν να ακούγονται από μέσα ήχοι πάλης, αγωνιώδεις κραυγές, εκκλήσεις για βοήθεια και πυροβολισμοί. Όταν η κλειδωμένη της πόρτα υποχωρεί στα χτυπήματα του πατέρα της και ενός υπηρέτη, η Ματίλντ βρίσκεται πεσμένη στο πάτωμα, σοβαρά τραυματισμένη και γεμάτη αίματα. Κανείς άλλος δεν βρίσκεται στο δωμάτιο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη έξοδος, και το μοναδικό παράθυρο του Κίτρινου Δωματίου είναι ασφαλισμένο από μέσα. Πώς είναι δυνατόν να απέδρασε από εκεί ο δράστης;

Ο συγγραφέας
Ο γάλλος συγγραφέας Γκαστόν Λερού (Gaston Leroux, 1868-1927), γνωστός κυρίως για το περίφημο μυθιστόρημά του Το Φάντασμα της Όπερας, που μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο, υπήρξε κληρονόμος μίας μεγάλης περιουσίας και έζησε πλουσιοπάροχα μέχρι το 1890, οπότε και έφτασε κοντά στη χρεοκοπία.

Έχοντας σπουδάσει νομικά, άρχισε να δουλεύει ως δικαστικός δημοσιογράφος αλλά και κριτικός θεάτρου. Το 1905, ως επίσημος διεθνής ανταποκριτής της εφημερίδας Le Matin, στάλθηκε στη Ρωσία για να καλύψει τις εξεγέρσεις εναντίον του τσάρου. Εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία το 1907 και άρχισε να γράφει μυθιστορήματα, με πρώτο το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου, όπου και εισάγει τον περίφημο δημοσιογράφο-ντετέκτιβ του Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ. Το 1909, ίδρυσε μαζί με τον Arthur Bernede την εταιρεία Societe des Cineromans, προκειμένου να δημοσιεύουν μυθιστορήματα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στον κινηματογράφο. Η συνεισφορά του Γκαστόν Λερού στη γαλλική αστυνομική λογοτεχνία θεωρείται εφάμιλλη με εκείνη του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στην αγγλική και του Έντγκαρ Άλαν Πόε στην αμερικανική.

Το πρώτο μυθιστόρημα του Γκαστόν Λερού όπου και μας συστήνει τον περίφημο, νεαρό δημοσιογράφο του Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ. Προικισμένος με ιδιαίτερη οξύνοια και μοναδικό ταλέντο στο να λύνει και τα πιο παράλογα μυστήρια, ο Ρουλεταμπίλ σε ρόλο ντετέκτιβ, «γίνεται» τα μάτια και τα αυτιά του αναγνώστη, σε ένα κλειδαμπαρωμένο δωμάτιο που ξέρει να φυλάει καλά τα μυστικά του.

Ένας δολοφόνος άλλοτε άυλος και άλλοτε σάρκινος «στοιχειώνει» τον υποβλητικό πύργο της γαλλικής εξοχής όπου, ο Βαγγέλης Γιαννίσης με την εξαιρετική απόδοση της ιστορίας στην ελληνική γλώσσα και τη γλαφυρότητά του, επιτυγχάνει να «τοποθετήσει» τον αναγνώστη και να τον «τυλίξει» με τη σκοτεινή και ομιχλώδη ατμόσφαιρα.

Γεμάτο γρίφους και ανατροπές, «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου», έναν αιώνα μετά την κυκλοφορία του, δεν έχει χάσει καθόλου τη… μυστηριώδη γοητεία του και διατηρώντας το σασπένς αμείωτο, καταφέρνει να καθηλώσει το σύγχρονο αναγνώστη έως την τελευταία σελίδα.

Τζωρτζίνα Ντούτση

Όροι και προϋποθέσεις διαγωνισμού

  • Οι νικητές θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Διόπτρα: Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα (Δευτέρα, Τετάρτη 09.00-15.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.00-17.00, Σάββατο 10.00-14.00). Τηλέφωνο: 210 3300774
  • Η κλήρωση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 5/10/2015
  • Οι νικητές εκτός Αττικής θα παραλάβουν το αντίτυπό τους ταχυδρομικώς.
  • Οι νικητές του διαγωνισμού θα ενημερωθούν μέσω e-mail από το in.gr Βιβλίο
  • Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία

entertainment.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024