Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Ξανθούλης: «Το νέο μου βιβλίο είναι ένας ειλικρινής αποχαιρετισμός»

Γιάννης Ξανθούλης: «Το νέο μου βιβλίο είναι ένας ειλικρινής αποχαιρετισμός»

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Την Τρίτη 24/05, στο θέατρο Παλλάς έγινε η απονομή των Βραβείων Βιβλίου Public, ένας θεσμός που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά. Νικητή, στη μεγάλη κατηγορία των Βραβείων «Ελληνικό Μυθιστόρημα» οι αναγνώστες ανέδειξαν τον Γιάννη Ξανθούλη για το βιβλίο του «Την Κυριακή έχουμε γάμο».

Με αφορμή τη βράβευση του Γιάννη Ξανθούλη, δράττουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε ξανά όσα είπε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, στην κάμερα του in.gr, όταν κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο, το οποίο αγάπησαν και ξεχώρισαν οι αναγνώστες.

«Την Κυριακή έχουμε γάμο», πάει και τέλειωσε! Και επειδή όπου γάμος και γιορτή… εμείς πρώτοι, το ηλιόλουστο απόγευμα της Τρίτης είχαμε μια, πραγματικά, απολαυστική κουβέντα με τον εμπνευστή και ενορχηστρωτή του γάμου αυτού, τον συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη, στον προσωπικό του χώρο.

«Την Κυριακή έχουμε γάμο» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Σε αυτό ο αναγνώστης θα «συνοδέψει» τους ήρωες σε ένα road trip στη μεταπολεμική Ελλάδα του ’50, θα «βιώσει» μαζί τους ευτράπελες ή και τραγικές καταστάσεις και θα «βρεθεί» καλεσμένος σε έναν απροσδόκητο, κωμικοτραγικό γάμο όπου το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν με έναν τρόπο μαγικό, μέσα από την χιουμοριστική, ευφυής και ταυτόχρονα μελαγχολική πένα του Γιάννη Ξανθούλη.

-«Όλες οι καταστάσεις είναι τραγικές και όλες οι καταστάσεις είναι κωμικές. Πολλές φορές για εμένα αυτό είναι δυσδιάκριτο και είναι ένα εγκληματικό πράγμα, δηλαδή δεν ξέρεις πού αρχίζει το γέλιο και πού η τρέλα. Ως ένα βαθμό είναι και άμυνα, αλλά τουλάχιστον σε εμένα πλέον είναι και θέμα ζωής, θέμα συμπεριφοράς», αναφέρει μεταξύ άλλων στο in.gr ο Γιάννης Ξανθούλης.

Ενώ για την τάση της απόδρασης από την οποία διακατέχονται οι ήρωες της ιστορίας και σε ποιο βαθμό υπάρχει αυτή η τάση και στον ίδιο μας απαντά:
-«Αυτή την εποχή αισθάνομαι πολύ εγκλωβισμένος γιατί έχω πολύ καιρό να μπω στο αυτοκίνητό μου και να κάνω αυτό το μεγάλο ταξίδι που μου αρέσει να κάνω, όπου ξεκινάω από εδώ και φθάνω στην Ορεστιάδα. Μετά το παρατάω εκεί, μπαίνω στην Τουρκία, παίρνω το λεωφορείο και πάω στην Πόλη. Αυτό μου έχει λείψει. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε διακατέχομαι από μια αφόρητη νοσταλγία το ομολογώ».

«Όλες οι λύπες αντέχονται αν τις βάλεις σε μια ιστορία» (από το γράμμα της θείας Εσθήρ που ζούσε στη Δανία)
-«Όλες οι λύπες αντέχονται αν τις βάλεις σε μια ιστορία». Αυτή είναι μια φράση της υπέροχης σπουδαίας δανέζας συγγραφέως Κάρεν Μπλίξεν ή αλλιώς με το ψευδώνυμο Άιζακ Ντίνεσεν. Τη βρήκα πάρα πολύ τρυφερή και είναι μια μεγάλη αλήθεια, όχι ίσως η απόλυτη, όλες οι λύπες αντέχονται αν μπουν σε μια ιστορία. Δηλαδή αν μπορείς να εκλογικεύσεις πάνω-κάτω τις λύπες σου και όσα μπορούν να συμβούν με ένα γκρίζο χρώμα στη ζωή σου ίσως να είναι πιο παρήγορο αν μπουν σε μια ιστορία».

Αποχαιρετισμός
-«Το βιβλίο αυτό είναι ένας ειλικρινής αποχαιρετισμός σε μέρη που μάλλον σιγά σιγά θα αμβλύνονται μέσα μου και ίσως με μια γωνία τέτοια το έγραψα, μην τυχόν αμβλυνθούν περισσότερο…».

entertainment.in.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024